Zavod Sploh
NeformaUpcomingArchiveCriticsPhotography

Neforma

(Ne)forma, a series of performative improvisations, connects two media, ie artists from two artistic genres, musicians who deal with sonority in a special way, and performers whose main tool is their body; nurtures and enables the development of improvisation as a practice and stage event; it study the process and welcomes mistakes, mishaps, stage disasters, as it is aware that these are the best study examples.

In 2024, the cycle will be concivied by Nataša Živković and Samo Kutin.

If we do not want Neform to become a form in itself, we must open the possibility for participating artists to propose and test their conceptual parameters. In addition to dancers and musicians, Neforma also invites writers to think about improvisation. The idea is to introduce people who have a special approach to the stage and art in general. By bringing them to the territory of a live event, we believe that this could open up creative experiences for all participants of Neforma, including the audience itself. Neforma invites artists as guests and in the same time as hosts. They can decide to change the protocols, suggest different ways of collaborating with the audience, and even the location and format of their improvisation

Programme curators
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

16.3.2022

Neforma #92: Anja Novak, Olja Grubić, Andrej Kobal

Neforma #92
16.3.2022 ob 20h
Španski borci, Ljubljana

Olja Grubić, Anja Novak, Andrej Kobal

Na drugem dogodku letošnjega cikla Neforme se bodo na odru srečali trije ustvarjalci, poznani po svojih specifičnih avtorskih pristopih.

Olja Grubić je performerka, vizualna umetnica, scenografka, kostumografka, ki se ukvarja s sodobno in angažirano tematiko ter deluje v polju različnih medijev.
Anja Novak je gledališka  in filmska igralka, performerka, pesnica in pevka, sicer zaposlena v Slovenskem mladinskem gledališču, dejavna pa tudi na neodvisni sceni.
Andrej Kobal je glasbeni improvizator, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki v nastopih ne uporablja vnaprej pripravljenih struktur ali vzorcev, temveč mase zvokov, ki mu dopuščajo nepredvidljivo interakcijo, ter raziskovanje znotraj njih.

(Ne)forma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

V letu 2022 cikel snujeta  Loup Abramovici in Vid Drašler.

Archive

Follow us
and stay informed