Zavod Sploh
Komaj čakam, da pridešNapovednikArhivKritikaVideo

Komaj čakam, da prideš

V običajnem čustvenem razmerju je spomin tista mrtva praznina iz preteklosti, ki nam lahko povzroča težave. Pri brezpogojni ljubezni nas, prav nasprotno, praznina spomina ohranja v stiku z ljubljeno osebo. Odsotnost spomina polni praznino z zvoki in podobami, ki so se shranile v času in prostoru. Sporočilo iz preteklosti je čas na tajnici, ki še vedno teče. Fotografija je na videz negiben čas, ki pa se zmore ravno zdaj drseče premikati za nazaj. In ustvari film. V tem filmu je ljubezen tista, ki te komaj čaka. Njej si obljubil, da spet prideš.
Primož Čučnik

V čem je razlika med družinskim filmom, še tako težkim, in umetniškim izrazom, še tako težkim? V tem, da prvi za vedno ostane v družinskem albumu, drugi pa se vpiše v zgodovino umetniških posegov v čas. Film Tomaža Groma Komaj čakam, da prideš je umetniški izraz. Ne samo zato, ker se z njim izraža dokazan glasbeni ustvarjalec, ampak zato, ker se ob izzivu soočenja s težko izgubo v resnici radikalno sooča z medijem, s katerim se izraža. Kako to, da slika in zvok ne gresta skupaj? Zakaj je včasih nem posnetek najbolj zgovoren? Kako si lahko s projekcijo pretekle podobe prikličem ne le spomin, ampak tudi prihodnost? Vse to so vprašanja, na katera film izjemno intimno odgovarja. Se vidimo.
Stojan Pelko

dokumentarni film 29'59'' / 2021
Avtor: Tomaž Grom
Scenarij in montaža: Tomaž Grom, Špela TroštKamera: Tomaž Grom, Špela Trošt, Katja Legin, Benjamin Kovač, Žiga GrudenZvok in glasba: Tomaž Grom

Distribucija/kontakt: brigita.gracner(at)gmail.com

Festivali:

1. 9. 2023 – Malatesta short film festival, Cesena, Italija
31. 3. 2023 – Eastrn Europe Film Festival (Posebna omemba)
24. 3. 2023 – Europa Film Festival, Barcelona, Španija (Nagrada občinstva)
26. 9. 2022 – Naši kratki, Kinodvor, Ljubljana
3. 8. 2022 – Conception Indipendent Film Awards, Čile
3. 6. 2022 – Kino Otok – Cinema Isola, Izola
29. 5. 2022 – Festival neodvisnega filma, Kinoteka, Ljubljana (Velika nagrada)
27. 2. 2022 – Cinematic European Film Festival, Craiova, Romunija
10. 2. 2022 – Neptun Muvie Awards, Bologna, Italija
15. 1. 2022 – Boden International Film festival, Švedska
30. 12. 2021 – Vesuvius International Film Fest, Napoli, Italija
22. 12. 2021 – Cult Movies International Film Festival, Čile (Najboljši kratki dokumentarec)
18. 12. 2021 – Luksuz festival poceni filma, Krško
16. 12. 2021 – Winter Apricots-Prilep International Film festival, Prilep, Makedonija
28. 11. 2021 – Neuen slowenischen Kino, Kino Sputnik, Berlin, Nemčija
27. 11. 2021 – Austria International Film Festival, Avstrija
15. 10. 2021 – FSF, festival slovenskega filma, Portorož
16. 9. 2021 – Docudoc, Maribor
20. 8. 2021 – Mali festival psihodrame, Krušče
17. 8. 2021 – FeKK Ljubljana (Nagrada Ostrenje pogleda)
26. 1. 2021 – spletna premiera

Nagrade
2023, Nagrada Cinema libre, ki jo kurira Albedo aps, Malatesta short film festival
Za sposobnost in pogum, da intimno pričevanje o neizrekljivi izgubi spremeni v delo, polno življenja, ki ga odlikuje popolna svoboda slogovnega izražanja. Zahvaljujoč zelo osebnemu in ganljivemu delu predelave družinskih fotografij film doseže popolno ravnovesje med domačimi filmi in umetniškim izrazom. Tako kot glasbena partitura delo orkestrira različne sledi spomina, vključno s fotografijami, družinskimi filmi, stop motion animacijami, odlomki glasbenih nastopov in razmišljanji o spominu in ljubezni kot v glasbenem performansu.
2023, Posebna omemba, Najboljši dokumentarec, Eastrn Europe Film Festival
2023, Nagrada občinstva na Europa Film Festival
Eksperimentalni kratki film, kjer družina, življenje, izkušnje oblikujejo zelo močan in  atraktiven kolaž. Zgodba večih zgodb. Življenje v svoji polnosti in dinamiki. Izvirnost in naravnost sta druženi. Prav v vsaki sceni lahko uživamo v neizmerni ekspresivnosti in kreativnosti. Občinstvo se je odločilo in mu podelilo nagrado. Občinstvo je modro. To je edinstven film. Čudovit!
2022, Grand prix Festivala neodvisnega filma
Nagrada za najbolj celovito filmsko stvaritev gre filmu, ki je v vseh ozirih perfekten, čeprav vsakdanje življenje, ki ga tako zvesto, pogumno in nevsiljivo ponazarja, to vsekakor ni. Ta film je izpoved, pesem, trenutek, žalostinka, hvalnica, blagohotnost, naklonjenost in tudi najbolj stvarna okrutnost. Vse z namenom, da nas nagovori in se zareže v najgloblji kotiček človeške duše. V sami srčiki iste točke, kjer nas najbolj boli, očitno lahko tudi najbolj ljubimo. Nagrada za najboljši film gre režiserju in pričevalcu Tomažu Gromu, za dokumentarni film, za katerega se zdi, da ga je režiralo kar življenje samo – Komaj čakam, da prideš.
2021, Nagrada Ostrenje pogleda na FEKK 
Glasbenik in vsestranski umetnik Tomaž Grom s senzibilnim in igrivim prepletanjem raznovrstnega filmskega gradiva in fotografij pogumno vzpostavlja intimen in ganljiv dialog s svojimi spomini in notranjimi občutji. V kompleksni dokumentarni obliki, ki mestoma vključuje prvine domačega filma, podobe dihajo z avtorjevo glasbo.
Denis Valič o filmu za Radio ARS - zvočni posnetek iz oddaje Gremo v kino, 29. 1. 2021

5.3.2024

Ne misli, da bo kdaj mimo, Kinodvor ob 18:45

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni