Zavod Sploh
Kaučič GromKritikaFotografijaVideo

Kaučič Grom

Zlatko Kaučič - talna tolkala, citre, objekti
Tomaž Grom - kontrabas, elektronika

Zlatko Kaučič jo je v zgodnjih sedemdesetih pobrisal čez mejo, snemal in nastopal v Italiji, sodeloval v glasbeni kooperativi Swiss v Švici, kjer je med drugimi igral tudi Radu Malfatti, se 1976 preselil v Barcelono in začel igrati po klubih in festivalih kot solist in v sodelovanju z raznimi glasbeniki, med drugimi tudi s Stevom Lacyjem. V letih 1981–1983 je Zlatko poučeval bobne na jazz šoli Taller de musicos v Barceloni. Od leta 1984, ko se je preselil v Amsterdam, se je vključil v izredno močno tamkajšnjo sceno improvizirane glasbe in se kot skladatelj uveljavil na področju uprizoritvene in plesne umetnosti. Po osamosvojitvi se je ponovno ustalil v Sloveniji in na široko zakoračil v izjemno plodno ustvarjalno obdobje.

Tomaž Grom glasbo dojema kot medij komunikacije, ne kot estetski užitek. Išče razloge za muziciranje. Brezkompromisno drega v aktualni družbeni prostor. Glasba je zanj iskanje, so nepojasnjena vprašanja, pretakanje zamisli, negotove situacije. Kompozicija je improvizacija. Improvizacija mu daje prostor, da odbluzi, da dela napake, da se izgublja in iznajdeva intrigantne rešitve.
To srečanje je potekalo v Kaučičevi domači kuhinji, v kateri sta glasbenika v improvizaciji iznajdene komade večkrat posnela, in v vrsti glasbenih kosov s plošče se zares zasliši njihov karakter, identiteto skladbe. V njihovem zaporedju glasbenika mojstrsko prehajata med prisluškovanji tihim zvenom in divje strganimi zagoni, med flažoletnim minimalizmom, groovom in dobro staro, a tako prekrasno izpeljano svobodno improvizacijo.
Primož Trdan o albumu Uho je senca očesa za portal Centralala

Več o Zlatku Kaučiču:

Več o Tomažu Gromu:
www.sploh.si - home page

Audio:
Album Uho je senca očesa - december 2019
Klub Gromka, Friforma, 5.9.2019

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni