Zavod Sploh
NeformaUpcomingArchiveCriticsPhotography

Neforma

(Ne)forma, a series of performative improvisations, connects two media, ie artists from two artistic genres, musicians who deal with sonority in a special way, and performers whose main tool is their body; nurtures and enables the development of improvisation as a practice and stage event; it study the process and welcomes mistakes, mishaps, stage disasters, as it is aware that these are the best study examples.

In 2024, the cycle will be concivied by Nataša Živković and Samo Kutin.

If we do not want Neform to become a form in itself, we must open the possibility for participating artists to propose and test their conceptual parameters. In addition to dancers and musicians, Neforma also invites writers to think about improvisation. The idea is to introduce people who have a special approach to the stage and art in general. By bringing them to the territory of a live event, we believe that this could open up creative experiences for all participants of Neforma, including the audience itself. Neforma invites artists as guests and in the same time as hosts. They can decide to change the protocols, suggest different ways of collaborating with the audience, and even the location and format of their improvisation

Programme curators
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

22.5.2021

Neforma: Špela Vodeb, Jošt Drašler

Neforma #87
22.5.2021 ob 20h, Španski borci

Ples: Špela Vodeb
Glasba: Jošt Drašler

Program za leto 2021 sta zasnovala Suzana Koncut in Andrej Fon.

Peta letošnja Neforma končno v živo! Poglede ostri na le dva izvajalca, da čim več omejenih kulturno prireditvenih zmogljivosti pušča za gledalce. Plesalka, ki je nimamo velikokrat priložnosti spremljati, in glasbenik, ki je bil v tem okviru do nedavnega v drugi vlogi.

Špela Vodeb je po diplomi na Salzburg Experimental Academy of Dance leta 2010 nadaljevala z delom zunaj domovine in širila svoje življenjsko okolje na celotno evropsko  območje. Od leta 2015 je članica francoske cirkuške skupine Un loup pour l'homme, sodeluje pa tudi z drugimi umetniki in skupinami, kot so Joan Ramon Graell Gabriel in Joan Arqué Solà (2020-2021), Milan Tomášik & Co (2014-2020), Guy Nader & Maria Campos, v preteklosti pa tudi Enclave Arts del Moviment - Roberto Olivan, Atempo Circ, Tomaž Simatović.
Špelo v Sloveniji redko vidimo, večina njenega dela je razpeta med Španijo in Francijo. Vsakič, ko le gostuje doma, lahko spremljamo, kako je spet izpilila svoje spretnosti in poglobila prezenco, odrsko silovitost. Ostrina, fizična moč, eksplozivnost, omamnost do skrajnosti očiščenega giba, pa z leti tudi vedno bolj izrazno poglabljanje v telo, predanost, ki jo lahko gledalec skoraj fizično deli. V kolektivih, v katerih deluje, je mnogokrat poudarek na medsebojnem zaupanju, odvisnosti, razmerju med gibalci – tokrat pa bo na odru sama z glasbenikom.

Jošt Drašler je glasbeni homo universalis. Nenadkriljive tehnične zmogljivosti, globoko poznavanje in razumevanje zgodovinskih glasbenih struj in odprtost v zvočni tukaj in zdaj so lastnosti najbolj smelih glasbenikov. Tja ga brez zadrege umeščamo.  Že zgodaj je začutil, da svobodnejše odvode jazza preveva podobna energija kot grunge in alternativni rok, ki sta mladega Jošta najprej prevzela. Po študiju muzikologije in kontrabasa je hitro postal eden najdejavnejših in, pogosto v kombinaciji z bratom Vidom, najbolj zaželenih basistov/kontrabasistov naših logov. Ne glede na žanr in kontekst!  In nenazadnje ga za samoumevno izbiro za tokratno Neformo naredi dejstvo, da je bil pol dekade sam kurator glasbenega dela te serialke. Je v tem času spoznal vse draži in pasti, ki ju skriva improviziran glasbeno-plesni nastop? Upamo, da ne!

Archive

Follow us
and stay informed