Zavod Sploh
Ne misli, da bo kdaj mimoKritikaFotografijaVideo

Ne misli, da bo kdaj mimo

Ne misli, da bo kdaj mimo
25. 4.–26. 1.
 
eksperimentalni / dokumentarni film 75'

avtor: Tomaž Grom
pomočnica pri montaži in producentka: Špela Trošt

zahvala:
Kristian Božak Kavčič (nasveti pri montaži), Lea Aymard (nasveti pri barvnih korekcijah), Blaž Lukan (besedilo), Matej Stupica (grafika), Ana Jelnikar (prevod besedila)

© Zavod Sploh 2023
© Zavod Sploh 2023
»Film, ki vseskozi beži, beži pred nečim ali nekom, pred samim sabo ... Film, ki noče biti film, temveč opis, dnevnik poti, dnevov in življenj, ki so ušla, ki so ušli nadzoru, življenju samemu ... Kar je, beži, a beži tudi tisto, česar ni, in v nobenem od njiju ni nič romantičnega, še posebej pa ne boga ... Morda le čas, ki ga glasba, ki dominira nad begom, odšteva ... Odšteva? Šteje? Meri? Ne,  uteleša, čeprav se zdi, da je čas nem, v tišini teče in porojeva in ugonablja oblike: bivanje sámo ...« Blaž Lukan – klik za celotno besedilo

»Želel sem zorni kot, ki napeljuje na neko drugo prisotnost, ki ni prisotnost človeka, ki gleda, stoji, hodi. Film ima podnaslov: 25. 4.–26. 1. To sta datuma smrti in rojstva mojega sina. Zame dva pomembna mejnika. To sta tudi začetek in konec snemanja. Vmes je točno devet mesecev.« Tomaž Grom

Nagrade:
2023, Vesna za najboljši celovečerni film, Festival slovenskega filma, Portorož
Ne misli, da bo kdaj mimo je povsem samosvoj film z močnim emotivnim nabojem, ki zahteva prisotnega gledalca_ko. Eksperimentalen in enigmatičen, a hkrati subtilen, iskren in asociativno odprt. Kamera je ves čas v gibanju, kamorkoli bi zavila, se zdi, bi našla novo zgodbo. Nehnehno razpira nove prostore in v banalnosti vsakdana najde poezijo. Film kot ritual, kot nuja, ki bolečino pretvarja v lepoto.
Glasba v eksperimentalnem filmu Ne misli, da bo kdaj mimo s ponavljajočim se minimalističnim motivom in bobnečimi tišinami pretresljivo naznanja minevanje časa ter v  gledalcu_ki sproža intenzivne odzive in mešana občutja.

15. avgust 2023, Mali festival, Krušče
6., 19. februar, 5. marec, 8. april 2024, Kinodvor

Fotografija

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni