Zavod Sploh
ZvokotokNapovednikArhivKritikaFotografija

Zvokotok

cikel sodobne komponirane glasbe 

Zvokotok se posveča sodobni komponirani glasbi. Zanj je značilna raziskava kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost in premeščanje sodobne kompozicije v nove prostorske in koncertne forme. 
Zvokotok povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja nevladnih organizacij. Vzpostavlja neobremenjen prostor dialoga in presega umetno razmejitev med področji in prizorišči umetniškega delovanja.

Program v letu 2023 snuje Nina Dragičević.

V letu 2023 bomo v ciklu Zvokotok širili koncepcije in domet zvočnega: ne bomo se ustavljali pri redukciji avditornega kot izključno glasbenega, prav tako ne bomo posegali zgolj v zvočnost kot vsenavzočnost, temveč širili objekt izvora zvoka. V središče bomo postavili zvočni potencial kulturnih, lahko bi rekli tudi civilizacijskih produktov, kot sta tekst (in zato seveda tudi intertekstualnost) in vizualno. Iz teksta seva zvok. Iz podobe prav tako. 20. in nato 21. stoletje sta v polje med ekstremna pola kompozicija in ‘čista’ improvizacija postavila tekstovno in vizualno (grafično) kompozicijo ter s tem pretresla razmerje med skladateljem in izvajalcem. Če je notni zapis predvideval, da se bosta skladatelj in izvajalec kar se da natančno razumela, z novimi pristopi k artikulaciji glasbene zamisli to ni več le malo verjetno, temveč predvsem ni nujno. Na eni strani: odpoved zapovedanju. Na drugi: odpoved sledenju zapovedi. A tudi odpoved prekinitvi vezi v imenu samostojnosti. Odpoved atomizmu. Odpoved totalnosti. Sprostitev. Zagovarjali bomo, da sta tekstovna in/ali grafična kompozicija mesto humanističnega stika par excellence. Tega pa še kako potrebujemo.

Cikel sestavlja pet koncertnih večerov, torej izvedbo najmanj petih skladb. Ker pa tekstovna in vizualna kompozicija širita polje interpretacije – in sicer tako zelo, da interpretu dopuščata skladateljsko vlogo (celo spodbujata jo) –, lahko rečemo, da z vsako izvedbo nastane nova skladba, a ne povsem, saj gre obenem za interpretacijo točno določene kompozicije. Zato bo, kjer bo to mogoče, na posameznem koncertu posamezna skladba (njen tekstovni ali vizualni zapis) izvedena večkrat, a vsakič z drugo izvajalsko zasedbo, se pravi vsakič na novo. V določenem smislu bomo torej opazovali ne samo izvedbo, ampak nastanek (vsakič druge) skladbe. Nastajanje neavtoritarnega sistema komunikacije.


Program snovali:
2014 - Nina Prešiček, Bojana Šaljić Podešva, Luka Juhart
2015 - Nina Prešiček, Bojana Šaljić Podešva, Luka Juhart
2016 - Tomaž Grom
2017 - Jonas Kocher
2018 - Tomaž Grom
2019 - Primož Trdan
2020 - Mauricio Valdés San Emeterio 
2021 - Luka T. Zagoričnik
2022 - Steven Loy  

Primož Trdan: Komponirati šum, pred koncertom Black Page Orchestra, 15.5.2019

Seznam vseh Zvokotokov

7.3.2022

Zvokotok v CD: Lanterna Magica_Małgorzata Walentynowicz, klavir (z elektroniko in videom)_foto: Dorota Walentynowicz

Zvokotok v CD: Lanterna magica
7. mar. 19:30

Małgorzata Walentynowicz, klavir (z elektroniko in videom)
Program:
Pierre Jodlowski, Bela serija, za klavir, stereo zvočni posnetek in fotografsko projekcijo (Série blanche, 2007)
Pierre Jodlowski, Rdeča serija, za klavir, stereo zvočni posnetek (Série Rouge, 2017) 
Johannes Kreidler, Statični kader, za klavir, kamero in posneto avdio ter video podlago (Steady Shot, 2015)  
Nicole Lizée, Študije Kubricka (Kubrick Études, 2015)

Skladbe za klavir in elektroniko iz Serij Pierra Jodlowskega, vsaka posvečena posamezni barvi, raziskujejo povezave med glasbo in podobo, kjer je slednja bodisi filmska bodisi miselna. Mehanski procesi Série blanche prikličejo pust, neosmišljen svet, osrednje žarišče Série rouge pa tvori utripajoče srce.  
V Statičnem kadru (Steady Shot za klavir, elektroniko in video) Johannesa Kreidlerja kamera postane domala brezčasen, čas ustavljajoči medij, zoperstavljen razgibanemu pretoku zvoka.
Nicole Lizée je z etudami, posvečenimi filmskim režiserjem Hitchcocku, Lynchu, Tarantinu, Scorseseju in Kubricku, oblikovala samolasten žanr: dinamičen hibrid glasbenih dialogov in diskurzov o legendarnih filmskih epopejah in njihovih avtorjih.
V Študijah Kubricka zankani in občasno animirani prepoznavni prizori in dialogi iz režiserjevih filmov ponudijo neobdelano gradivo, ki ga Malgorzata Wałentynowicz v živo refleksira na klavirju. V vseh skladbah se glasba, zvok in podoba zlijejo v eno samo izrazno kretnjo.

Programski vodja cikla Zvokotok v letu 2022 je Steven Loy.

Produkcija: Zavod Sploh v sodelovanju s Cankarjevim domom
Vstopnice: 10,00 EUR
8,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije
5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

S podporo Inštituta Adam Mickiewicz.

Kritika

pokaži vse

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni