Zavod Sploh
Gimnastika ne/smislaArhivKritikaFotografijaVideo

Gimnastika ne/smisla

Gimnastika ne/smisla III

21. 6. 2023 ob 20:00, Cankarjev dom
22. 6. 2023 ob 21h, Skladišče Libertas, Koper
29. 6. 2024 ob 22h, Industrijska cona Struge, Borovnica

Zamisel in glasba: Matej Bonin
Dramaturgija: Ana Pandur, Matej Bonin in Marko Čeh
Oblikovanje giba: Ana Pandur
Oblikovanje prostora: Marko Čeh
Oblikovanje luči: Andrej Petrovčič - Reza
Soavtorji in izvajalci: Špela Mastnak, Lola Mlačnik, Jože Bogolin, Simon Klavžar, Luka Poljanec, tolkala

Produkcija: Zavod Sploh
Koprodukcija: Cankarjev dom
Partner: Zavod KODA
S podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana
Novo delo Gimnastika ne/smisla III je nadaljevanje cikla, v katerem se skladatelj Matej Bonin najbolj intenzivno spogleduje z glasbenim gledališčem in performativnostjo v okviru prvenstveno glasbenega konteksta na odru. Gimnastika ne/smisla III se posveča zgolj tolkalcem, gibalno najbolj intenzivnim inštrumentalistom, in tako prepleta gibanje z glasbenim potekom. Nabor gibalnega materiala, potrebnega za igranje na izbrane inštrumente, in dinamična raba celotnega odra spreminjata tradicionalno koncertno zasnovo ter jo odpirata gledališču. Kot pravi skladatelj sam: »Osrednja ideja novega dela je gradnja Babilonskega stolpa, sicer starozavezna tematika, ki pa prevprašuje civilizacijo, skupnost in njene funkcije ter odnose in načine, kako se ti odnosi vzpostavljajo in razpadajo. Poanta, o kateri sem razmišljal ob snovanju, je nenadejan vznik lepote, kot naključen in stranski produkt vzpostavljanja in razpadanja odnosov, tvorjenih v skupnosti, ki jo gradimo. Če Babilonski stolp predstavlja enotnost, pa njegova razpad in razselitev ljudstev na vse strani sveta ne pomenita le razpada, ampak šele odpirata možnost, da se rodijo lepota, mnoštvo jezikov, kultur in civilizacij.«
Gimnastika ne/smisla II_foto: sploh
Gimnastika ne/smisla II_foto: sploh
Gimnastika ne/smisla II

zamisel in glasba: Matej Bonin
besedilo: Karlo Hmeljak
dramaturgija: Matej Bonin, Karlo Hmeljak, Marko Čeh

soavtorji in zvajalci:
Irena Z. Tomažin (glas), Špela Mastnak, Lola Mlačnik, Jože Bogolin, Jan Čibej, Simon Klavžar, Luka Poljanec (tolkala)

voajerski pogled/prisluh: sploh
prostor in luč: Marko Čeh, Marko Turkuš
tehniki: Andrej Petrovič, Duško Pušica, Igor Remeta, Tomaž Grom

organizatorka: Brigita Gračner
producentka: Špela Trošt
produkcija: Zavod Sploh, 2021
v sodelovanju z zavodom Bunker
in Staro mestno elektrarno, Elektro Ljubljana

V prostorih Stare mestne elektrarne je potekal umetniški laboratorij v sklopu projekta Gimnastika ne/smisla II (2021) v produkciji Zavoda Sploh in partnerstvu Zavoda Bunker. Gre za nadaljevanje zastavljenih izzivov pri projektu Gimnastika ne/smisla (2014-2016), kjer je skladatelj Matej Bonin že preizpraševal konvencionalne načine ustvarjanja glasbene kompozicije ter iskal tiste manj očitne potenciale glasbe. (V njem sta se povezovala dva medija – poezija in glasba. A ne kot ločena nivoja, torej kot tekst in zvočna spremljava, temveč kot soodvisna medija, kjer se beseda "zarašča" v glasbo in se tako "ozvočuje", ter glasba, ki išče svojo identiteto že v samem zvenu in pojavnosti zlogov/besed.)

Pri prvem projektu je bila tekstovna predloga spisana vnaprej in je črpala iz pesniške zbirke Krčrk (2012) Karla Hmeljaka, prav tako pa je bila odrska postavitev precej statična. Gimnastika ne/smisla II svojega predhodnika nadgrajuje. Po eni strani je tekst Hmeljaka kreiran izključno za ta projekt ter nastaja paralelno z zvočnim materialom, po drugi pa izhaja iz predpostavke, da je vsak koncert pravzaprav predstava, saj je v trenutku javne predstavitve podvržen tistemu ključnemu elementu – to je poslušalcu/gledalcu – ki s svojo naključnostjo in avtonomnostjo povezuje vse, kar ga obdaja, v potencialno koherentne ideje. Projekt v tej luči presega statičnost ter upošteva tudi telo v prostoru, ki ga izvaja, in daje posledično fokus trem medijem: zvoku, besedi in gibu.

Svaštarnica – Radioštudent
Kultura – video prispevek RTV SLO

3. 2. 2021 – spletna premiera
18. 6. 2021 – Skladišče/Magazzino LIbertas FEstival, Koper
29. 1. 2022 – Cankarjev dom, Linhartova dvorana

22.6.2023

Matej Bonin: Gimnastika ne/smisla III, S/M LiFe, Skladišče Libertas, Koper ob 21:00

Gimnastika ne/smisla III
22. 6. Gimnastika ne/smisla III, S/M LiFe, Skladišče Libertas, Koper ob 21:00

Zamisel in glasba: Matej Bonin
Dramaturgija: Ana Pandur, Matej Bonin in Marko Čeh
Oblikovanje giba: Ana Pandur
Oblikovanje prostora: Marko Čeh
Oblikovanje luči: Andrej Petrovčič
Soavtorji in izvajalci: Špela Mastnak, Lola Mlačnik, Jože Bogolin, Simon Klavžar, Luka Poljanec, tolkala

Novo delo Gimnastika ne/smisla III je nadaljevanje cikla, v katerem se skladatelj Matej Bonin najbolj intenzivno spogleduje z glasbenim gledališčem in performativnostjo v okviru prvenstveno glasbenega konteksta na odru. Gimnastika ne/smisla III se posveča zgolj tolkalcem, gibalno najbolj intenzivnim inštrumentalistom, in tako prepleta gibanje z glasbenim potekom. Nabor gibalnega materiala, potrebnega za igranje na izbrane inštrumente, in dinamična raba celotnega odra spreminjata tradicionalno koncertno zasnovo ter jo odpirata gledališču. Kot pravi skladatelj sam:
Osrednja ideja novega dela je gradnja Babilonskega stolpa, sicer starozavezna tematika, ki pa prevprašuje civilizacijo, skupnost in njene funkcije ter odnose in načine, kako se ti odnosi vzpostavljajo in razpadajo. Poanta, o kateri sem razmišljal ob snovanju, je nenadejan vznik lepote, kot naključen in stranski produkt vzpostavljanja in razpadanja odnosov, tvorjenih v skupnosti, ki jo gradimo. Če Babilonski stolp predstavlja enotnost, pa njegova razpad in razselitev ljudstev na vse strani sveta ne pomenita le razpada, ampak šele odpirata možnost, da se rodijo lepota, mnoštvo jezikov, kultur in civilizacij.

Produkcija: Zavod Sploh
Koprodukcija: Cankarjev dom
Partner: Zavod KODA
S podporo: Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana

Fotografija: Drago Videmšek

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni