Zavod Sploh
Confine apertoNapovednikArhivKritikaFotografija

Confine aperto

Confine aperto predstavlja nezamejen nabor glasbenih izrazov. Sooča raznovrstne prakse improvizacijskega in eksperimentalnega značaja. Aktualnost in izvirnost v rokovanju z glasbeno materijo vključuje raziskave v razumevanju zvoka, vprašanja glasbene komunikacije, odpiranje tehnoloških potencialov. Tvegane in pogosto nepreverjene kombinacije zagotavljajo živost, naključnost, nepredvidljivost in odprtost.

Od leta 2020 je Confine aperto del platforme Neodvisni.

Javni poziv Confine aperto 2020 je zaključen.
Prišlo je 75 prijav iz Slovenije in tujine. Kurator je izbral 30 glasbenikov in glasbenic.

Med leti 2005 in 2018 je cikel kuriral Tomaž Grom
V obdobju 2018–2021 Confine aperto kurira László Juhász.

Seznam vseh preteklih koncertov Confine aperto

26.2.2019

Confine aperto: Tomažin / Svosve, Scott

Confine aperto – 26. 2. ob 20h – Galerija ŠKUC, Ljubljana

- Irena Z. Tomažin – glas (premierni nastop ob izidu zgoščenke)

Ergod
- Tapiwa Svosve – saksofon, objekti 
- Richard Scott – viola, objekti

Znotraj polja improvizirane in eksperimentalne glasbe Irena Z. Tomažin na solo zgoščenki z naslovom "cmok v grlu" razstavlja zvočno govorico glasu in šumov, ki jo je razvijala zadnja leta, tako v solo koncertih kot tudi na improviziranih koncertih z različnimi glasbeniki. Pri tem projektu se osredotoča na samo zvočno in telesno materijo med glasom in različnimi šumi, do katerih pridem med/z/po/pri samem nastajanju glasu ter namensko proizvedenimi in podaljšanimi šumi s ponavljajočo mehaniko tako jezika, mehkega neba, grlenih mišic, zob in zraka pri mikro rezonirajočih prostorih ustne votline. Gre bolj za razstavitev in poslušanje same materije in njene inherentne spontane kompozicije oziroma zvočnosti podrejene vdihu in izdihu in njunem zadrževanju ter omejitvam stika, pritiska med glasom, zrakom in telesnimi deli ust. Kot da bi samo zvočnost glasu pogledali oziroma poslušali pod mikroskopsko lupo in jo skušali zaznati in slišati na velikem platnu zvočnikov. emanat.si/si/sodelavci/irena-tomazin

Cmok v grlu
Prvi del plošče vsebuje 11 skladb iz zadnjega obdobja, medtem ko je drugi del plošče oziroma zadnjih pet skladb na novo komponiran in predelan material, ki je nastal leta 2015 pri avdio-vizualnem projektu "Obrazi glasov # šum" v produkciji Mota – muzeja tranzitornih umetnosti.

preden zmorem obviseti na kakršnemkoli glasu, se morajo moja usta napolniti s posebne vrste molkom. molkom (pri)čak(ov)anja.
(…nek sram, ko sam se znajdeš poslušati telo)
včasih je edini dokaz, da je glas res nekje v meni, tanka sled, celo samo čačka. včasih je kot senca.
(...obviseti na glasu medtem ko trebuh izvrže majhno okroglo tišino)
ta intermezzo izdiha je, kot bi me priščipnil glas – razpusti se v tem, da stiska.
(...od znotraj počimo na različne načine. nekateri vidijo tunel svetlobe, jaz slišim samo zvok)

Tapiwa Svosve in Richard Scott od leta 2014 nastopata kot duo in sodelujeta z različnimi glasbeniki, posamično in skupaj, vključno z Eddiejem Prévostom, Philom Durrantom, Christianom Weberjem, Markom Sandersom, Rachel Musson, Williamom Parkerjem in Hamidom. Drakejem. Tapiwa Svosve je švicarsko-zimbabvejski saksofonist, ki živi v Zürichu in igra različne glasbene zvrsti z različnimi ljudmi. Je ustanovni član zasedbe Gamut Kollektiv in organizator Taktlos festivala in IGNM Zürich. Na Univerzi za umetnost v Zürichu je diplomiral iz glasbe. Richard Scott je britanski glasbenik in vizualni umetnik, ki se posveča vzorcem, liminalnosti in različnim načinom percepcije in nadzora. Njegova glasbena dejavnost vključuje improvizacijo, kompozicijo, izvajanje sodobne komponirane glasbe in igranje tradicionalne skandinavske glasbe za ples. Duo Svosve in Scott's Ergod sta decembra 2018 izdala svoj prvenec z naslovom Macrotonality pri njuni založbi, imenovani Physical Correlate. / tapiwasvosve.net, richard-md-scott.tumblr.com, ergod.bandcamp.com

Kritika

pokaži vse

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni