Zavod Sploh
SluhodvodNapovednikArhiv

Sluhodvod

Zasnovan je kot prostor vključevanja in povezovanja različnih medijev znotraj glasbenega dogodka. Na produkcijskem nivoju zagotavlja poglobljeno metodologijo ustvarjanja in soustvarjanja, koncipiranja in kontekstualizacije, kolektivnega kreiranja in osmišljanja sodobne glasbe. Vzpostavlja platformo za daljše in intenzivnejše iskanje, eksperimentiranje, preizkušanje in povezovanje med glasbeniki (improvizatorji, poustvarjalci sodobne komponirane glasbe, skladatelji, zvočnimi umetniki), muzikologi in drugimi teoretiki ter ustvarjalci različnih izraznih polj (video, mešani mediji, pisci ...). 

Projekt je usmerjen k spodbujanju in razvijanju glasbeno, zvočno in izvajalsko naprednih postopkov, principov in načinov ustvarjanja in recepcije umetniških vsebin in oblik. Pri tem želi opolnomočiti važnost razlogov, ki ustvarjalca peljejo do javnega umetniškega dejanja, ter prepoznavanje razlogov, smisla, pa tudi izbora postopkov, načinov, glasbenega jezika in drugih prvin s strani občinstva. Artikulirano izhodišče in osmišljena gesta dajeta možnost specifičnega umetniškega in širšega družbenega vpliva. Sluhodvod vzpostavlja premislek kot izhodišče in cilj ustvarjalnega dejanja. Naslavlja kolektivni kreativni proces in rahlja teoretske, institucionalne in tehnološke meje.
Cikel Sluhodvod smo z letom 2023 zaključili.

Sluhodvod 2022

18.10. - 23.10.2200

Urška Preis: Pozabljati Pavlo Debeljak (Sluhodvod)

Urška Preis: Pozabljati Pavlo Debeljak
multimedijska instalacija
srebro želatinaste fotografije, digitalni tisk, video, avdio

Avtorica: Urška Preis
Zrcaljenje, kuriranje, besede: Urška Savič
Ena plete, druga para.

premierna postavitev: 18.10.2021
Galerija Trčeni umi, Linhartov podhod 15a, Plava laguna

Otvoritev: Ponedeljek, 18. 10. 2021 ob 18:00
Pogovor z Urško in Urško: Sreda, 20. 10. 2021 ob 18:00
Zatvoritev: Sobota, 23. 10. 2021 ob 18:00

Odprto od torka 19. 10. do sobote 23. 10. 2021 od 12:00 do 18:00

Medtem ko se spomin na Pavlo Debeljak kopiči, je spomin Pavle Debeljak zapisan pozabi. Ni le Pavlina starost tista, ki je vzrok temu procesu, temveč njeno stanje demence. Diagnosticirana bolezen možganov, katere najbolj prepoznaven simptom so motnje spomina, je sčasoma povzročila Pavlino odsotnost iz njenega prej jasnega mesta v odnosu z bližnjimi. Soočanje vnukinje, Urške Preis, z mamino pozabo, je izdatno beleženje tistega, kar je še ostalo - gole prisotnosti v prostoru in mest, kjer se je nek dogodek, sedaj spomin, zgodil. Z mamo namreč ne more več skupaj obujati spominov na vse počitnice preživete pri njej, saj lahko z njo le še zapoje ali zrecitira molitev, , saj je po odzvenu pesmi kot tujka soočena z vprašanjem: “Kako pa ti je kaj všeč pri nas?” Nastali posnetki tako ne razkrivajo spominov ali pripovedujejo zgodb, temveč kažejo stanje sedanjosti. So simptom želje po ohranjanju spomina na tisto, kar izginja in tisto, česar ni več in ne more biti več poustvarjeno s skupnim spominjanjem.

Pozabljati Pavlo Debeljak je instalacija fotografij, videov in zvočnih posnetkov, ki bo en teden naseljevala majhen prostor v podhodu Plave lagune, Trčeni umi, ki je namenjen srečanjem prijateljev in neznancev ter njihovemu političnemu, kulturnemu kot tudi nekulturnemu udejstvovanju. Njegovo naseljevanje pušča sledi, njegova uporaba določa razporeditev.

Zahvale:
Peter Fettich, Hanna Juta Kozar, Martina Preis, KELA, Trčeni umi, Aljaž Bašin

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni