Zavod Sploh
AspektiNapovednikFotografija

Aspekti

Mary Anne Blanche: ASPEKTI
instalacija

Avtorica: Mary Anne Blanche
Dramaturško svetovanje: Varja Hrvatin

Umetnica skozi ustvarjalni proces instalacije sestavlja drobce in aspekte svojega odnosa do spomina.
Vsak spomin, ki ga materializira in realizira skozi umetniško delo, izgubi težo in tako ustvari prostor za razbremenitev preteklosti.

Aspekti so dvo-delna instalacija, ki ponuja vpogled v avtoričino ustvarjanje in odraščanje iz dveh različnih perspektiv. Avtorica v svojem avdiovizualnem delu prepleta tako galerijsko kot individualno izkušnjo, ki gledalca pelje iz objektivnega pogleda v intimni. Objektivni pogled snuje iz vseh simbolnih objektov, ki so definirali avtoričino odraščanje. Te simbolne objekte skozi aktivno ustvarjanje vpelje v poetično doživljanje svojega odraščanja, s čimer jih postavi v abstrakten kontekst, razbremenjen njenih lastnih spominov, kar gledalcu prepusti vstop v lastno interpretacijo. Aspekti so instalacija, ki skozi spominjanje raziskuje različne odnose do preteklosti, simbolne vrednosti objektov ter njihove kreativne potencialnosti. Aspekti so subjektivni spomini, ki se vpenjajo v kolektivni spomin in v nas ostajajo za spomin.

Sem Mary Anne Blanche, stara sem 19 let in v teoriji obiskujem srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo. Umetnost mi je blizu že celo življenje. Skoznjo najlažje izražam sebe in svoje misli, predvsem tiste, ki jih z besedami ne znam oziroma nočem. Pomena svojih del načeloma ne razlagam rada, saj se mi zdi, da ima umetniško delo za vsakega posameznika svoj pomen in rada vidim, da ljudje v mojih delih najdejo del sebe, tudi če na povsem drugačen način, kot jaz.

4.6.2021, Španski borci

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni