Zavod Sploh
Confine apertoNapovednikArhivKritikaFotografija

Confine aperto

Confine aperto predstavlja nezamejen nabor glasbenih izrazov. Sooča raznovrstne prakse improvizacijskega in eksperimentalnega značaja.
Aktualnost in izvirnost v rokovanju z glasbeno materijo vključuje raziskave v razumevanju zvoka, vprašanja glasbene komunikacije, odpiranje tehnoloških potencialov. Tvegane in pogosto nepreverjene kombinacije zagotavljajo živost, naključnost, nepredvidljivost in odprtost.
Confine odpira prostor za glasbenice in glasbenike, ki so se pripravljeni spustiti v nepredvidljivo.

Confine_Beleženje - zapisi o preteklih prenovljenih dogodkih

Šele na prizorišču bodo izvedeli, s kom si bodo delili glasbeno izkušnjo.
Na slepi zmenek ne pridejo le glasbenice in glasbeniki, pač pa tudi občinstvo.
Confine aperto ni le koncert, je pogovor, okrogla miza, predavanje, srečanje, izmenjava, soočenje vseh prisotnih.

V letu 2020 se je 77 glasbenic in glasbenikov prijavilo na poziv.
Kurator Laszlo Juhasz je sestavil kombinacije in zasedbe, tako da je pomešal gostje in goste iz tujine in lokalne glasbenice in glasbenike.

Med leti 2005 in 2018 je cikel kuriral Tomaž Grom
Med leti 2018 in 2020 je cikel kuriral László Juhász.

Cikel Con/fine aperto smo z letom 2020 zaključili.

Seznam vseh preteklih koncertov Confine aperto


17.10.2019

Confine aperto: Baltschun, Majkowski, Bajc, Ipavec, Kušar

Confine aperto

Četrtek, 17. 10. 2019, ob 21.00 - Galerija ŠKUC, Ljubljana

1. Boris Baltschun / Mike Majkowski
2. Matjaž Bajc / Žiga Ipavec / Urban Kušar


Baltschun / Majkowski (D-AUS)
· Boris Baltschun - electronics
· Mike Majkowski - double bass

Boris Baltschun, po formalni izobrazbi skladatelj in pianist, je interdisciplinarni umetnik, ki ustvarja instalacije, radijska dela in performanse. Svoje delo predstavlja tudi na solističnih nastopih, na katerih uporablja računalnik, analogne sintetizatorje in orgle. Je član kolektiva The Pitch in štiriindvajsetčlanske zasedbe Splitter Orchester. / ohnetitel.org

Mike Majkowski je kontrabasist in skladatelj, rojen v Sydneyu v Avstraliji. Trenutno živi v Berlinu. Dejaven je na področju improvizirane, komponirane in raziskovalne glasbe. Ukvarja se s spektralnimi lastnostmi resonance kontrabasa in z odnosom med telesnostjo in zvočnostjo, z namenom da ustvari občutek mirovanja. / sites.google.com/site/mikemajkowski

Bajc / Ipavec / Kušar (SLO)
· Matjaž Bajc - double bass
· Žiga Ipavec - drums
· Urban Kušar - drums

Matjaž Bajc je izjemno aktiven predstavnik mlade generacije slovenskih glasbenikov. Glasbeno pot je začel kot saksofonist nato je z vstopom v pihalni orkester zamenjal saksofon s tenorsko tubo. Pri 13. letih se je prvič seznanil z bas kitaro in začel šolanje v Kaučičevi kreativni šoli imenovani Kombo B - Zvočni Izviri. V času šolanja je soustanovil priljubljeno jazz-punk skupino Koromač. Med študijem v Kavčičevi šoli je spoznal kontrabasista Jošt Drašlerja, ki ga je navdušil nad kontrabasom in od takrat je kontrabas njegov primarni inštrument. Študij kontrabasa je nadaljeval v Trstu pri profesorju Giovanniju Maierju.

Žiga Ipavec, rojen tam nekje v 90-ih se z glasbo spoznava že od svojega otroštva, leta 2010 pa je svoj čas usmeril v študij bobnov. Obiskoval in zaključil je tolkalsko šolo Zlatka Kaučiča ter dopolnjeval svoje znanje na raznih delavnicah mojstrov improvizirane glasbe - Phil Minton, Michael Moore, Tristan Honsinger, Joëlle Léandre, Han Bennink, Gerry Hemingway... V glasbi se posveča improvizaciji znotra ustaljenih idiomov prav tako pa izven teh.

Urban Kušar je samozaposleni v kulturi kot instrumentalist. Glasbeno šolo je začel obiskovati pri osmih letih, kasneje se je izpopolnjeval pri sokrajanu bobnarju Marku Lasiču in po petih letih zaključil bobnarsko šolo Zlatka Kaučiča. V tem času je koncertiral in posnel 2 zgoščenki s Kombom B - Zvočni Izviri. Vsa ta leta je igral bobne v zasedbi Koromač s katero je prav tako posnel 2 zgoščenki. Leta 2016 je ustanovil skupino Nesesari Kakalulu, s katero je veliko nastopal in posnel ploščo.

Kritika

pokaži vse

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni