Zavod Sploh
NeformaUpcomingArchiveCriticsPhotography

Neforma

(Ne)forma, a series of performative improvisations, connects two media, ie artists from two artistic genres, musicians who deal with sonority in a special way, and performers whose main tool is their body; nurtures and enables the development of improvisation as a practice and stage event; it study the process and welcomes mistakes, mishaps, stage disasters, as it is aware that these are the best study examples.

In 2024, the cycle will be concivied by Nataša Živković and Samo Kutin.

If we do not want Neform to become a form in itself, we must open the possibility for participating artists to propose and test their conceptual parameters. In addition to dancers and musicians, Neforma also invites writers to think about improvisation. The idea is to introduce people who have a special approach to the stage and art in general. By bringing them to the territory of a live event, we believe that this could open up creative experiences for all participants of Neforma, including the audience itself. Neforma invites artists as guests and in the same time as hosts. They can decide to change the protocols, suggest different ways of collaborating with the audience, and even the location and format of their improvisation

Programme curators
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

15.1.2024

Neforma #106: Tajda Podobnik, Julija Pečnikar, Bogdana Herman, Matjaž Karlovčec

Neforma #106, 15. 1. 2024 ob 20h, Španski borci
 
Obrnili smo prvi list na novem koledarju,
naredili korak naprej in enega nazaj,
ubrali nove strune in ugotovili, da stare še niso zanič.
Osušeni od decembrskega dogodkovja
(ne) kulturno stopamo strumno naprej.
Starostne legende in vzhajajoče zvezde zvočenja in gibanja, na odru za Vas.
Neformalno in z nepredvidljivo formo!
 
Samo Kutin in Nataša Živković (kuratorja Neforme 2024) vabiva na prvi dogodek, ki se ima zgoditi 15. 1. 2024 v Španskih borkah. 
Letošnjo sezono bodo otvorili: Tajda Podobnik, Julija Pečnikar, Bogdana Herman in Matjaž Karlovčec.
 
Bogdana Herman, rojena v Ljubljani leta 1948, pevka, profesorica slovanskih jezikov in književnosti ter učiteljica veščin komuniciranja. Izdala je samostojno pesniško zbirko, njena poezija pa je bila prevedena v srbščino, hrvaščino, makedonščino, nemščino in poljščino. Na glasbenem področju je veliko sled pustilo Bogdanino odkrivanje in obujanje starih slovenskih ljudskih pesmi. Pela jih je na nastopih širom sveta in jih predstavljala v radijskih in tv oddajah. Izdala je samostojna glasbena albuma Stare ljudske in Bogomila, ter po en album v duetih z Juretom Torijem in Borutom Savskim. Ustvarjala je tudi s Tomažem Pengovom, Marko bando, v triu Omerzel, Terlep, Herman, zasedbah Salamander in Bakalina Velika, ter z mnogimi drugimi. S svojim glasom je obogatila tudi igrane in dokumentarne filme ter gledališke predstave ali peljala rdečo nit na štiriurnih koncertih slovenskih ljudskih pripovednih pesmi v Slovenskem etnografskem muzeju.
 
Matjaž Karlovčec, glasbenik, skladatelj, raziskovalec in zbiratelj glasbe, soustanovitelj glasbenega portala Muzikobala, vzgojitelj v vrtcu. Prvotno basist (električni bas, kontrabas), naknadno kitarist (klasična kitara), predvsem samouk. Poleg omenjenih inštrumentov se preizkuša tudi v različnih tolkalih, ostalih zvočilih ter z analognimi zvočnimi učinki. Avtorsko glasbo ustvarja že dobrih 20 let. Deloval je v sledečih skupinah: Endangered Species/Bluesback, Suisound, Meduzalem, Hiram, EBFAD (Electric Birds From Another Dimension), NooM, Campo Krizi, Bregove dere. Za seboj ima tudi nekaj sodelovanj z drugimi glasbenimi projekti, z gledališčem (otroške gledališke predstave), s poezijo (npr. Karlo Hmeljak), z vizualnimi umetniki (Marko Vivoda) in intermedijskimi projekti (Poesis/mimesis). Trenutno polno aktiven v matični zasedbi Bregove dere, s katero pripravlja prvenec. Glasbeno se giba med raznoraznimi zvrstmi: blues, noise rock, metal, drone/ambient, pesmi upora, progressive ipd.. Raziskuje glasbene jezike, antropologijo glasbe, prvine improvizacije in zvočnega eksperimetniranja, glasbeno pedagogiko, DIY pristope k ustvarjanju itd.
 
Julija Pečnikar je obiskovala umetniško gimnazijo SVŠGUGL in bila članica ŠILE – šolske impro lige. Obiskovala je ŠUGLO – šolo uličnega gledališča in leta 2019 diplomirala na Akademiji za sodobni ples v Budimpešti (BCDA). Kot plesalka, soavtorica ali performerka je nastopila v predstavah; Jan Rozman – Memememe, Urška Vohar – Tri psice, dva planeta, ena raketa, Vita Osojnik - Začasno zadržana telesa, Jan Rozman – Digital, Alja Branc – Don't do, Try!, Kelemen Patrik – Cryptic Bodies, Varja Hrvatin – La isla bonita. Konceptualno, avtorsko in koreografsko je zasnovala predstave: Milnica, Kukavičja trava, The Uploaded phase#1 in Softwareness. Zanima jo ustvarjalni gib v širšem pomenu prisotnosti in odzivnosti telesa ter prepoznavanje in prevajanje gibalnih izrazov. Trenutno deluje v Ljubljani in Budimpešti.
 
Tajda Podobnik je leta 2014 končala študij na Akademiji za ples v Ljubljani, leta 2021 pa zaključila magistrski program Umetnost giba na AGRFT. Kot plesalka je sodelovala s številnimi ustvarjalkami: Jana Menger, Vita Osojnik, Branko Potočan, Kjara Starič Wurst, Snježana Premuš, Uršula Teržan, itd. Je članica skupine Fourklor, pri kateri deluje kot soustvarjalka, plesalka, cirkusantka, leta 2019 tudi kot asistentka koreografije. Soustvarjala je različne predstave z različnimi koreografi ali kolektivi (Vrsta, Neustrašno, Skupnost deluje, Nor.mal, itd.) in je aktivna tudi pri mednarodnih projektih (Madžarska, Litva, Češka, itd.). Sodelovala je s kulturnim društvom Radiator, kolektivom Bitnamuun, hrvaškim dvojcem De.not in umetniško skupnostjo SZ3. Od leta 2017 deluje kot koreografinja v gledaliških in opernih predstavah; veliko sodeluje z režiserjem Jašem Kocelijem, tudi na institucionalni sceni (Lutkovno gledališče Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Nova Gorica).

Archive

Follow us
and stay informed