Zavod Sploh
Confine apertoNapovednikArhivKritikaFotografija

Confine aperto

Confine aperto predstavlja nezamejen nabor glasbenih izrazov. Sooča raznovrstne prakse improvizacijskega in eksperimentalnega značaja. Aktualnost in izvirnost v rokovanju z glasbeno materijo vključuje raziskave v razumevanju zvoka, vprašanja glasbene komunikacije, odpiranje tehnoloških potencialov. Tvegane in pogosto nepreverjene kombinacije zagotavljajo živost, naključnost, nepredvidljivost in odprtost.

Med leti 2005 in 2018 je cikel kuriral Tomaž Grom
V obdobju 2018–2021 Confine aperto kurira László Juhász.

Seznam Confine aperto

11.3.2019

Confine aperto: Wissa, Borsetto / Vidmar, Fon

Confine aperto – 11. 3. ob 21h  – Galeriji ŠKUC


- Tea Vidmar – glas, objekti
- Andrej Fon – klarinet, objekti

- Georg Wissa – glas
- Teonas Borsetto – bobni, elektronika

Tea Vidmar sodi med pomembnejše improvizatorke vokalistke mlajše generacije o čem smo se lahko prepričali na debitanstskem solo nastopu v sklopu koncertnega cikla FriForma v Klubu Gromka leta 2016. Tea Vidmar odlično prepleta bogate izkušnje pridobljene v gledališkem okolju z vokalnim izražanjem, ki je polno dramatičnosti, namišljenih zgodb, dialogov z občinstvom in humornih elementov. Občinstvo zna z ljudsko domačnostjo vključiti v svoj nastop in ga, poleg zavidljivega nabora zvokov in glasovnih razsežnosti, očarati z domišljijskimi zgodbami.

Andrej Fon je multi-instrumentalist, ki se prav tako dobro znajde v improvizirani glasbi kot v pankersko-nojzerskih okoljih. Poznamo ga iz avant rokerskih Žoambo Žoet Workestrao, Barka tone in bele plombe, avant-jazzovskih Kraških solistov, številnih svobodnjaških improviziranih kombinacij, pri katerih izstopa s triom Samo Gromofon. Največjo priljubljenost je pridobil s kantavtorskim projektom Olfamož in nejgovo razširjeno verzija Olfamoštvo.

Avstrijski umetnik iz Gradca Georg Wissa dela z glasom in majhnimi predmeti, ki ustvarjajo subtilne zvoke. Posvetil se je prostovoljnemu diletantizmu, da ne bi izgubil stika s srcem, temveč bi se izgubil v procesu ustvarjanja. Od leta 2006 Wissa kurira svoj program Raumfest na Radiu Helsinki, v katerem – kot je bilo značilno za zgodnja leta radia – igra v živo, neposredno v etru. Njegov edinstven pristop bi lahko poimenovali zelo intuitivna prosta improvizacija.

Teonas Borsetto je bil rojen leta 1996 v Tolmezzu v Italiji in je že zelo zgodaj kot bobnar začel z glasbenim raziskovanjem. Igral je v lokalnih skupinah in projektih, v živo nastopal v severovzhodnem delu Italije in v Sloveniji. Med letoma 2012 in 2013 se je Borsetto začel ukvarjati z elektroniko, leta 2016 pa je bil sprejet na študij "computermusik" v Gradcu, ki ga trenutno zaključuje. V zadnjih letih se je začel posvečati improvizirani glasbi, tako z bobni kot z elektroniko, s poudarkom na nekonvencionalnih zvokih in uporabi algoritmov ter struktur za digitalno obdelavo.

Kritika

pokaži vse

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni