Zavod Sploh
Tilen Lebar: Bližina samoteKritikaFotografijaVideo

Tilen Lebar: Bližina samote

Mono operetta
Kompozicija: Tilen LebarBelemir Baran – violina
Sean Bell – nasprotnik
Diogo Marques – tolkala
Kristaps Vanags / Tilen Lebar – saksofon
Urška Rihtaršič – harfa
Mauricio Valdés San Emeterio – elektronika v živo
Ronelda S. Kamfer – poezija


Producentka: Špela Trošt
Produkcija: Zavod Sploh, 2022
V sodelovanju s Studiem LOOS in Festivalom IZIS
Posebna zahvala Veleposlaništvu Republike Slovenije v Den Haagu


V sodelovanju z Južnoafriško pesnico Roneldo S. Kamfer je nastal libreto, ki črpa inspiracijo iz Rashomonovega efekta, kjer formiranje spomina reprezentira multidimenzionalnost in partikularnost subjektov ter njegove ponotranjene resnice ali reakcije na dogodek. Zvočna izkušnja, ki jo reprezentira manjši komorni sestav poleg elektroakustičnega zvoka uporablja manipuliranje zvoka preko vtičnikov, ki jih je pred kratkim razvil slovenski umetnik Andrej Kobal. Izkušnja zvoka ni pogojena zgolj z namernim produciranjem zvoka inštrumentalistov, temveč s pritrjenimi senzorji na posameznem telesu nastopajočega zaobsega psihofiziološke odzive našega telesa, ki nenamerno vplivajo na izhodišče zvoka, ki je v elektroakustičnem procesiranju primerljiv slikarski tehniki - slikanju z akvareli.
Parametri, ki tako določajo končni zvočni produkt vzpostavljajo dialog med namernim, nenamernim in predvsem realnim, ki v Rashomonovem konceptu ponuja multidimenzionalnost zgodbe, reza, postavitve kamere in samega izkustva gledalca.
Vicinity Of Solitude tako izraža ravno to, razširjen zvočni parameter, ki pa v spominskih reakcijah ponuja paralelno dojemanje dogodka v večplastnem razumevanju in s tem partikularnosti resnice, ki jo reprezentirajo vsi sodelujoči ter jo enokpravno zagovarjajo kot univerzalno.

12. 10. 2022 – festivala IZIS, Bastion, Koper
19. 10. 2022 – Studio LOOS, Den Haag, Nizozemska

Fotografija

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni