Zavod Sploh
NeformaUpcomingArchiveCriticsPhotography

Neforma

(Ne)forma, a series of performative improvisations, connects two media, ie artists from two artistic genres, musicians who deal with sonority in a special way, and performers whose main tool is their body; nurtures and enables the development of improvisation as a practice and stage event; it study the process and welcomes mistakes, mishaps, stage disasters, as it is aware that these are the best study examples.

In 2024, the cycle will be concivied by Nataša Živković and Samo Kutin.

If we do not want Neform to become a form in itself, we must open the possibility for participating artists to propose and test their conceptual parameters. In addition to dancers and musicians, Neforma also invites writers to think about improvisation. The idea is to introduce people who have a special approach to the stage and art in general. By bringing them to the territory of a live event, we believe that this could open up creative experiences for all participants of Neforma, including the audience itself. Neforma invites artists as guests and in the same time as hosts. They can decide to change the protocols, suggest different ways of collaborating with the audience, and even the location and format of their improvisation

Programme curators
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

7.4.2024

Neforma: Zorni koti #3

Neforma #85 – spletna predstavitev (7.4. od 18h naprej)

https://vimeo.com/manage/videos/528856421

Ples: Kristýna Šajtošová, Kristina Aleksova
Glasba: Etbin Štefančič, Marko Jenič

Program za leto 2021 sta zasnovala Suzana Koncut in Andrej Fon.
Kamera: sploh

Neforma #85 bo gostila ustvarjalki in ustvarjalca, ki skupaj še niso nastopali. Bolj kot na podlagi skupne zgodovine in referenc so napaberkovani po asociativni logiki, ki je vedno osebna. Torej povsem v duhu serialke, kjer so tveganje, zadrega in slepe ulice prej vrednota kot tabu. Nastop bo na posluh in ogled spet na voljo le preko spleta in sicer iz frontalne, pristranske in ptičje perspektive. 

Etbin Štefančič, 1952, bo prvič na Neformi. Glasbenik, ki ni del v zadnjem desetletju porajajoče se impro glasbene scene. Prej njen dedek v drugem kolenu. Nepripravljenega me je doletel njegov solistični nastop  na Sajeti 2005. Precizen, virtuozen, a ne čistunski, hipnotičen klasični kitarist, nagnjen k psihedeličnem folku. Vsaj zame, zelenca, je bil sveže odkritje.  Zdel se mi je po krivem zapostavljen skrit biser. Tako preberemo na njegovi spletni strani:

Glasba, tako komponiranje kot izvajanje na klasični kitari, je Etbinu rdeča nit, ki jo poleg likovnega, predvsem grafičnega oblikovanja, v plejadi dejavnosti prepleta s sodelovanjem pri filmu, gledališču, radiu, televiziji in multimedijskih projektih. Dopolnjujoča celovitost slednjih pa je pridobila novo razsežnost prav s pomočjo empatije, ki je glasbenega samotarja privedla do različnih oblik druženja – od skupinske improvizacije in ustvarjanja partitur za komorne zasedbe, do glasbenega vzgojno-pedagoškega, socialnega dela z otroki in ogroženimi skupinami ljudi z obrobja družbe. 

Marko Jenič tudi ni več mladenič. Čeprav je tudi on grafik in likovni pedagog,  je poznan predvsem kot  prva violina v Dionizovem komornem godalnem orkestru (ker so podatki o Jeniču na medmrežju skopi in nepreverljivi, sem si to preprosto ...). Nezamenljiv pečat pušča tudi v zasedbi »Oholo!« Oholosti pa ne moremo očitati tenkočutnemu poslušanju in odzivanju, dialoškosti  in intuitivnosti  njegove glasbene igre.  Pretresanje generacijskih razlik in postavitev izven cone udobja –  na to stavim pri tokratnem izboru glasbenikov-likovnikov!

Kristina Aleksova, plesalka, pedagoginja in koreografinja, se je po končani Srednji glasbeni in baletni šoli umetniško kalila v ljubljanskem baletnem ansamblu in graškem opernem gledališču. Danes deluje kot samostojna umetnica na področju baleta, sodobnega plesa in performativnih umetnosti. Redno obiskuje Via Negativa Lab, kjer razvija svoje samostojne projekte. Je študentka Akademije za ples v Ljubljani in poučuje balet na Praktikumu sodobnih plesnih umetnosti. Leta 2018 je zasnovala performans Srce, ki stalno spreminja strukturo in se umešča v različna prizorišča. V zadnjih letih je kot soavtorica in izvajalka sodelovala v predstavah Golo življenje, ParquetBall, 356 padcev in v otroški predstavi OHO, ki sta jo ustvarila skupaj s plesalcem Loupom Abramovicijem. 

Telo v gibanju in plesni jezik sta zanjo način komuniciranja  in možnost, da o navadnih stvareh govori po nenavadnih poteh, nenavadnosti pa sprejme kot navadnosti. Ker je tudi članica mnogoličnega, kameleonskega umetniškega kolektiva Hupa Brajdič, verjetno lahko k temu pristavimo še obilje domišljije, ki uravnoteža baletno disciplino, strogo lepoto in tudi konceptualno prodornost, kakršno kaže v performansih.

Kristýna Šajtošová je sodobna plesalka, koreografijna, performerka in pedagoginja, ki deluje na področju sodobne umetnosti na Češkem in v Sloveniji. Po študiju na Duncan Centre Conservatory v Pragi je nadaljevala izobraževanje na Royal Coservatorie v Antwerpnu. Od leta 2017 je članica Spitfire Company (CZ), od istega leta pa je umetniško aktivna tudi v Sloveniji. Sodeluje s številnimi slovenskimi umetniki, Gregorjem Luštkom, Majo Delak, Kajo Lorenci, Žiganom Krajnčanom ... S pedagoškim delom aktivno širi svoje znanje, zlasti skozi načela improvizacije, ki izhajajo iz njenega poglobljenega zanimanja za instantno kompozicijo.

Ples je zanjo priložnost za razmah ustvarjalnosti v polnem pomenu – zlasti v plesni improvizaciji oziroma instantni kompoziciji, ki lahko po njenem mnenju doseže človekov dejansko avtentičen kreativni potencial. Ustreza ji hitro menjavanje vlog perfermerke, kompozitorke, koreografinje v nepredvidljivih situacijah. Menjavajo in osupljivo kombinirajo pa se pri njej tudi poetična mehkoba, eksplozivna dinamika, prefinjena točnost.

Archive

Follow us
and stay informed