Zavod Sploh
Confine apertoUpcomingArchiveCriticsPhotography

Confine aperto

Confine aperto represents an open set of musical expressions that confront various practices through an improvisational and experimental character. The actuality and originality of handling music matter includes the research of understanding sounds, issues linked to music communication and opening technological potentials. Risky and often unverified combinations guarantee liveliness, coincidences, unpredictability and openness.

Open Call 2020 is closed.
75 applications came from Slovenia and abroad. 30 musicians were selected by curator.

Between 2005 and 2018 Confine aperto was curated by Tomaž Grom.
Between 2018 and 2020 Confine aperto was curated by László Juhász.

List of all past Confine aperto concerts

11.3.2019

Confine aperto: Wissa, Borsetto / Vidmar, Fon

Confine aperto – 11. 3. ob 21h  – Galeriji ŠKUC


- Tea Vidmar – glas, objekti
- Andrej Fon – klarinet, objekti

- Georg Wissa – glas
- Teonas Borsetto – bobni, elektronika

Tea Vidmar sodi med pomembnejše improvizatorke vokalistke mlajše generacije o čem smo se lahko prepričali na debitanstskem solo nastopu v sklopu koncertnega cikla FriForma v Klubu Gromka leta 2016. Tea Vidmar odlično prepleta bogate izkušnje pridobljene v gledališkem okolju z vokalnim izražanjem, ki je polno dramatičnosti, namišljenih zgodb, dialogov z občinstvom in humornih elementov. Občinstvo zna z ljudsko domačnostjo vključiti v svoj nastop in ga, poleg zavidljivega nabora zvokov in glasovnih razsežnosti, očarati z domišljijskimi zgodbami.

Andrej Fon je multi-instrumentalist, ki se prav tako dobro znajde v improvizirani glasbi kot v pankersko-nojzerskih okoljih. Poznamo ga iz avant rokerskih Žoambo Žoet Workestrao, Barka tone in bele plombe, avant-jazzovskih Kraških solistov, številnih svobodnjaških improviziranih kombinacij, pri katerih izstopa s triom Samo Gromofon. Največjo priljubljenost je pridobil s kantavtorskim projektom Olfamož in nejgovo razširjeno verzija Olfamoštvo.

Avstrijski umetnik iz Gradca Georg Wissa dela z glasom in majhnimi predmeti, ki ustvarjajo subtilne zvoke. Posvetil se je prostovoljnemu diletantizmu, da ne bi izgubil stika s srcem, temveč bi se izgubil v procesu ustvarjanja. Od leta 2006 Wissa kurira svoj program Raumfest na Radiu Helsinki, v katerem – kot je bilo značilno za zgodnja leta radia – igra v živo, neposredno v etru. Njegov edinstven pristop bi lahko poimenovali zelo intuitivna prosta improvizacija.

Teonas Borsetto je bil rojen leta 1996 v Tolmezzu v Italiji in je že zelo zgodaj kot bobnar začel z glasbenim raziskovanjem. Igral je v lokalnih skupinah in projektih, v živo nastopal v severovzhodnem delu Italije in v Sloveniji. Med letoma 2012 in 2013 se je Borsetto začel ukvarjati z elektroniko, leta 2016 pa je bil sprejet na študij "computermusik" v Gradcu, ki ga trenutno zaključuje. V zadnjih letih se je začel posvečati improvizirani glasbi, tako z bobni kot z elektroniko, s poudarkom na nekonvencionalnih zvokih in uporabi algoritmov ter struktur za digitalno obdelavo.

Critics

pokaži vse

Follow us
and stay informed