Zavod Sploh
Sonce in sončice po vsem svetuKritikaFotografijaVideo

Sonce in sončice po vsem svetu

avtor poezije – Tone Pavček 
avtor glasbe – Tomaž Grom

Koncert “Sonce in sončice po vsem svetu« je predstavitev istoimenske zgoščenke, ki jo je Zavod Sploh v sodelovanju z Mladinsko knjigo izdal konec leta 2007 v 45.000 izvodih. Na koncertu se izvaja šest uglasbenih Pavčkovih pesmi v slovenskem jeziku in sedem odgovarjajočih prevodov v tuje jezike (japonščina, romunščina, albanščina, makedonščina, danščina, ruščina, arabščina), ki jih pojejo slovenski in tujejezični izvajalci ob spremljavi tolkal, trobil, kontrabasa in drugih zvočil.

Osrednja tema ali rdeča nit zbirke otroške poezije Sonce in sončice so bližnji družinski člani vsakega malega posameznika
(sončkov in sončic), ki pa imajo navadno tudi druge konotacije:

Zato smo vnuki mili
v en glas tako sklenili,
da je naš ded za nas
najboljši dedek Mraz.
Zbirko poleg otrokom dobro znane sorodniške tematike odlikujeta še bogata domišljija in jezikovna bravuroznost. Tudi zato se je Tomaž Grom odločil v glasbo preliti zvočnost in barvitost Pavčkovih verzov. K izvirnosti koncerta pa zagotovo pripomorejo še prav zanjo nastali prevodi v tuje jezike.

Glasbena spremljava: Jošt Drašler (kontrabas), Vid Drašler (bobni in druga tolkala), Andrej Fon (trobila), Samo Kutn (hurdy gurdy), Tomaž Grom (bendžo in druga glasbila)
Vokal: Katinka Dimkaroska, Aria Bragalini, Nagisa Moritoki, Jette Vejrup Ostan, Aleksander Guščin, Mohamed Abdul Monem, Gregor Gruden

Sonce in sončice - bandcamp

Fotografija

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni