Zavod Sploh
ZvokotokNapovednikArhivKritikaFotografija

Zvokotok

cikel sodobne komponirane glasbe 

Zvokotok se posveča sodobni komponirani glasbi. Zanj je značilna raziskava kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost in premeščanje sodobne kompozicije v nove prostorske in koncertne forme. 

Zvokotok povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja nevladnih organizacij. Vzpostavlja neobremenjen prostor dialoga in presega umetno razmejitev med področji in prizorišči umetniškega delovanja.

Program v letu 2024 snuje Luka Juhart.

Zvokotok v letu 2024 daje pozornost večinoma domačim ustvarjalcem in izvajalcem sodobne in improvizirane glasbe. Koncerti so zasnovani kot soočenje glasbe z drugimi vejami umetnosti ter soočanje "glasbe z glasbo". Na koncertih združujemo različne pristope izvajanja, ki jih na enakih dogodkih ne moremo slišati in videti. Luka Juhart

Seznam vseh Zvokotokov

Program snovali:
2023 Nina Dragičević
2022 Steven Loy
2021 Luka T. Zagoričnik
2020 Mauricio Valdés San Emeterio
2019 Primož Trdan
2016, 2018 Tomaž Grom
2017 Jonas Kocher
2014, 2015 Nina Prešiček, Bojana Šaljić Podešva, Luka Juhart


3.2.2024

Zvokotok v CD: Steve Reich - Glasba za 18 glasbenikov

Steve Reich: Glasba za 18 glasbenikov

Studio za sodobno glasbo Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Koncert je del cikla Zvokotok v CD

Studio za sodobno glasbo Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Umetniška univerza iz Gradca
Visoka šola za glasbo in gledališče München
Skupina Fourklor in koreograf Branko Potočan

Vodji projekta: Luka Juhart, Simon Klavžar

Program:
Steve Reich, Drumming za ansambel, 1. del: 4 pari uglašenih bongosov (1971)
Steve Reich, Glasba za 18 glasbenikov (1976)

Glasba za 18 glasbenikov, mojstrovina iz leta 1976, je eden od mejnikov glasbe 20. stoletja ter verjetno najbolj priljubljeno in najbolj znano delo Steva Reicha, ki velja za enega od pionirjev minimalistične glasbe. Navdihnjen z zahodnoafriško glasbo in indonezijskim gamelanom je Reich ustvaril mikrokozmos ritmičnih zvokov in ponavljajočih se vzorcev: vsaka od enajstih sekcij temelji na svojem akordu, iz katerega kali snov za inštrumentacijo in štiri pevke ter se oblikuje v čudovito barvit lesket evokacije nezahodne in klasične glasbe ter jazza – ne da bi zvenel kot kateri koli od njih. V Sloveniji bodo to kultno skladbo, ki je vplivala na celo generacijo mladih skladateljev in pop glasbenikov, prvič izvedli združen ansambel Akademije za glasbo Ljubljana, Visoke šole za glasbo München in Umetniške univerze Gradec ter plesalci plesne skupine Fourklor in koreograf Branko Potočan. Prav tako ustvarjena pod vplivom vtisov skladatelja po obisku Zahodne Afrike bo večer uvedla skladba Drumming za ansambel oz. njen prvi del za štiri pare uglašenih bongosov, označena kot »prva mojstrovina minimalizma« [K. Robert Schwarz].

Fotografija: Jeffrey Herman

Kritika

pokaži vse

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni