Zavod Sploh
Razsrediščenja + Better LiveNapovednikArhivFotografija

Razsrediščenja + Better Live

koncertni cikel eksperimentalne in improvizirane glasbe 

V letu 2024 je cikel Razrediščenja vtkan v širši projekt Better Live, ki je bil uspešen na razpisu Ustvarjalna Evropa.

Better Live je mednarodni projekt, ki bo potekal do avgusta 2026 in se zavzema za trajnostno oziroma vzdržno cirkulacijo glasbenikov v Evropi. Predvideva kroženje in spodbuja zaposljivost evropskih glasbenikov na trajnosten način, to je z upoštevanjem ekonomskih, socialnih in okoljskih vidikov. Naslavlja izzive, ki jih je sedanja kriza (post-covid obdobje, vojna v Ukrajini) razkrila in še poslabšala. To so izzivi, ki bodo, če se jih ne lotimo odločno, nujno in celostno, na koncu ogrozili raznolikost, kakovost in celovitost vse evropske glasbene scene. Trenutna oživitev je edinstvena priložnost za postavitev trdnih temeljev bolj pošteni, raznoliki in zeleni glasbeni industriji.

V projektu sodeluje 11 partnerjev iz različnih evropskih držav. Vsak od njih pa naj bi v svoji regiji osnoval mrežo lokalnih partnerjev za organizacijo turnej povabljenih tujih in lokalnih glasbenic in glasbenikov. Koga povabiti in kako organizirati dogodke je prepuščeno regionalnim mrežam, ki se same odločajo. Ker pa projekt naslavlja okoljske, socialne in ekonomske tematike, bo ta cirkulacija potekala v obliki manjših koncertov v povezavi z lokalnimi skupnostmi in bo pravično plačana. To denimo pomeni, da izvajalka ali izvajalec ne prileti zgolj za en velik festivalski dogodek, temveč mu omogočimo turnejo več manjših koncertov, lahko rezidenco, delavnice, snemanje in povezovanje z lokalnimi glasbenimi akterkami in akterji tudi dolgoročno.

Turneja Better Live in Razrediščenja: Vasco Trilla in Diego Caicedo

5. 4. Trst – Hangar Teatri: Diego Caicedo, Vasco Trilla, Tea Vidmar, Tomaž Grom
6. 4. Cerkno – Dvorana Glasbene šole Cerkno – Koncertni cikel Keltika – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Jošt Drašler
7. 4. Vrhnika – Železniška postaja Vrhnika-Mesto – Cikel koncertov Rojišče – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Jošt Drašler, Vid Drašler
8. 4. Zagreb – Močvara – Koncertni cikel Impronedjeljak – Diego Caicedo, Vasco Trilla
9. 4. Bistrica ob Sotli, Klub Metulj, Rezidenca/snemanje in koncert – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Jure Boršič, Žiga Ipavec
10. 4. Bistrica ob Sotli, Klub Metulj, Rezidenca – Diego Caicedo, Vasco Trilla
11. 4. Maribor, GT22 – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Tea Vidmar, Irena Z. Tomažin
12. 4. Lokavec, Klub Štala – Diego Caicedo, Vasco Trilla
13. 4. Šempeter pri Gorici – Bivša kinodvorana v Šempetru pri Gorici – Koncertni cikel FriFruFra – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Jure Boršič, Žiga Ipavec
14. 4. Staranzano – Dobialab – Diego Caicedo, Vasco Trilla, Andrea Gulli, Paolo Pascolo

REGIONALNI PARTNERJI
Defonija, Ljubljana, Humanistično in Umetniško Društvo "O", Vrhnika, KUD Kussa, Lokavec pri Ajdovščini, KUD Zvočni izviri (Fri-Fru-Fra in  Brda Contemporary Music Festival), Nova Gorica, Brda, Jazz Cerkno, Cerkno, GT22, Maribor, Non-Aligned label, Bistrica ob Sotli, Sajeta, Tolmin, Društvo kulture Laškega, Laško, DobiaLab, Staranzano (IT), Hangar Teatri, Trieste (IT), Umjetnička organizacija Cargo (Impronedjeljak), Zagreb (HR), Zavod Sploh, Ljubljana

MEDNARODNI PARTNERJI
Le Périscope, Lyon (FR), Wytwórnia, Łódź (PL), Bimhuis, Amsterdam (NL), Nasjonal Jazzscene, Oslo (NO), Plataforma Jazz España, Cadiz (ES), Zavod Sploh, Ljubljana (SI), The Cluster, Athens (EL), Improvised Music Company, Dublin (IE), Livelab Tampere, Tampere (FI), EMEE - European Music Exporters Exchange, Bruxelles (BE) / research partner, Jazzahead, Bremen (DE) / Dissemination partner

Projekt Better Live sofinancira 
Creative Europe Programme

Cikel Razsrediščenja smo leta 2021 začeli v Mariboru (GT22) in ga leta 2022 razširili še v Bistrico ob Sotli (Klub Metulj). V letu 2023 smo sedelovali z različnimi klubi, organizacijiami, festivali in cikli po vsej Sloveniji.

Cikel Razsrediščenja stremi k spodbujanju glasbenega dogajanja v lokalnih prostorih in povezovanju le-teh z geografsko širšo sceno. Skupni imenovalec vseh sodelujočih je brezkompromisni spust v eksperimentalne poizkuse in iskanje novih glasbenih vsebin, tem in oblik. Razsrediščenja tvegajo nepreverjene kombinacije, ki zagotavljajo živost in nepredvidljivost, predstavljajo izziv pestri sceni in jo s tem silijo v vedoželjno soočenje same s seboj. Izpostavljanje domačega glasbenega ustvarjanja je ključnega pomena za zavedanje o aktivnosti in bogastvu lokalnega raziskujočega delovanja, pa tudi za redno preverjanje in reflektiranje.

Programski sodelavci
2024 kolektiv regionalne mreže
2023 Tomaž Grom (cikli in festivali po Sloveniji)
2022 Andrej Boštjančič (Klub Metulj, Bistrica ob Sotli)
2021-2022 Igor Bezget (GT22, Maribor)

Soprodukcija: 
2021 GT22
2022 GT22Klub Metulj 
2023 KUD Kussa, Hud-O, Zvočni izviri, Pina, Sajeta

Pretekli dogodki - klik

30.11.2022

Razsrediščenja MB #9: Gal Furlan + Antti Virtaranta / Aphra Tesla + Rieko Okuda, OderGT22, Maribor

Razsrediščenja MB #9, oderGT22, Maribor

Gal Furlan + Antti Virtaranta
Aphra Tesla + Rieko Okuda

Mag.um. Aphra Tesla, vokalistka, skladateljica, uveljavljena intermedijska umetnica je znana po Huxtrlu ki je prekategoriziral pravno definicijo intermedialnosti. Avtorica longitudinalnega projekta Aphra Tesla Operating System (od 2011), je prva živeča slovenska umetnica, po kateri se imenuje nagrada za intermedijske dosežke BELI APHROID. Od 2016 vodi interdisciplinarni projekt Ambasada Svetlane Makarovič, ki ima svoj sedež v GT22 Transnational Guerilla Art School v Mariboru.

Gal Furlan je od leta 2015 kot glasbenik samozaposlen v kulturi. Izobraževal se je pri bobnarju in tolkalcu Zlatku Kaučiču. Ustvarja predvsem na področju jazza in sodobne improvizirane glasbe. Sodeloval je pri mnogih projektih v Sloveniji in izven meja države, nastopa z raznimi uveljavljenimi glasbeniki, občasno sodeluje z gledališčem, pevskimi zbori in drugimi umetniki, izvedel pa je tudi več solo projektov. Izdal je preko 30 albumov, solo in v sodelovanju z drugimi glasbeniki. Je tudi avtor dveh knjižnih del, v katerih je zbral svojo poezijo in kratke prozne zapise. V Lokavcu pri Ajdovščini, kjer živi, je na njegovo pobudo nastal Klub Štala, kjer skupaj z družino v okviru društva KUD Kussa organizira koncerte, razstave, predavanja in druge kulturne dogodke. Tam tudi vodi tolkalske delavnice in poučuje bobne.

Rieko Okuda je japonska pianistka in skladateljica, ki se je šolala v ZDA. Tam se je hitro vključila naravnost v jazz sceno in nastopala z nekaterimi odličnimi ameriškimi jazz glasbeniki (Bob Mintzer, Jon Faddis, John Fedchock itd.). Prav tako se je začela zanimati za free jazz in improvizirano glasbeno sceno, medtem ko je bila v Filladelfiji. Nastopala je z odličnimi improvizatorji, vključno z Marshallom Allenom (iz San Ra Orchestra), Elliottom Levineom in Calvinom Westonom. Med bivanjem v ZDA je nastopala na mnogih jazz festivalih. Zaradi zanimanja za improvizirano glasbo se je preselila v Berlin. Trenutno nastopa z različnimi glasbeniki, kot so Audrey Chen, Els Vendaweyer, Susanne Zapf (iz kvarteta Sonar), Yuko Kaseki, Axel Dörner in drugi. Nastopa tudi na več eksperimentalnih festivalih: XChange Festival, Exerymental Festival in Art-Sound Festival.

Antti Virtaranta je finski basist in skladatelj. Svojo glasbeno pot je začel pri 17 letih in se osredotočal na jazz glasbo, obiskoval je Univerzo za umetnost v Filadelfiji. Hitro se je seznanil s free jazzom in eksperimentalno elektronsko glasbo, kar je spremenilo vse. Preselil se je v Berlin, da bi se pridružil živahni sceni improvizatorjev, začel projekte s številnimi glasbeniki in razvijal lasten zvok. Trenutno je osredotočen na izražanje svojega glasu v glasbi in zvoku skozi kompozicijo in improvizacijo. Z njegovimi vplivi jazza in rock glasbe ter sodobne glasbe samouka se oblikuje njegov glasbeni jezik. Danes se osredotoča na koncepte in kompozicije za solo bas in solo elektroniko ter uporabo nekonvencionalnih zapisov. Te ideje se razvijajo in vsiljujejo majhnim skupinam (duo in trio) in večjim ansamblom, s katerimi sodeluje, da ustvari takojšnjo kompozicijo v svojih različnih projektih, ki vključujejo sodelovanje s plesalci in vizualnimi umetniki, poleg številnih glasbenikov, s katerimi sodeluje.

Aphra Tesla:
https://www.mfru.org/si/ljudje/aphra-tesla
Gal Furlan:
http://www.galfurlan.com/
Antti Virtaranta:
https://avirtmusic.tumblr.com/info
Rieko Okuda:
http://www.riekookuda.com/biography.html

Program Razsrediščenj MB snuje Igor Bezget.
V koprodukciji z GT22.

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni