Zavod Sploh
RazsrediščenjaUpcomingArchivePhotography

Razsrediščenja

The Razsrediščenja cycle aims to promote music events in local spaces and connect them with the geographically wider scene. The common denominator of all participants is an uncompromising descent into experimental tryouts and the search for new musical content, themes, and forms. Razsrediščenja risk unproven combinations that provide vividness and unpredictability, pose a challenge to the diverse scene and thus force it into a curious confrontation with itself.
Exposing the domestic music creation is crucial for the awareness of the action and richness of local research activities, as well as for a regular review and reflection.

The program is designed by 
2021-2022 Igor Bezget (GT22, Maribor) 
2022 Andrej Boštjančič (Klub Metulj, Bistrica ob Sotli)
2023 Gal Furlan (Klub Štala, Lokavec), Tomaž Grom (Zavod Sploh)

In co-production with GT22Klub Metulj, KUD Kussa, Hud-O, Zvočni izviri, Pina
09.04.2023 Klub Štala - Anil Eraslan / Les Marquises: Emilie Škrijelj, Tom Malmendier

05.10.2022 GT22 Maribor - Mojca Zupančič, Vesna Godler, Baishali Sarkar / Elvis Homan, Stojan Kralj
01.10.2022 Klub Metulj, Bistrica ob Sotli - Jana Tavčer, Tilen Kravos, / Mia Brumen, Vid Drašler
23.04.2022 Klub Metulj, Bistrica ob Sotli - Mojca Zupančič, Gaja Perkošak / Blaž Božič, Boštjan Imenšek
06.04.2022 GT22 Maribor - Patricija Škof, Tina Sovič, Ina Puntar / Lola Mlačnik, Vasko Atanasovski
19.03.2022 Klub Metulj, Bistrica ob Sotli - Andrej Černelč, Andrej Fon / Valentino Božiček, Marek Fakuč
09.03.2022 GT22 Maribor - Bojan Krhlanko, Janez Krevel / Ana Kravanja, David Matići, Grega Skaza
26.02.2022 Klub Metulj, Bistrica ob Sotli - Grega Germ, Marko Lasič / Damjan Dobrina, Urban Kušar
09.02.2022 GT22 Maribor - Marko Jenič, Nina Farič, Izidor Leitinger / Aleš Zorec, Jure Praper, Andrej Kobal

06.10.2021 GT22 Maribor - Samo Šalamon, Igor Bezget / Irena Z. Tomažin, Samo Kutin, Matija Schellander, Tomaž Grom
15.09.2021 GT22 Maribor - Beno Soršak, Damir Mazrek, Rob Canning / Tilen Lebar, Tibor Pernarčič
26.05.2021 GT22 Maribor - Janja Turk, Marko Črnčec, Jošt Drašler / Tilen Beigot, Damir Višič, Žiga Ipavec
19.05.2021 GT22 Maribor - Ariel Vei Atanasovski, Vid Drašler / Gaja Klas, Sanjin Jašar, Andrej Fon / Blaž Švagan, Tadej Kampl, Nino Mureškič
12.05.2021 GT22 Maribor - Urška Gajšt, Dejan Berden, Domen Gnezda / Borut Žerdoner, Grega Kozar, Tea Vidmar

30.11.2022

Razsrediščenja MB #9: Gal Furlan + Antti Virtaranta / Aphra Tesla + Rieko Okuda, OderGT22, Maribor

Razsrediščenja MB #9, oderGT22, Maribor

Gal Furlan + Antti Virtaranta
Aphra Tesla + Rieko Okuda

Mag.um. Aphra Tesla, vokalistka, skladateljica, uveljavljena intermedijska umetnica je znana po Huxtrlu ki je prekategoriziral pravno definicijo intermedialnosti. Avtorica longitudinalnega projekta Aphra Tesla Operating System (od 2011), je prva živeča slovenska umetnica, po kateri se imenuje nagrada za intermedijske dosežke BELI APHROID. Od 2016 vodi interdisciplinarni projekt Ambasada Svetlane Makarovič, ki ima svoj sedež v GT22 Transnational Guerilla Art School v Mariboru.

Gal Furlan je od leta 2015 kot glasbenik samozaposlen v kulturi. Izobraževal se je pri bobnarju in tolkalcu Zlatku Kaučiču. Ustvarja predvsem na področju jazza in sodobne improvizirane glasbe. Sodeloval je pri mnogih projektih v Sloveniji in izven meja države, nastopa z raznimi uveljavljenimi glasbeniki, občasno sodeluje z gledališčem, pevskimi zbori in drugimi umetniki, izvedel pa je tudi več solo projektov. Izdal je preko 30 albumov, solo in v sodelovanju z drugimi glasbeniki. Je tudi avtor dveh knjižnih del, v katerih je zbral svojo poezijo in kratke prozne zapise. V Lokavcu pri Ajdovščini, kjer živi, je na njegovo pobudo nastal Klub Štala, kjer skupaj z družino v okviru društva KUD Kussa organizira koncerte, razstave, predavanja in druge kulturne dogodke. Tam tudi vodi tolkalske delavnice in poučuje bobne.

Rieko Okuda je japonska pianistka in skladateljica, ki se je šolala v ZDA. Tam se je hitro vključila naravnost v jazz sceno in nastopala z nekaterimi odličnimi ameriškimi jazz glasbeniki (Bob Mintzer, Jon Faddis, John Fedchock itd.). Prav tako se je začela zanimati za free jazz in improvizirano glasbeno sceno, medtem ko je bila v Filladelfiji. Nastopala je z odličnimi improvizatorji, vključno z Marshallom Allenom (iz San Ra Orchestra), Elliottom Levineom in Calvinom Westonom. Med bivanjem v ZDA je nastopala na mnogih jazz festivalih. Zaradi zanimanja za improvizirano glasbo se je preselila v Berlin. Trenutno nastopa z različnimi glasbeniki, kot so Audrey Chen, Els Vendaweyer, Susanne Zapf (iz kvarteta Sonar), Yuko Kaseki, Axel Dörner in drugi. Nastopa tudi na več eksperimentalnih festivalih: XChange Festival, Exerymental Festival in Art-Sound Festival.

Antti Virtaranta je finski basist in skladatelj. Svojo glasbeno pot je začel pri 17 letih in se osredotočal na jazz glasbo, obiskoval je Univerzo za umetnost v Filadelfiji. Hitro se je seznanil s free jazzom in eksperimentalno elektronsko glasbo, kar je spremenilo vse. Preselil se je v Berlin, da bi se pridružil živahni sceni improvizatorjev, začel projekte s številnimi glasbeniki in razvijal lasten zvok. Trenutno je osredotočen na izražanje svojega glasu v glasbi in zvoku skozi kompozicijo in improvizacijo. Z njegovimi vplivi jazza in rock glasbe ter sodobne glasbe samouka se oblikuje njegov glasbeni jezik. Danes se osredotoča na koncepte in kompozicije za solo bas in solo elektroniko ter uporabo nekonvencionalnih zapisov. Te ideje se razvijajo in vsiljujejo majhnim skupinam (duo in trio) in večjim ansamblom, s katerimi sodeluje, da ustvari takojšnjo kompozicijo v svojih različnih projektih, ki vključujejo sodelovanje s plesalci in vizualnimi umetniki, poleg številnih glasbenikov, s katerimi sodeluje.

Aphra Tesla:
https://www.mfru.org/si/ljudje/aphra-tesla
Gal Furlan:
http://www.galfurlan.com/
Antti Virtaranta:
https://avirtmusic.tumblr.com/info
Rieko Okuda:
http://www.riekookuda.com/biography.html

Program Razsrediščenj MB snuje Igor Bezget.
V koprodukciji z GT22.

Archive

Follow us
and stay informed