Zavod Sploh
RazsrediščenjaNapovednikArhivFotografija

Razsrediščenja

koncertni cikel eksperimentalne in improvizirane glasbe po Sloveniji

Leta 2021 smo začeli v Mariboru (GT22) in leta 2022 smo cikel razširili še v Bistrici ob Sotli (Klub Metulj). V letu 2023 sodelujemo z različnimi klubi, organizacijiami, festivali in cikli po vsej Sloveniji.

Cikel Razsrediščenja stremi k spodbujanju glasbenega dogajanja v lokalnih prostorih in povezovanju le-teh z geografsko širšo sceno.
Skupni imenovalec vseh sodelujočih je brezkompromisni spust v eksperimentalne poizkuse in iskanje novih glasbenih vsebin, tem in oblik.
Razsrediščenja tvegajo nepreverjene kombinacije, ki zagotavljajo živost in nepredvidljivost, predstavljajo izziv pestri sceni in jo s tem silijo v vedoželjno soočenje same s seboj.
Izpostavljanje domačega glasbenega ustvarjanja je ključnega pomena za zavedanje o aktivnosti in bogastvu lokalnega raziskujočega delovanja, pa tudi za redno preverjanje in reflektiranje.

Program snujejo
2021-2022 Igor Bezget (GT22, Maribor)
2022 Andrej Boštjančič (Klub Metulj, Bistrica ob Sotli)
2023 Tomaž Grom

Soprodukcija: GT22Klub Metulj. KUD Kussa, Hud-O, Zvočni izviri, Pina
12. 10. 2023 – Borka, Rob Canning, Samo Kutin, Lina Rica, festival IZIS, Koper
15. 09. 2023 – Irena Z. Tomažin in Tea Vidmar, Brda Contemporary festival, Goriška Brda
06. 07. 2023 – TiTiTi in Marina Džukljev, Sajeta, Tolmin
06. 05. 2023 – Ilia Belorukov, Irena Z. Tomažin - Železniška postaja - Vrhnika
09. 04. 2023 – Anil Eraslan, Les Marquises: Emilie Škrijelj, Tom Malmendier - Klub Štala, Lokavec

Klub Metulj, Bistrica ob Sotli:
20. 11. 2022 – Vesna Godler, Jošt Drašler, Tena Novak, Damir Prica Kafka-Capri
01. 10. 2022 – Jana Tavčer, Tilen Kravos, / Mia Brumen, Vid Drašler
23. 04. 2022 – Mojca Zupančič, Gaja Perkošak / Blaž Božič, Boštjan Imenšek
19. 03. 2022 – Andrej Černelč, Andrej Fon / Valentino Božiček, Marek Fakuč
26. 02. 2022 – Grega Germ, Marko Lasič / Damjan Dobrina, Urban Kušar

GT22, Maribor:
30. 11. 2022 – Gal Furlan, Antti Virtaranta, Aphra Tesla, Rieko Okuda
05. 10. 2022 – Mojca Zupančič, Vesna Godler, Baishali Sarkar / Elvis Homan, Stojan Kralj
06. 04. 2022 – Patricija Škof, Tina Sovič, Ina Puntar / Lola Mlačnik, Vasko Atanasovski
09. 03. 2022 – Bojan Krhlanko, Janez Krevel / Ana Kravanja, David Matići, Grega Skaza
09. 02. 2022 – Marko Jenič, Nina Farič, Izidor Leitinger / Aleš Zorec, Jure Praper, Andrej Kobal
06. 10. 2021 – Samo Šalamon, Igor Bezget / Irena Z. Tomažin, Samo Kutin, Matija Schellander, Tomaž Grom
15. 09. 2021 – Beno Soršak, Damir Mazrek, Rob Canning / Tilen Lebar, Tibor Pernarčič
26. 05. 2021 – Janja Turk, Marko Črnčec, Jošt Drašler / Tilen Beigot, Damir Višič, Žiga Ipavec
19. 05 .2021 – Ariel Vei Atanasovski, Vid Drašler / Gaja Klas, Sanjin Jašar, Andrej Fon / Blaž Švagan, Tadej Kampl, Nino Mureškič
12. 05. 2021 – Urška Gajšt, Dejan Berden, Domen Gnezda / Borut Žerdoner, Grega Kozar, Tea Vidmar

Igor Bezget in Nina Farič (Kikiriki) v Svaštarnici Radiaštudent o mariborskih Razsrediščenjih:
https://radiostudent.si/glasba/svastarnica/razsredisciti-svasta

30.11.2022

Razsrediščenja MB #9: Gal Furlan + Antti Virtaranta / Aphra Tesla + Rieko Okuda, OderGT22, Maribor

Razsrediščenja MB #9, oderGT22, Maribor

Gal Furlan + Antti Virtaranta
Aphra Tesla + Rieko Okuda

Mag.um. Aphra Tesla, vokalistka, skladateljica, uveljavljena intermedijska umetnica je znana po Huxtrlu ki je prekategoriziral pravno definicijo intermedialnosti. Avtorica longitudinalnega projekta Aphra Tesla Operating System (od 2011), je prva živeča slovenska umetnica, po kateri se imenuje nagrada za intermedijske dosežke BELI APHROID. Od 2016 vodi interdisciplinarni projekt Ambasada Svetlane Makarovič, ki ima svoj sedež v GT22 Transnational Guerilla Art School v Mariboru.

Gal Furlan je od leta 2015 kot glasbenik samozaposlen v kulturi. Izobraževal se je pri bobnarju in tolkalcu Zlatku Kaučiču. Ustvarja predvsem na področju jazza in sodobne improvizirane glasbe. Sodeloval je pri mnogih projektih v Sloveniji in izven meja države, nastopa z raznimi uveljavljenimi glasbeniki, občasno sodeluje z gledališčem, pevskimi zbori in drugimi umetniki, izvedel pa je tudi več solo projektov. Izdal je preko 30 albumov, solo in v sodelovanju z drugimi glasbeniki. Je tudi avtor dveh knjižnih del, v katerih je zbral svojo poezijo in kratke prozne zapise. V Lokavcu pri Ajdovščini, kjer živi, je na njegovo pobudo nastal Klub Štala, kjer skupaj z družino v okviru društva KUD Kussa organizira koncerte, razstave, predavanja in druge kulturne dogodke. Tam tudi vodi tolkalske delavnice in poučuje bobne.

Rieko Okuda je japonska pianistka in skladateljica, ki se je šolala v ZDA. Tam se je hitro vključila naravnost v jazz sceno in nastopala z nekaterimi odličnimi ameriškimi jazz glasbeniki (Bob Mintzer, Jon Faddis, John Fedchock itd.). Prav tako se je začela zanimati za free jazz in improvizirano glasbeno sceno, medtem ko je bila v Filladelfiji. Nastopala je z odličnimi improvizatorji, vključno z Marshallom Allenom (iz San Ra Orchestra), Elliottom Levineom in Calvinom Westonom. Med bivanjem v ZDA je nastopala na mnogih jazz festivalih. Zaradi zanimanja za improvizirano glasbo se je preselila v Berlin. Trenutno nastopa z različnimi glasbeniki, kot so Audrey Chen, Els Vendaweyer, Susanne Zapf (iz kvarteta Sonar), Yuko Kaseki, Axel Dörner in drugi. Nastopa tudi na več eksperimentalnih festivalih: XChange Festival, Exerymental Festival in Art-Sound Festival.

Antti Virtaranta je finski basist in skladatelj. Svojo glasbeno pot je začel pri 17 letih in se osredotočal na jazz glasbo, obiskoval je Univerzo za umetnost v Filadelfiji. Hitro se je seznanil s free jazzom in eksperimentalno elektronsko glasbo, kar je spremenilo vse. Preselil se je v Berlin, da bi se pridružil živahni sceni improvizatorjev, začel projekte s številnimi glasbeniki in razvijal lasten zvok. Trenutno je osredotočen na izražanje svojega glasu v glasbi in zvoku skozi kompozicijo in improvizacijo. Z njegovimi vplivi jazza in rock glasbe ter sodobne glasbe samouka se oblikuje njegov glasbeni jezik. Danes se osredotoča na koncepte in kompozicije za solo bas in solo elektroniko ter uporabo nekonvencionalnih zapisov. Te ideje se razvijajo in vsiljujejo majhnim skupinam (duo in trio) in večjim ansamblom, s katerimi sodeluje, da ustvari takojšnjo kompozicijo v svojih različnih projektih, ki vključujejo sodelovanje s plesalci in vizualnimi umetniki, poleg številnih glasbenikov, s katerimi sodeluje.

Aphra Tesla:
https://www.mfru.org/si/ljudje/aphra-tesla
Gal Furlan:
http://www.galfurlan.com/
Antti Virtaranta:
https://avirtmusic.tumblr.com/info
Rieko Okuda:
http://www.riekookuda.com/biography.html

Program Razsrediščenj MB snuje Igor Bezget.
V koprodukciji z GT22.

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni