Zavod Sploh
Razsrediščenja + Better LiveUpcomingArchivePhotography

Razsrediščenja + Better Live

concert cycle of experimental and improvised music

In 2024, the Razsrediščenja cycle will be woven into the wider Better Live project, which was successful in the Creative Europe call for projects.

Better Live is an international project that will run until August 2026 and is committed to the sustainable circulation of musicians in Europe. It envisages the circulation and encourages the employability of European musicians in a sustainable way, i.e. by taking into account economic, social and environmental aspects. It addresses the challenges that the current crisis (post-covid era, war in Ukraine) has revealed and exacerbated. These are challenges that, if not addressed decisively, urgently and holistically, will ultimately threaten the diversity, quality and integrity of the entire European music scene. The current revival is a unique opportunity to lay solid foundations for a more fair, diverse and green music industry.

11 partners from different European countries participate in the project. Each of them should establish a network of local partners in their region to organize tours of invited foreign and local musicians. Who to invite and how to organize events is left to the regional networks, which decide for themselves. However, since the project addresses environmental, social and economic issues, this circulation will take place in the form of small concerts in connection with local communities and will be fairly paid. This means, for example, that the performer does not fly in just for one big festival event, but we enable him or her a tour of several smaller concerts, maybe a residency, workshops, recording and networking with local musical actresses and actors, even in the long term.In order to realize this goal, we have networked with several partners at the local/regional level who organize diverse musical events. The plan is to carry out a total of 30 or more activities in 2024 and 2025, within the framework of two tours in each year.


Better Live + Razsrediščenja tour: Vasco Trilla & Diego Caicedo
5.4. Trieste – Hangar Teatri: Diego Caicedo, Vasco Trilla, Tea Vidmar, Tomaž Grom
6.4. Cerkno – Dvorana Glasbene šole v Cerknem – Keltika concert series – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Jošt Drašler
7.4. Vrhnika – Železniška postaja Vrhnika-Mesto – Rojišče concert series – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Jošt Drašler, Vid Drašler
8.4. Zagreb – Močvara – Impronedjeljak concert series – Diego Caicedo, Vasco Trilla
9.4. Bistrica ob Sotli, Klub Metulj, Residency/recording & concert – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Jure Boršič, Žiga Ipavec
10.4. Bistrica ob Sotli, Klub Metulj, Residency – Diego Caicedo, Vasco Trilla
11.4. Maribor, GT22 – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Tea Vidmar, Irena Z. Tomažin
12.4. Lokavec, Klub Štala – Diego Caicedo, Vasco Trilla
13.4. Šempeter pri Gorici – Bivša kinodvorana v Šempetru – FriFruFra series – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Jure Boršič, Žiga Ipavec
14.4. Staranzano – Dobialab – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Andrea Gulli, Paolo Pascolo 


REGIONAL PARTNERS
Defonija, Ljubljana
Humanistično in Umetniško Društvo "O", Vrhnika
KUD Kussa, Lokavec pri Ajdovščini
KUD Zvočni izviri (Fri-Fru-Fra in  Brda Contemporary Music Festival), Nova Gorica, Brda
Jazz Cerkno, Cerkno
GT22, Maribor
Non-Aligned label, Bistrica ob Sotli
Sajeta, Tolmin
Društvo kulture Laškega, Laško
DobiaLab, Staranzano (IT)
Hangar Teatri, Trieste (IT)
Umjetnička organizacija Cargo (Impronedjeljak), Zagreb (HR)
Zavod Sploh, Ljubljana

INTERNATIONAL PARTNERS
Le Périscope, Lyon (FR)
Wytwórnia, Łódź (PL)
Bimhuis, Amsterdam (NL)
Nasjonal Jazzscene, Oslo (NO)
Plataforma Jazz España, Cadiz (ES)
Zavod Sploh, Ljubljana (SI)
The Cluster, Athens (EL)
Improvised Music Company, Dublin (IE)
Livelab Tampere, Tampere (FI)
EMEE - European Music Exporters Exchange, Bruxelles (BE) / research partner
Jazzahead, Bremen (DE) / Dissemination partner
Better Live is co-funded by the 
Creative Europe Programme of the European Union
The Razsrediščenja cycle aims to promote music events in local spaces and connect them with the geographically wider scene. The common denominator of all participants is an uncompromising descent into experimental tryouts and the search for new musical content, themes, and forms. Razsrediščenja risk unproven combinations that provide vividness and unpredictability, pose a challenge to the diverse scene and thus force it into a curious confrontation with itself.

Exposing the domestic music creation is crucial for the awareness of the action and richness of local research activities, as well as for a regular review and reflection.

PROGRAMME CURATORS
2021-2022 Igor Bezget (GT22, Maribor) 
2022 Andrej Boštjančič (Klub Metulj, Bistrica ob Sotli)
2023 Gal Furlan (Klub Štala, Lokavec), Tomaž Grom (Zavod Sploh), Zlatko Kaučič (Zvočni izviri)
2024 collective of regional network

Co-production: 
2021 GT22
2022 GT22Klub Metulj 
2023 KUD Kussa, Hud-O, Zvočni izviri, PiNA, Sajeta

Past events - click

30.11.2022

Razsrediščenja MB #9: Gal Furlan + Antti Virtaranta / Aphra Tesla + Rieko Okuda, OderGT22, Maribor

Razsrediščenja MB #9, oderGT22, Maribor

Gal Furlan + Antti Virtaranta
Aphra Tesla + Rieko Okuda

Mag.um. Aphra Tesla, vokalistka, skladateljica, uveljavljena intermedijska umetnica je znana po Huxtrlu ki je prekategoriziral pravno definicijo intermedialnosti. Avtorica longitudinalnega projekta Aphra Tesla Operating System (od 2011), je prva živeča slovenska umetnica, po kateri se imenuje nagrada za intermedijske dosežke BELI APHROID. Od 2016 vodi interdisciplinarni projekt Ambasada Svetlane Makarovič, ki ima svoj sedež v GT22 Transnational Guerilla Art School v Mariboru.

Gal Furlan je od leta 2015 kot glasbenik samozaposlen v kulturi. Izobraževal se je pri bobnarju in tolkalcu Zlatku Kaučiču. Ustvarja predvsem na področju jazza in sodobne improvizirane glasbe. Sodeloval je pri mnogih projektih v Sloveniji in izven meja države, nastopa z raznimi uveljavljenimi glasbeniki, občasno sodeluje z gledališčem, pevskimi zbori in drugimi umetniki, izvedel pa je tudi več solo projektov. Izdal je preko 30 albumov, solo in v sodelovanju z drugimi glasbeniki. Je tudi avtor dveh knjižnih del, v katerih je zbral svojo poezijo in kratke prozne zapise. V Lokavcu pri Ajdovščini, kjer živi, je na njegovo pobudo nastal Klub Štala, kjer skupaj z družino v okviru društva KUD Kussa organizira koncerte, razstave, predavanja in druge kulturne dogodke. Tam tudi vodi tolkalske delavnice in poučuje bobne.

Rieko Okuda je japonska pianistka in skladateljica, ki se je šolala v ZDA. Tam se je hitro vključila naravnost v jazz sceno in nastopala z nekaterimi odličnimi ameriškimi jazz glasbeniki (Bob Mintzer, Jon Faddis, John Fedchock itd.). Prav tako se je začela zanimati za free jazz in improvizirano glasbeno sceno, medtem ko je bila v Filladelfiji. Nastopala je z odličnimi improvizatorji, vključno z Marshallom Allenom (iz San Ra Orchestra), Elliottom Levineom in Calvinom Westonom. Med bivanjem v ZDA je nastopala na mnogih jazz festivalih. Zaradi zanimanja za improvizirano glasbo se je preselila v Berlin. Trenutno nastopa z različnimi glasbeniki, kot so Audrey Chen, Els Vendaweyer, Susanne Zapf (iz kvarteta Sonar), Yuko Kaseki, Axel Dörner in drugi. Nastopa tudi na več eksperimentalnih festivalih: XChange Festival, Exerymental Festival in Art-Sound Festival.

Antti Virtaranta je finski basist in skladatelj. Svojo glasbeno pot je začel pri 17 letih in se osredotočal na jazz glasbo, obiskoval je Univerzo za umetnost v Filadelfiji. Hitro se je seznanil s free jazzom in eksperimentalno elektronsko glasbo, kar je spremenilo vse. Preselil se je v Berlin, da bi se pridružil živahni sceni improvizatorjev, začel projekte s številnimi glasbeniki in razvijal lasten zvok. Trenutno je osredotočen na izražanje svojega glasu v glasbi in zvoku skozi kompozicijo in improvizacijo. Z njegovimi vplivi jazza in rock glasbe ter sodobne glasbe samouka se oblikuje njegov glasbeni jezik. Danes se osredotoča na koncepte in kompozicije za solo bas in solo elektroniko ter uporabo nekonvencionalnih zapisov. Te ideje se razvijajo in vsiljujejo majhnim skupinam (duo in trio) in večjim ansamblom, s katerimi sodeluje, da ustvari takojšnjo kompozicijo v svojih različnih projektih, ki vključujejo sodelovanje s plesalci in vizualnimi umetniki, poleg številnih glasbenikov, s katerimi sodeluje.

Aphra Tesla:
https://www.mfru.org/si/ljudje/aphra-tesla
Gal Furlan:
http://www.galfurlan.com/
Antti Virtaranta:
https://avirtmusic.tumblr.com/info
Rieko Okuda:
http://www.riekookuda.com/biography.html

Program Razsrediščenj MB snuje Igor Bezget.
V koprodukciji z GT22.

Archive

Follow us
and stay informed