Zavod Sploh
ZvokotokNapovednikArhivKritikaFotografija

Zvokotok

cikel sodobne komponirane glasbe 

Zvokotok se posveča sodobni komponirani glasbi. Zanj je značilna raziskava kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost in premeščanje sodobne kompozicije v nove prostorske in koncertne forme. 
Zvokotok povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja nevladnih organizacij. Vzpostavlja neobremenjen prostor dialoga in presega umetno razmejitev med področji in prizorišči umetniškega delovanja.

Program v letu 2022 snuje Steven Loy.

Serija z naslovom Chiaroscuro predstavlja pet koncertov na temo svetlobe, tako v dobesednem smislu kot tudi metaforično: svetloba kot medij in posrednik zgodbe in čustev, svetloba kot znanje, svetloba kot intuicija, luč kot dobesedni in duhovni vodnik, svetloba kot optimizem ...

Izvajalci so člani ansambla Neofonía (ki ga sestavljajo domači glasbeniki s strastjo do nove glasbe) in gostujoča umetnica Małgorzata Walentynowicz, pianistka, specializirana za novo glasbo, ki živi/deluje v Gdánsku in Kölnu.


Program snovali:
2019 - Primož Trdan
2020 - Mauricio Valdés San Emeterio
2021 - Luka T. Zagoričnik

Primož Trdan: Komponirati šum, pred koncertom Black Page Orchestra, 15.5.2019

Seznam vseh Zvokotokov

7.3.2022

Zvokotok v CD: Lanterna Magica_Małgorzata Walentynowicz, klavir (z elektroniko in videom)_foto: Dorota Walentynowicz

Zvokotok v CD: Lanterna magica
7. mar. 19:30

Małgorzata Walentynowicz, klavir (z elektroniko in videom)


Program:

Pierre Jodlowski, Bela serija, za klavir, stereo zvočni posnetek in fotografsko projekcijo (Série blanche, 2007)

Pierre Jodlowski, Rdeča serija, za klavir, stereo zvočni posnetek (Série Rouge, 2017) 

Johannes Kreidler, Statični kader, za klavir, kamero in posneto avdio ter video podlago (Steady Shot, 2015)  

Nicole Lizée, Študije Kubricka (Kubrick Études, 2015)


Skladbe za klavir in elektroniko iz Serij Pierra Jodlowskega, vsaka posvečena posamezni barvi, raziskujejo povezave med glasbo in podobo, kjer je slednja bodisi filmska bodisi miselna. Mehanski procesi Série blanche prikličejo pust, neosmišljen svet, osrednje žarišče Série rouge pa tvori utripajoče srce.  

V Statičnem kadru (Steady Shot za klavir, elektroniko in video) Johannesa Kreidlerja kamera postane domala brezčasen, čas ustavljajoči medij, zoperstavljen razgibanemu pretoku zvoka.

Nicole Lizée je z etudami, posvečenimi filmskim režiserjem Hitchcocku, Lynchu, Tarantinu, Scorseseju in Kubricku, oblikovala samolasten žanr: dinamičen hibrid glasbenih dialogov in diskurzov o legendarnih filmskih epopejah in njihovih avtorjih.
V Študijah Kubricka zankani in občasno animirani prepoznavni prizori in dialogi iz režiserjevih filmov ponudijo neobdelano gradivo, ki ga Malgorzata Wałentynowicz v živo refleksira na klavirju. V vseh skladbah se glasba, zvok in podoba zlijejo v eno samo izrazno kretnjo.

Programski vodja cikla Zvokotok v letu 2022 je Steven Loy.

Produkcija: Zavod Sploh v sodelovanju s Cankarjevim domom

Vstopnice: 10,00 EUR
8,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije
5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

S podporo Inštituta Adam Mickiewicz.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni