Zavod Sploh
SluhodvodNapovednikArhiv

Sluhodvod

Zasnovan je kot prostor vključevanja in povezovanja različnih medijev znotraj glasbenega dogodka. Na produkcijskem nivoju zagotavlja poglobljeno metodologijo ustvarjanja in soustvarjanja, koncipiranja in kontekstualizacije, kolektivnega kreiranja in osmišljanja sodobne glasbe. Vzpostavlja platformo za daljše in intenzivnejše iskanje, eksperimentiranje, preizkušanje in povezovanje med glasbeniki (improvizatorji, poustvarjalci sodobne komponirane glasbe, skladatelji, zvočnimi umetniki), muzikologi in drugimi teoretiki ter ustvarjalci različnih izraznih polj (video, mešani mediji, pisci ...). 

Projekt je usmerjen k spodbujanju in razvijanju glasbeno, zvočno in izvajalsko naprednih postopkov, principov in načinov ustvarjanja in recepcije umetniških vsebin in oblik. Pri tem želi opolnomočiti važnost razlogov, ki ustvarjalca peljejo do javnega umetniškega dejanja, ter prepoznavanje razlogov, smisla, pa tudi izbora postopkov, načinov, glasbenega jezika in drugih prvin s strani občinstva. Artikulirano izhodišče in osmišljena gesta dajeta možnost specifičnega umetniškega in širšega družbenega vpliva. Sluhodvod vzpostavlja premislek kot izhodišče in cilj ustvarjalnega dejanja. Naslavlja kolektivni kreativni proces in rahlja teoretske, institucionalne in tehnološke meje.
Cikel Sluhodvod smo z letom 2023 zaključili.

Sluhodvod 2022

13.1.2023

Sluhodvod: The Third Guy (Primož Sukič in Ruben Martinez Orio) in Stijn Demeulenaere, Cirkulacija2

Sluhodvod
13. januar ob 19:00, Cirkulacija 2, podhod Ajdovščina, Ljubljana
Vstop je brezplačen!

avtorji in izvajalci: The Third Guy (Primož Sukič in Ruben Martinez Orio) in Stijn Demeulenaere

Tu živijo vsi
raziskovanje poslušanja drug drugega

Za trenutek ostanite pri miru. Morda se usedite. Ozrite se okoli sebe, poslušajte, opazujte. Morda je okoli vas glasno, morda tiho, morda se te predstave ne ujemajo. Kaj slišite? Zvoki prihajajo od vsepovsod, iz vseh smeri. Pod pragom vaše zavesti kraj, kraj, ki se vam predstavi. To se zgodi tako z zvokom, ki ga slišite, kot s svetlobo, ki jo vidite. Od vas je odvisno, ali boste tem zvokom dali pomen in jih povezali. Začnete se osredotočati na en zvok in opazite, da je poleg njega še en zvok, morda bolj zanimiv, bolj intriganten. Zvok, ki je skoraj pod pragom vaše pozornosti. In tako poslušate naprej, preskakujete z zvoka na zvok, dokler si ne ustvarite celotnega sveta.

Stijn Demeulenaere in duo The Third Guy predstavljata projekt, v katerem terenski posnetki in glasbeni instrumenti sodelujejo z naravnim zvočnim okoljem nekega kraja. Z interakcijo v realnem času izvajalca ustvarjata plasti zvokov, ki se med seboj prepletajo in ustvarjajo večplastni trialog, povezan z linearnostjo časa in prostora.
S projektom Tu živijo vsi (Everybody Lives Here) želimo ustvariti performans, ki raziskuje zvok prostorov. Delati z zvokom nekega prostora, mu dodati svoje zvoke in z njimi poudariti zvočno identiteto prostorov, v katerih bomo igrali. Z interakcijo med tremi izvajalci in občinstvom želimo ustvariti zvočno okolje, ki raziskuje zvočno bitje krajev, njihovo akustiko, zvočno krajino ter poslušanje občinstva in nas samih.

The Third Guy je skupina, ki deluje med Brusljem in Parizom, v njej pa sta Ruben Martinez Orio (Španija) na bobnih in Primož Sukič (Slovenija) na kitari, oba glasbenika pa igrata tudi elektroniko.
Zvok zasedbe se giblje med akustičnim, ozvočenim in elektronskim in zasedba deluje kot trio z vedno odprto tretjo entiteto. Vselej si prizadeva povabiti k sodelovanju gostujočega umetnika, kar omogoča krmarjenje med različnimi sferami interesov, od sodobne pisane glasbe in sodelovanja s skladatelji, prek improviziranih glasbenih praks, video umetnosti, pa vse do sodelovanja z eksperimentalnimi performerji.
Leta 2019 je zasedba pri londonski založbi Migro Records izdala svoj prvi album z naslovom Shrimp & Karaoke, na katerem so avtorske kompozicije ter delo nemškega noise skladatelja Michaela Maierhofa Splitting 65.3, ki ga je razvila v sodelovanju s skladateljem.
www.thethirdguy.com

Stijn Demeulenaere je zvočni umetnik, glasbeni raziskovalec in terenski snemalec. Ima diplomo iz sociologije in kulturnih študij, študiral pa je tudi radio na Kraljevem inštitutu za gledališče, film in zvok RITCS. Stijn je bil kurator in producent radijske oddaje "Radio Eliot' na radiu Scorpio. Delal je kot novinar za belgijski nacionalni radijski postaji Klara in Radio 1 ter za neodvisno belgijsko radijsko postajo Radio K Centrale v Bologni v Italiji. Bil je ustanovni član improvizacijske skupine Karen Eliot. Od leta 2009 ustvarja instalacije, zvočne pokrajine, performanse in filme. Stijna zvok privlači zaradi njegove neposrednosti, plastičnosti in skrivnostnosti. Z zvokom poskuša razumeti kraje in razkriti družbene strukture, osebno zgodovino in nezavedno domišljijo ljudi.
Stijn se ukvarja s tematiko fenomenologije poslušanja in osebnega doživljanja zvoka. Raziskuje, kako ljudje dajejo zvokom pomene, in razmerja med identiteto, zvokom in poslušanjem. Razumeti poskuša kraje s poslušanjemle-teh.
https://stijndemeulenaere.be/

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni