Zavod Sploh
Confine apertoNapovednikArhivKritikaFotografija

Confine aperto

Confine aperto predstavlja nezamejen nabor glasbenih izrazov. Sooča raznovrstne prakse improvizacijskega in eksperimentalnega značaja. Aktualnost in izvirnost v rokovanju z glasbeno materijo vključuje raziskave v razumevanju zvoka, vprašanja glasbene komunikacije, odpiranje tehnoloških potencialov. Tvegane in pogosto nepreverjene kombinacije zagotavljajo živost, naključnost, nepredvidljivost in odprtost.

Od leta 2020 je Confine aperto del platforme Neodvisni.

Javni poziv Confine aperto 2020 je zaključen.
Prišlo je 75 prijav iz Slovenije in tujine. Kurator je izbral 30 glasbenikov in glasbenic.

Med leti 2005 in 2018 je cikel kuriral Tomaž Grom
V obdobju 2018–2021 Confine aperto kurira László Juhász.

Seznam vseh preteklih koncertov Confine aperto

2.11.2018

Confine aperto: Butcher, Solberg / Pascolo, Novello, Drašler

Confine aperto – 2. 11. ob 21h – Galerija ŠKUC

- John Butcher – saksofon
- Ståle Liavik Solberg – bobni

ODBO OQPO
- Paolo Pascolo – flavta, saksofon
- Alberto Novello – modularni sintetizator zvoka
- Vid Drašler – bobni

Britanski saksofonist John Butcher in norveški tolkalec Ståle Liavik Solberg sta se prvič srečala v londonskem Cafe Oto leta 2015 – rezultat lahko slišimo na prvem albumu z naslovom So Beautiful, It Starts To Rain. Butcher prinaša izkušnje, ki bi jih pričakovali od t.i. druge generacije angleških improvizatorjev. Solberg, ki vsako leto so-kurira januarski festival Oslo's Blow Out!, je pogosto sodeloval tudi z drugimi člani iste združbe, s pianistom Stevom Beresfordom in kitaristom Johnom Russellom, torej nas ne more presenetiti, da je tako dobro uglašen z legendarnim saksofonistom.

Trio Odbo Oqpo (2017) je plod ideje Paola Pascolija in Alberta Novelle o raziskovanju novih glasbenih krajin po nekajletnem sodelovanju v projektu hBar. K sodelovanju sta povabila slovenskega bobnarja Vida Drašlerja, vzhajajočega talenta nove slovenske prosto improvizirane glasbene scene. Trio kombinira improvizacijo in kompozicijo, pri čemer poskuša najti ravnovesje med akustičnimi instrumenti, kot so flavte, saksofoni, sintetizatorji in tolkala. Njihov zvok je mešanica tradicionalnega free jazza, proste improvizacije in elektroakustičnega eksperimentiranja.

Kritika

pokaži vse

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni