Zavod Sploh
SluhodvodNapovednikArhiv

Sluhodvod

Zasnovan je kot prostor vključevanja in povezovanja različnih medijev znotraj glasbenega dogodka. Na produkcijskem nivoju zagotavlja poglobljeno metodologijo ustvarjanja in soustvarjanja, koncipiranja in kontekstualizacije, kolektivnega kreiranja in osmišljanja sodobne glasbe. Vzpostavlja platformo za daljše in intenzivnejše iskanje, eksperimentiranje, preizkušanje in povezovanje med glasbeniki (improvizatorji, poustvarjalci sodobne komponirane glasbe, skladatelji, zvočnimi umetniki), muzikologi in drugimi teoretiki ter ustvarjalci različnih izraznih polj (video, mešani mediji, pisci ...). 

Projekt je usmerjen k spodbujanju in razvijanju glasbeno, zvočno in izvajalsko naprednih postopkov, principov in načinov ustvarjanja in recepcije umetniških vsebin in oblik. Pri tem želi opolnomočiti važnost razlogov, ki ustvarjalca peljejo do javnega umetniškega dejanja, ter prepoznavanje razlogov, smisla, pa tudi izbora postopkov, načinov, glasbenega jezika in drugih prvin s strani občinstva. Artikulirano izhodišče in osmišljena gesta dajeta možnost specifičnega umetniškega in širšega družbenega vpliva. Sluhodvod vzpostavlja premislek kot izhodišče in cilj ustvarjalnega dejanja. Naslavlja kolektivni kreativni proces in rahlja teoretske, institucionalne in tehnološke meje.
Cikel Sluhodvod smo z letom 2023 zaključili.

Sluhodvod 2022

10.5.2023

Sluhodvod: Görkem Özdemir, An imaginary landscape from the mediterranean riviera - music for cura bağlama and electronics

10. 5. 2023 ob 19h, Hupa Brajdič

V okviru RADART #14: Sonor(n)ost

𝐒𝐫𝐞𝐝𝐚, 𝟏𝟎. 𝐦𝐚𝐣 𝟐𝟎𝟐𝟑 – Hupa Brajdič + Cirkulacija 2
Mednarodni večer. Decentralizacija. Od Istanbula do Velenja.
𝐎𝐝 𝟏𝟗.𝟎𝟎 dalje – Görkem Özdemir, Ž, Mismo Nismo, Jazz Club Mezzoforte in Pinja Džazna. + Blaž Pavlica, Kolektivna enota KRČ ČRK

𝐏𝐨𝐧𝐞𝐝𝐞𝐥𝐣𝐞𝐤, 𝟖. 𝐦𝐚𝐣 𝟐𝟎𝟐𝟑 – eter RŠ
Oddaja R A D A R
𝐎𝐛 𝟐𝟑.𝟎𝟎 – Muanis Sinanović se pogovarja z Görkemom Özdemirjem.

Görkem Özdemir je v Ljubljani živeči meddisciplinarni umetnik, raziskovalec in kompozitor iz Istanbula. Njegov glasbeni pristop spaja tradicionalne, eksperimentalne, ambientalne in drone estetike ter se ukvarja s temami, ki jih navdihujejo vsakodnevni pogoji in unikatna čustvenost post-2000 ih. V bližnji prihodnosti želi izdati album ter ustvariti glasbene interakcije z razstavnimi, filmskimi, plesnimi in gledališkimi projekti.

Na Sonor(n)ostu v sodelovanju Sluhovoda in Radarta bo pripravil instrumentalni performans v živo z elektroniko in posnetki okolja. Premiera vsebuje unikaten pristop k lokalnim zvokom in ritmom iz Turčije, prav tako pa tudi čudaške elemente iz tradicij elektronskih glasb in zvoke iz urbanih domen.

Performans je sestavljen iz 15-20 minut dolge sekcije, ki bo ponovljena trikrat. Polimprovizirano dejanje s fiksnimi elementi bo povzeto tako, da bo zapolnilo čas ene ure.

V sodelovanju z Radiem Študent in Cirkulacijo 2.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni