Zavod Sploh
NeformaUpcomingArchiveCriticsPhotography

Neforma

(Ne)forma, a series of performative improvisations, connects two media, ie artists from two artistic genres, musicians who deal with sonority in a special way, and performers whose main tool is their body; nurtures and enables the development of improvisation as a practice and stage event; it study the process and welcomes mistakes, mishaps, stage disasters, as it is aware that these are the best study examples.

In 2024, the cycle will be concivied by Nataša Živković and Samo Kutin.

If we do not want Neform to become a form in itself, we must open the possibility for participating artists to propose and test their conceptual parameters. In addition to dancers and musicians, Neforma also invites writers to think about improvisation. The idea is to introduce people who have a special approach to the stage and art in general. By bringing them to the territory of a live event, we believe that this could open up creative experiences for all participants of Neforma, including the audience itself. Neforma invites artists as guests and in the same time as hosts. They can decide to change the protocols, suggest different ways of collaborating with the audience, and even the location and format of their improvisation

Programme curators
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

19.9.2022

(Ne)forma #96: Jurij Konjar, Damir Prica Kafka-Capri, Tena Novak, Španski borci

Neforma #96
19. 9. 2022 ob 20h
Španski borci, Ljubljana
 
Jurij Konjar, Damir Prica Kafka-Capri, Tena Novak
 
V sklopu tokratne (Ne)forme ponovno združujemo gib z zvokom. Sodelovali bodo trije performerji iz Slovenije in Hrvaške.
Plesalec, improvizator in koreograf Jurij Konjar že trideset let pleše skozi različne forme. Saksofonist, pianist, improvizator Damir Prica Kafka-Capri deluje na sceni svobodne improvizirane glasbe od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Violinistka Tena Novak že več kot desetletje nastopa v improvizacijskih in eksperimentalnih kolektivih ali kot solistka.
 
Jurij Konjar je plesalec, improvizator, koreograf, raziskovalec, pisec, kurator in organizator na področju plesa. Študiral je na PARTS v Bruslju ter plesal pri Les Ballets C de la B. Delal je z Majo Delak, Janezom Janšo, Borisom Charmatzom, Martinom Kilvadyjem. V 2009 ga je podrobno opazovanje videa Goldbergovih Variacij Steva Paxtona popeljalo na pot improvizacijskih praks in bogatega dialoga s Paxtonom in drugimi. Njegovo raziskovanje, performans in poučevanje črpajo navdih iz odrskih izkušenj kot tudi iz kontaktne improvizacije in prakse Tuning Scores Lise Nelson.
 
Damir Prica Kafka-Capri je saksofonist in pianist, ki že vrsto let deluje na sceni svobodne improvizirane glasbe. V osemdesetih je bil glasbenik v skupinah Haustor in Trobecove krušne peči, skupaj z Draganom Pajićem-Pajom pa je ustanovil skupino Cul-de-Sac, ki se je razvila v Cul-de-Sac Orchestra for Accelerated Evolution in deluje še danes. Je eden od ustanoviteljev in član zagrebške skupine Franz Kafka Ensemble. Kurira projekt "Impronedjeljci / Impromondays", to je cikel svobodno improvizirane in kreativne glasbe, ki se je lani razvil tudi v festival. Slednji bo letos od 27. 09. do 29. 09. v zagrebškem klubu Močvara.
 
Tena Novak je violinistka, ki sklada, slika, poje, snema ter izvaja eksperimentalno in svobodno improvizirano glasbo. Kot solistka improvizacijske in eksperimentalne glasbe je nastopala z različnimi umetniki in zasedbami (D. Suzuki, S.Murayama I. Kepl, Šalter ansambel, Strichri orchestra Crio orchestra) ter igrala na različnih festivalih eksperimentalne glasbe v regiji, kot so Audio Art, Ispod bine, Cerkno jazz, Improcon, Impronedjeljak festival, Izlog Suvremenog Zvuka, Glasbeni bienale Zagreb in drugi.
 
V letu 2022 cikel snujeta Loup Abramovici in Vid Drašler.

Archive

Follow us
and stay informed