Zavod Sploh
ZvokotokNapovednikArhivKritikaFotografija

Zvokotok

cikel sodobne komponirane glasbe 

Zvokotok se posveča sodobni komponirani glasbi. Zanj je značilna raziskava kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost in premeščanje sodobne kompozicije v nove prostorske in koncertne forme. 
Zvokotok povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja nevladnih organizacij. Vzpostavlja neobremenjen prostor dialoga in presega umetno razmejitev med področji in prizorišči umetniškega delovanja.

Program v letu 2022 snuje Steven Loy.

Serija z naslovom Chiaroscuro predstavlja pet koncertov na temo svetlobe, tako v dobesednem smislu kot tudi metaforično: svetloba kot medij in posrednik zgodbe in čustev, svetloba kot znanje, svetloba kot intuicija, luč kot dobesedni in duhovni vodnik, svetloba kot optimizem ...

Izvajalci so člani ansambla Neofonía (ki ga sestavljajo domači glasbeniki s strastjo do nove glasbe) in gostujoča umetnica Małgorzata Walentynowicz, pianistka, specializirana za novo glasbo, ki živi/deluje v Gdánsku in Kölnu.


Program snovali:
2019 - Primož Trdan
2020 - Mauricio Valdés San Emeterio
2021 - Luka T. Zagoričnik

Primož Trdan: Komponirati šum, pred koncertom Black Page Orchestra, 15.5.2019

Seznam vseh Zvokotokov

15.4.2019

Zvokotok: Schallfeld Ensemble

Zvokotok 15. april ob 20h - ansambel Schallfeld
V sodelovanju s Cankarjevim domom

Fluid Disorder

Ansambel Schallfeld v projektu Fluid Disorder raziskuje razširjeno zaznavo sodobnega zvoka. Glasbeniki želijo podkrepiti izrazne možnosti in čutno, telesno zaznavo sodobne glasbe – v eklektičnem glasbenem poteku združujejo sodobne inštrumentalne teksture, ritmični utrip in glasbeni tok, ki meji na izkušnjo transa, nova dela skladateljev kombinirajo z interludiji Jorgeja Sanchez-Chionga, v interpretacijo skladb pa vpletajo tudi improvizacijo inštrumentalistov in živo elektroniko, ki fragmentira inštrumentalni zvok.

Program:

Hannes Kerschbaumer, Kritzung II, za violino, tri izvajalce z lesenimi zvočili in živo elektroniko (2018)

Andres Gutierrez Martinez, Grain, za ansambel in živo elektroniko (2018, naročilo Ansambla Schallfeld, od podpori Ernst von Siemens Musikstiftung)

Arash Yazdani, Exponential Decay - or There's Nothing to See Here, za ansambel (svetovna premiera)

Jorge Sanchez-Chiong, Funky Achromat, za ansambel, elektroniko in gramofon (2018)

Lorenzo Romano, Furore, za sekstet in živo elektroniko (2016)

S finančno podporo Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni