Zavod Sploh
Komaj čakam, da pridešNapovednikArhivKritikaVideo

Komaj čakam, da prideš

V običajnem čustvenem razmerju je spomin tista mrtva praznina iz preteklosti, ki nam lahko povzroča težave. Pri brezpogojni ljubezni nas, prav nasprotno, praznina spomina ohranja v stiku z ljubljeno osebo. Odsotnost spomina polni praznino z zvoki in podobami, ki so se shranile v času in prostoru. Sporočilo iz preteklosti je čas na tajnici, ki še vedno teče. Fotografija je na videz negiben čas, ki pa se zmore ravno zdaj drseče premikati za nazaj. In ustvari film. V tem filmu je ljubezen tista, ki te komaj čaka. Njej si obljubil, da spet prideš.
Primož Čučnik

V čem je razlika med družinskim filmom, še tako težkim, in umetniškim izrazom, še tako težkim? V tem, da prvi za vedno ostane v družinskem albumu, drugi pa se vpiše v zgodovino umetniških posegov v čas. Film Tomaža Groma Komaj čakam, da prideš je umetniški izraz. Ne samo zato, ker se z njim izraža dokazan glasbeni ustvarjalec, ampak zato, ker se ob izzivu soočenja s težko izgubo v resnici radikalno sooča z medijem, s katerim se izraža. Kako to, da slika in zvok ne gresta skupaj? Zakaj je včasih nem posnetek najbolj zgovoren? Kako si lahko s projekcijo pretekle podobe prikličem ne le spomin, ampak tudi prihodnost? Vse to so vprašanja, na katera film izjemno intimno odgovarja. Se vidimo.
Stojan Pelko

dokumentarni film 29'59'' / 2021
Avtor: Tomaž Grom
Scenarij in montaža: Tomaž Grom, Špela Trošt
Kamera: Tomaž Grom, Špela Trošt, Katja Legin, Benjamin Kovač, Žiga Gruden
Zvok in glasba: Tomaž Grom

Distribucija/kontakt: brigita.gracner(at)gmail.com

Festivali:

31.03.2023 - Eastrn Europe Film Festival
24.03.2023 - Europa Film Festival, Barcelona, Španija
26.09.2022 - Naši kratki, Kinodvor, Ljubljana
03.06.2022 - Kino Otok - Cinema Isola, Izola
29.05.2022 - Festival neodvisnega filma, Kinoteka, Ljubljana (Velika nagrada)
22.12.2021 - Cult Movies International Film Festival, Čile
18.12.2021 - Luksuz festival poceni filma, Krško
28.11.2021 - Neuen slowenischen Kino, Kino Sputnik, Berlin, Nemčija
27.11.2021 - Austria International Film Festival, Avstrija
15.10.2021 - FSF, festival slovenskega filma, Portorož
16.09.2021 - Docudoc, Maribor
20.08.2021 - Mali festival psihodrame, Krušče
17.08.2021 - FeKK Ljubljana (Nagrada Ostrenje pogleda)
26.01.2021 - spletna premiera

Nagrade

Eksperimentalni kratki film, kjer družina, življenje, izkušnje oblikujejo zelo močan in  atraktiven kolaž. Zgodba večih zgodb. Življenje v svoji polnosti in dinamiki. Izvirnost in naravnost sta druženi. Prav v vsaki sceni lahko uživamo v neizmerni ekspresivnosti in kreativnosti. Občinstvo se je odločilo in mu podelilo nagrado. Občinstvo je modro. To je edinstven film. Čudovit!

Nagrada za najbolj celovito filmsko stvaritev gre filmu, ki je v vseh ozirih perfekten, čeprav vsakdanje življenje, ki ga tako zvesto, pogumno in nevsiljivo ponazarja, to vsekakor ni. Ta film je izpoved, pesem, trenutek, žalostinka, hvalnica, blagohotnost, naklonjenost in tudi najbolj stvarna okrutnost. Vse z namenom, da nas nagovori in se zareže v najgloblji kotiček človeške duše. V sami srčiki iste točke, kjer nas najbolj boli, očitno lahko tudi najbolj ljubimo. Nagrada za najboljši film gre režiserju in pričevalcu Tomažu Gromu, za dokumentarni film, za katerega se zdi, da ga je režiralo kar življenje samo – Komaj čakam, da prideš.

2021, Nagrada Ostrenje pogleda na FEKK 
Glasbenik in vsestranski umetnik Tomaž Grom s senzibilnim in igrivim prepletanjem raznovrstnega filmskega gradiva in fotografij pogumno vzpostavlja intimen in ganljiv dialog s svojimi spomini in notranjimi občutji. V kompleksni dokumentarni obliki, ki mestoma vključuje prvine domačega filma, podobe dihajo z avtorjevo glasbo.

Denis Valič o filmu za Radio ARS - zvočni posnetek iz oddaje Gremo v kino, 29.1.2021

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni