Zavod Sploh
Sluhodvod 2020NapovednikFotografijaVideo

Sluhodvod 2020

Nina Dragičević: ljubi me brzo

Delo je nastalo na podlagi literarnega teksta Nine Dragičević ljubi me brzo, objavljenega leta 2016 v literarni reviji Idiot.
Zasedba (v abecednem vrstnem redu): Nina Dragičević, Vid Drašler, Irena Tomažin Zagoričnik, Irena Yebuah Tiran

III. fragment, 3. 1. 2021, Španski borci
Izhodišče: odlomek iz ljubi me brzo – večkrat.
Tekst sicer lahko ima avtorico, a z vsako izvedbo, vsakim izrekanjem, vsakim zvočenjem vsakič proizvede tako novega avtorja kot novo delo.
Delo, ki je tvoje, ki je, ki ni tvoje, nikoli to delo.

II. fragment, 1. 11. 2020, eter Radia Študent, Odprti termin za kulturo
Radijska igra ljubi me brzo

I. fragment, 28. 9. 2020, Španski borci
Javna vaja
Koncept Sluhodvoda smo vzeli resno in tako v prvem dogodku odpiramo vrata v delovno-raziskovalni-razmišljevalni proces. Ljudje – spustili jih bomo na oder – se bodo lahko prosto gibali naokoli, prihajali, odhajali, mi pa se dobimo zato, da vadimo, diskutiramo itd.
Skratka, to ne bo koncert, vaja bo, s publiko se ne bomo obremenjevali.

V literarnem tekstu ljubi me brzo, ki je ena sama poved, dolga približno dvajset strani, se Nina Dragičević potopi v učinke akceleracije na misel sodobne ljubimke, njeno željo in beganje, radijska igra pa ozvoči tok misli, poslušalki skozi radijski aparat ničesar ne prenaša, pač pa sam aparat predstavlja skelet, v katerem misel poteka in se zvoči.

Poslušanja / pisanja:
ljubi me brzo - III. fragment
ljubi me brzo - radijska igra, II. fragment
Javna vaja - poročilo, I. fragment

18.10. - 23.10.2200

Urška Preis: Pozabljati Pavlo Debeljak (Sluhodvod)

Urška Preis: Pozabljati Pavlo Debeljak
multimedijska instalacija
srebro želatinaste fotografije, digitalni tisk, video, avdio

Avtorica: Urška Preis
Zrcaljenje, kuriranje, besede: Urška Savič
Ena plete, druga para.

premierna postavitev: 18.10.2021
Galerija Trčeni umi, Linhartov podhod 15a, Plava laguna

Otvoritev: Ponedeljek, 18. 10. 2021 ob 18:00
Pogovor z Urško in Urško: Sreda, 20. 10. 2021 ob 18:00
Zatvoritev: Sobota, 23. 10. 2021 ob 18:00

Odprto od torka 19. 10. do sobote 23. 10. 2021 od 12:00 do 18:00

Medtem ko se spomin na Pavlo Debeljak kopiči, je spomin Pavle Debeljak zapisan pozabi. Ni le Pavlina starost tista, ki je vzrok temu procesu, temveč njeno stanje demence. Diagnosticirana bolezen možganov, katere najbolj prepoznaven simptom so motnje spomina, je sčasoma povzročila Pavlino odsotnost iz njenega prej jasnega mesta v odnosu z bližnjimi. Soočanje vnukinje, Urške Preis, z mamino pozabo, je izdatno beleženje tistega, kar je še ostalo - gole prisotnosti v prostoru in mest, kjer se je nek dogodek, sedaj spomin, zgodil. Z mamo namreč ne more več skupaj obujati spominov na vse počitnice preživete pri njej, saj lahko z njo le še zapoje ali zrecitira molitev, , saj je po odzvenu pesmi kot tujka soočena z vprašanjem: “Kako pa ti je kaj všeč pri nas?” Nastali posnetki tako ne razkrivajo spominov ali pripovedujejo zgodb, temveč kažejo stanje sedanjosti. So simptom želje po ohranjanju spomina na tisto, kar izginja in tisto, česar ni več in ne more biti več poustvarjeno s skupnim spominjanjem.

Pozabljati Pavlo Debeljak je instalacija fotografij, videov in zvočnih posnetkov, ki bo en teden naseljevala majhen prostor v podhodu Plave lagune, Trčeni umi, ki je namenjen srečanjem prijateljev in neznancev ter njihovemu političnemu, kulturnemu kot tudi nekulturnemu udejstvovanju. Njegovo naseljevanje pušča sledi, njegova uporaba določa razporeditev.

Zahvale:
Peter Fettich, Hanna Juta Kozar, Martina Preis, KELA, Trčeni umi, Aljaž Bašin

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni