Zavod Sploh
NeformaUpcomingArchiveCriticsPhotography

Neforma

(Ne)forma, a series of performative improvisations, connects two media, ie artists from two artistic genres, musicians who deal with sonority in a special way, and performers whose main tool is their body; nurtures and enables the development of improvisation as a practice and stage event; it study the process and welcomes mistakes, mishaps, stage disasters, as it is aware that these are the best study examples.

In 2024, the cycle will be concivied by Nataša Živković and Samo Kutin.

If we do not want Neform to become a form in itself, we must open the possibility for participating artists to propose and test their conceptual parameters. In addition to dancers and musicians, Neforma also invites writers to think about improvisation. The idea is to introduce people who have a special approach to the stage and art in general. By bringing them to the territory of a live event, we believe that this could open up creative experiences for all participants of Neforma, including the audience itself. Neforma invites artists as guests and in the same time as hosts. They can decide to change the protocols, suggest different ways of collaborating with the audience, and even the location and format of their improvisation

Programme curators
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

12.4.2019

Neforma #70: Jan Rozman in Luka Ropret

Neforma #70, 12.4. ob 20h v Španskih borcih

Jan Rozman - ples
Luka Ropret - glasba

Aprilska Neforma bo ponovno del tematskega sklopa Nova srečanja (Match making), ki je namenjen poligonu za preizkušanje možnih sodelovanj ali kot korak k bolj poglobljenemu delu. Izbran ustvarjalec sam povabi sodelavce iz drugega področja, da skupaj preizkusijo določeno idejo oziroma princip dela, z namenom, da (morda) preidejo od splošnih tipajočih improvizacij v vsebinsko bolj določeno raziskovanje.
Jan Rozman, plesalec in koreograf, je k sodelovanju povabil glasbenika, vsestranskega strunarja Luko Ropreta. Protagonistoma niso tuji izzivi duo “igre”, znotraj katere se išče priložnost za interakcijo, ki je polna tveganih preobratov ter dostikrat nepredvidljivih situacij. Obeta se nam improvečernica številka 70, ki je ne gre zamuditi.

Jan Rozman (1991) deluje kot performer, koreograf, plesalec in improvizator med Ljubljano in Berlinom. V svoji umetniški praksi se ukvarja z objektno orientirano ontologijo, razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humorjem. Svoje delo usmerja v raziskavo in artikulacijo relevantnih uprizoritvenih izrazov za post-internetno/antropoceno obdobje. Šolal se je na Umetniški gimnaziji, oddelek za sodobni ples v Ljubljani, študiral koreografijo na Amsterdamski SNDO (AhK) in opravil magisterij na program Solo/ples/avtorstvo v okviru HZT (UdK) v Berlinu. Končal je tudi dodiplomski študij fizioterapije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani (UL).

Luka Ropret, letnik 1978 se z glasbo ukvarja že od mladih let. Vešč je igranja na različna brenkala, akustična in elektrificirana, po izobrazbi pa je klasičen kitarist.Polje njegovega glasbenega ustvarjanja je široko in pisano; od nastopanja in snemanja z različnimi akustičnimi in elektrificiranimi glasbenimi skupinami, sodelovanja v projektih elektronske in improvizirane glasbe, skladanja in aranžiranja glasbe za scenske, plesne, gledališke, filmske in televizijske projekte do podajanja znanja mlajšim generacijam kot učitelj v glasbenih šolah. Njegovo umetniško udejstvovanje ga je do sedaj popeljalo po številnih odrih Slovenije, Balkana, Evrope ter Severne in Srednje Amerike. Azija, Južna Amerika in Avstralija ga še čakajo. Antarktika mogoče…

Archive

Follow us
and stay informed