Zavod Sploh
ZvokotokNapovednikArhivKritikaFotografija

Zvokotok

cikel sodobne komponirane glasbe 

Zvokotok se posveča sodobni komponirani glasbi. Zanj je značilna raziskava kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost in premeščanje sodobne kompozicije v nove prostorske in koncertne forme. 

Zvokotok povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja nevladnih organizacij. Vzpostavlja neobremenjen prostor dialoga in presega umetno razmejitev med področji in prizorišči umetniškega delovanja.

Program v letu 2024 snuje Luka Juhart.

Zvokotok v letu 2024 daje pozornost večinoma domačim ustvarjalcem in izvajalcem sodobne in improvizirane glasbe. Koncerti so zasnovani kot soočenje glasbe z drugimi vejami umetnosti ter soočanje "glasbe z glasbo". Na koncertih združujemo različne pristope izvajanja, ki jih na enakih dogodkih ne moremo slišati in videti. Luka Juhart

Seznam vseh Zvokotokov

Program snovali:
2023 Nina Dragičević
2022 Steven Loy
2021 Luka T. Zagoričnik
2020 Mauricio Valdés San Emeterio
2019 Primož Trdan
2016, 2018 Tomaž Grom
2017 Jonas Kocher
2014, 2015 Nina Prešiček, Bojana Šaljić Podešva, Luka Juhart


17.12.2022

Zvokotok: Miha Haas, Marjan Peternel, Nika Tkalec, Jasmina Raković

ZVOKOTOK
17. December ob 20:00, Palača Kazina, Ljubljana
 
Program:
1. Julius Eastman: Evil Nigger
2. Milko Lazar: 4 Pianos
3. Julius Eastman: Gay Guerrilla
 
Izvajajo:
Miha Haas, Marjan Peternel, Nika Tkalec, Jasmina Raković
 
Program Zvokotoka je v letu 2022 zasnoval Steven Loy.
 
Zgodovina je lahko kruta do skladateljev, ki so bili morda uspešni za časa svojega življenja, lahko pa tudi popravi krivico tistim, čigar edinstvena ustvarjalnost v času njihovega življenja ni dobila zasluženega priznanja. 17. decembra bodo lahko poslušalci v Sloveniji prvič v živo slišali glasbo enega najbolj nepravično prezrtih skladateljev v zadnjih stotih letih.
 
Julius Eastman je bil skladatelj, pianist, vokalist in performer, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja deloval v New Yorku. Bil je tudi odkrit homoseksualec in Afroameričan, ki je ustvarjal na področju, kjer so prevladovali belci. Njegovo zelo prepoznavno glasbo lahko uvrstimo med "postminimalizem", in to v času, ko se je sam minimalizem šele začenjal. Pravzaprav je bil eden prvih skladateljev, ki je klasične elemente in izraznost združeval z neposrednostjo pop glasbe in jo zapisoval tako, da je izvajalcem omogočal popolno svobodo pri oblikovanju materiala, da bi ustvaril tako imenovano "organsko glasbo". Kljub relativni slavi, ki jo je na začetku kariere doživel zlasti kot vokalist, je Eastman leta 1990 pri 49. letih umrl kot brezdomec in brez denarja.
 
Eastmanova glasba ni podobna ničemur, kar bi kdaj koli prej slišali: močna, neposredna, ambiciozna, čustveno zapletena in popolnoma nepozabna. Občudujejo jo tako klasični kot pop glasbeniki in vsi vmes. To je glasba, ki brez težav in uspešno briše žanrske meje in se dotika bistva tega, kar lahko glasba pomeni.
 
Zvokotok bo 17. decembra v prenovljeni Kazinski palači ljubljanske Akademije za glasbo prvič V Sloveniji predstavil dve Eastmanovi pomembni deli: Evil Nigger in Gay Guerrilla. Na koncertu, ki ga na štirih klavirjih izvajajo Miha Haas, Marjan Peternel, Nika Tkalec in Jasmina Raković, bo na sporedu tudi delo 4 Pianos Milka Lazarja. Te redke priložnosti, da Eastmanovo glasbo slišite v živo v Ljubljani, ne smete zamuditi.
 
več informaciji o Eastmanu: Julius Eastman - Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Eastman
Produkcija: Zavod Sploh
Partnerja: Japan Piano Center in Akademija za glasbo Ljubljana
 

Kritika

pokaži vse

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni