Zavod Sploh
IntermediaArhiv

Intermedia

17.9.2021

Tao G. Vrhovec Sambolec: Brati (kot) telesa

Postavitev v Cirkulaciji2

Besedilo, zvok, lastna programska oprema, brezžični zvočniki, digitalni sistem sledenja.
Otvoritev: 17. 9. 2021 od 20:00 – 22:00
Performans s povabljenimi gosti: 21:00 – 21:30
Performans - Lola Mlačnik, Urška Preis, Mauricio Valdés San Emeterio

Brati (kot) telesa je prostorski poseg, interaktivna zvočna postavitev in performativno okolje, ki izpostavi in poudari pisano besedilo kot grafični teritorij, aktivnost branja pa kot gibanje telesa. S pomočjo uporabe digitalne tehnologije sledenja in digitalne sinteze zvoka postavitev omogoči situacijo, kjer obiskovalke istočasno telesno naselijo grafično predstavitev ter zvočno udejanjanje napisanega besedila. To se odvije skozi procese povečave, gibanja in upočasnitve. Postavitev zmoti in prekine potek branja in s tem razveljavi ustaljene odnose med telesom, glasom, gibanjem, pomenom, prostorom, gledanjem in napisanim besedilom.Na otvoritvi bodo povabljeni gostje naselili in raziskali postavitev kot performativno okolje. Postavitev Brati (kot) telesa je del večletnega umetniško raziskovalnega projekta Brati branje (2017-).

Za predstavitev postavitve v Cirkulaciji2 je Sambolec povabil k sodelovanju glasbenici in glasbenika Lolo Mlačnik, Urško Preis in Mauricia Valdésa San Emeteria da naselijo in raziskujejo postavitev kot performativno okolje.

Brati branje je projekt, ki skozi medij zvoka in novih tehnologij raziskuje časovne odnose in razlike med govorjeno, mišljeno, zapisano, slišano in brano besedo, se poglablja v izkušnjo branja kot vmesnika med notranjim mentalnim in zunanjim svetom in se sprašuje, ali ni morda to, kar ju razmejuje, spremenljiva časovna in virtualna vrzel v nasprotju s trdno telesno-materialno mejo.

Razstava:
18.9.2021 – 30.9.2021, 15:00 – 19:00, razen nedelje zaprto.
Razvoj programske opreme: Darien Brito, Giuliano Anzani
Produkcija: Zavod Projekt Atol in Zavod Sploh
Razvoj projekta so omogočili: Creative Industries Fund NL/Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in Mondriaan Fund ter Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni