Zavod Sploh
Confine apertoNapovednikArhivKritikaFotografija

Confine aperto

Confine aperto predstavlja nezamejen nabor glasbenih izrazov. Sooča raznovrstne prakse improvizacijskega in eksperimentalnega značaja.
Aktualnost in izvirnost v rokovanju z glasbeno materijo vključuje raziskave v razumevanju zvoka, vprašanja glasbene komunikacije, odpiranje tehnoloških potencialov. Tvegane in pogosto nepreverjene kombinacije zagotavljajo živost, naključnost, nepredvidljivost in odprtost.
Confine odpira prostor za glasbenice in glasbenike, ki so se pripravljeni spustiti v nepredvidljivo.

Confine_Beleženje - zapisi o preteklih prenovljenih dogodkih

Šele na prizorišču bodo izvedeli, s kom si bodo delili glasbeno izkušnjo.
Na slepi zmenek ne pridejo le glasbenice in glasbeniki, pač pa tudi občinstvo.
Confine aperto ni le koncert, je pogovor, okrogla miza, predavanje, srečanje, izmenjava, soočenje vseh prisotnih.

V letu 2020 se je 77 glasbenic in glasbenikov prijavilo na poziv.
Kurator Laszlo Juhasz je sestavil kombinacije in zasedbe, tako da je pomešal gostje in goste iz tujine in lokalne glasbenice in glasbenike.

Med leti 2005 in 2018 je cikel kuriral Tomaž Grom
Med leti 2018 in 2020 je cikel kuriral László Juhász.

Cikel Con/fine aperto smo z letom 2020 zaključili.

Seznam vseh preteklih koncertov Confine aperto


26.2.2019

Confine aperto: Tomažin / Svosve, Scott

Confine aperto – 26. 2. ob 20h – Galerija ŠKUC, Ljubljana

- Irena Z. Tomažin – glas (premierni nastop ob izidu zgoščenke)

Ergod
- Tapiwa Svosve – saksofon, objekti 
- Richard Scott – viola, objekti

Znotraj polja improvizirane in eksperimentalne glasbe Irena Z. Tomažin na solo zgoščenki z naslovom "cmok v grlu" razstavlja zvočno govorico glasu in šumov, ki jo je razvijala zadnja leta, tako v solo koncertih kot tudi na improviziranih koncertih z različnimi glasbeniki. Pri tem projektu se osredotoča na samo zvočno in telesno materijo med glasom in različnimi šumi, do katerih pridem med/z/po/pri samem nastajanju glasu ter namensko proizvedenimi in podaljšanimi šumi s ponavljajočo mehaniko tako jezika, mehkega neba, grlenih mišic, zob in zraka pri mikro rezonirajočih prostorih ustne votline. Gre bolj za razstavitev in poslušanje same materije in njene inherentne spontane kompozicije oziroma zvočnosti podrejene vdihu in izdihu in njunem zadrževanju ter omejitvam stika, pritiska med glasom, zrakom in telesnimi deli ust. Kot da bi samo zvočnost glasu pogledali oziroma poslušali pod mikroskopsko lupo in jo skušali zaznati in slišati na velikem platnu zvočnikov. emanat.si/si/sodelavci/irena-tomazin

Cmok v grlu
Prvi del plošče vsebuje 11 skladb iz zadnjega obdobja, medtem ko je drugi del plošče oziroma zadnjih pet skladb na novo komponiran in predelan material, ki je nastal leta 2015 pri avdio-vizualnem projektu "Obrazi glasov # šum" v produkciji Mota – muzeja tranzitornih umetnosti.

preden zmorem obviseti na kakršnemkoli glasu, se morajo moja usta napolniti s posebne vrste molkom. molkom (pri)čak(ov)anja.
(…nek sram, ko sam se znajdeš poslušati telo)
včasih je edini dokaz, da je glas res nekje v meni, tanka sled, celo samo čačka. včasih je kot senca.
(...obviseti na glasu medtem ko trebuh izvrže majhno okroglo tišino)
ta intermezzo izdiha je, kot bi me priščipnil glas – razpusti se v tem, da stiska.
(...od znotraj počimo na različne načine. nekateri vidijo tunel svetlobe, jaz slišim samo zvok)

Tapiwa Svosve in Richard Scott od leta 2014 nastopata kot duo in sodelujeta z različnimi glasbeniki, posamično in skupaj, vključno z Eddiejem Prévostom, Philom Durrantom, Christianom Weberjem, Markom Sandersom, Rachel Musson, Williamom Parkerjem in Hamidom. Drakejem. Tapiwa Svosve je švicarsko-zimbabvejski saksofonist, ki živi v Zürichu in igra različne glasbene zvrsti z različnimi ljudmi. Je ustanovni član zasedbe Gamut Kollektiv in organizator Taktlos festivala in IGNM Zürich. Na Univerzi za umetnost v Zürichu je diplomiral iz glasbe. Richard Scott je britanski glasbenik in vizualni umetnik, ki se posveča vzorcem, liminalnosti in različnim načinom percepcije in nadzora. Njegova glasbena dejavnost vključuje improvizacijo, kompozicijo, izvajanje sodobne komponirane glasbe in igranje tradicionalne skandinavske glasbe za ples. Duo Svosve in Scott's Ergod sta decembra 2018 izdala svoj prvenec z naslovom Macrotonality pri njuni založbi, imenovani Physical Correlate. / tapiwasvosve.net, richard-md-scott.tumblr.com, ergod.bandcamp.com

Kritika

pokaži vse

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni