Zavod Sploh
Brati branjeKritika

Brati branje

Brati glas_foto: Marcandrea
Brati glas_foto: Marcandrea
Brati glas_foto: Marcandrea
Brati glas_foto: Marcandrea
Brati glas_foto: Marcandrea
Brati glas_foto: Marcandrea
Večmedijski projekt
Avtor: Tao G. Vrhovec Sambolec

Dela:
Brati branje (2017)
Brati govor (2018)
Brati glas (2018)

Brati branje
Predstavitev

Brati branje je večletni projekt, ki skozi medij zvoka in novih tehnologij raziskuje časovne odnose in razlike med branjem in govorjenjem pisanega besedila. Poglablja se v izkušnjo branja kot vmesnika med notranjim mentalnim svetom in zunanjim svetom in se sprašuje, ali ni morda to, kar ju razmejuje, spremenljiva časovna in virtualna vrzel, ki je v nasprotju s trdno telesno-materialno mejo.
V tem smislu projekt naslavlja dejavnost branja podobno kot fizično naselitev prostora. Natisnjeno besedilo je načrt za nematerialno arhitekturo, ki ga bralec/ka s pogledom očrta in z umom mentalno naseli, z glasno izgovorjavo pa ta prostor tudi materializira. Bralec/ka tako v procesu branja in glasnega izgovarjanja branih besed besedilo istočasno naseljuje in materializira.

Razvoj programske opreme: Darien Brito
Koprodukcija: Zavod Sploh in Zavod Projekt Atol
Podpora: Nizozemski Creative Industries Fund

20.12.2017, Čitalnica Španskih borcev, Ljubljana

Brati govor
Performativni dogodek

How much time does it take to think something?
How much time does it take to say something?
How much time does it take to write something?
How much time does it take to hear something?”

Projekt Brati govor je zasnovan kot performativni zvočni dogodek, v katerem izvajalec bere napisano besedilo, ki se predvaja na računalniškem ekranu. Digitalna
naprava, nameščena na računalnik, sledi gibanju očesnega zrkla, medtem ko bere napisano besedilo. Zaznano gibanje bralčevega pogleda s pomočjo lastno razvite računalniške programske opreme natančno kontrolira predvajanje vnaprej posnetega zvočnega besedila, ki se po končanem branju glasno predvaja preko ozvočenja.

V nasprotju z nadzorovanim glasnim in javnim izgovarjanjem prebranih besed se v tej situaciji razkriva kognitiven, ne čisto zavesten proces branja. To je neviden, nelinearen in zatikajoč proces sledenja in osmišljanja, ki za vedno ostaja v nastajanju in v vmesju med aktivnostjo in pasivnostjo. Utelešenje in javno predvajanje tega vmesnega procesa v obliki zvočne in digitalno manipulirane govorjene besede se tako vzpostavi kot nezavedna in nenapisana zvočna kompozicija. Le ta pa omogoča slišanje in raziskovanje branja govora kot neperformativno in hkrati glasbeno aktivnost, ki v svoji specifični temporalnosti in nelinearnosti razjeda pomenskost besedila, medtem ko izraža skrito glasbenost te na pol zavedne dejavnosti.

Razvoj programske opreme: Darien Brito, Giuliano Anzani
Koproducent: Zavod Projekt ATOL
Podpora: Creative Industries Fund NL/ Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Nizozemska

15.6.2018, srečanje EBU Radia Slovenija, NUK, Ljubljana

Brati glas
Večmedijska postavitev

Brati glas je večmedijska postavitev, ki omogoča izkušnjo neopisljivega vmesnega časa in prostora. Le ta se vzpostavi med govorjeno in brano besedo kot časovnim dogodkom in pisano besedo kot objektom v prostoru, ki obstaja izven časa.  
Prostorska postavitev s pomočjo tehnologije sledenje pogleda in lastno razvite programske opreme povezuje elemente glasu, gledanja, pisane besede in pomena, tako da prečenje pogleda prek pisanih besed le te zvočno udejanja.
Nastala situacija vzpostavi časovni interval pred-pogleda - eksperimentalno okoliščino, ki omogoči nepoznane in nepredvidene odnose med poslušanjem, pogledom, pisano besedo, pomenom, notranjim in zunanjim glasom, s tem pa nadalje razpre že tako mnogotero prisotnost besede.

Razvoj programske opreme: Darien Brito, Giuliano Anzani
Koproducent: Zavod Projekt ATOL 
Podpora: Creative Industries Fund NL/ Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Nizozemska in Mondriaan Fund, Nizozemska

26.–28.11.2018, osmo/za, Ljubljana
27.–28.12.2019, Bralnica, Španski borci, Ljubljana

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni