Zavod Sploh
ProjektiArhiv

Projekti

Dirty Ear_Neposlušno_foto: Marcandrea
Dirty Ear_Neposlušno_foto: Marcandrea
INTERMEDIJA:

Tao G. Vrhovec Sambolec:
Kako izvorna prisotnost izginja v pretoku signalov, impulzov in ukazov virtualnega ter se generira kot nova prisotnost
Ritmi prisotnosti
Ali tehnološki vmesniki ukinjajo ali afirmirajo tradicionalne dihotomije prisotno/odsotno, neposredno/posredovano, realno/virtualno?
Ločeno posredovanje slušnega in vidnega vzpostavi prisotnost zvoka in podobe kot razliko

Tomaž Grom:
Večkanalna zvočna instalacija
Interaktivna postavitev
Ko se vloge spreobrnejo; inštrument postane poslušalec in gledalec, obiskovalci postanejo izvajalci, navzočnost postane posredovana in posredovanost postane navzoča

17.9.2021

Tao G. Vrhovec Sambolec: Brati (kot) telesa

Postavitev v Cirkulaciji2

Besedilo, zvok, lastna programska oprema, brezžični zvočniki, digitalni sistem sledenja.
Otvoritev: 17. 9. 2021 od 20:00 – 22:00
Performans s povabljenimi gosti: 21:00 – 21:30
Performans - Lola Mlačnik, Urška Preis, Mauricio Valdés San Emeterio

Brati (kot) telesa je prostorski poseg, interaktivna zvočna postavitev in performativno okolje, ki izpostavi in poudari pisano besedilo kot grafični teritorij, aktivnost branja pa kot gibanje telesa. S pomočjo uporabe digitalne tehnologije sledenja in digitalne sinteze zvoka postavitev omogoči situacijo, kjer obiskovalke istočasno telesno naselijo grafično predstavitev ter zvočno udejanjanje napisanega besedila. To se odvije skozi procese povečave, gibanja in upočasnitve. Postavitev zmoti in prekine potek branja in s tem razveljavi ustaljene odnose med telesom, glasom, gibanjem, pomenom, prostorom, gledanjem in napisanim besedilom.Na otvoritvi bodo povabljeni gostje naselili in raziskali postavitev kot performativno okolje. Postavitev Brati (kot) telesa je del večletnega umetniško raziskovalnega projekta Brati branje (2017-).

Za predstavitev postavitve v Cirkulaciji2 je Sambolec povabil k sodelovanju glasbenici in glasbenika Lolo Mlačnik, Urško Preis in Mauricia Valdésa San Emeteria da naselijo in raziskujejo postavitev kot performativno okolje.

Brati branje je projekt, ki skozi medij zvoka in novih tehnologij raziskuje časovne odnose in razlike med govorjeno, mišljeno, zapisano, slišano in brano besedo, se poglablja v izkušnjo branja kot vmesnika med notranjim mentalnim in zunanjim svetom in se sprašuje, ali ni morda to, kar ju razmejuje, spremenljiva časovna in virtualna vrzel v nasprotju s trdno telesno-materialno mejo.

Razstava:
18.9.2021 – 30.9.2021, 15:00 – 19:00, razen nedelje zaprto.
Razvoj programske opreme: Darien Brito, Giuliano Anzani
Produkcija: Zavod Projekt Atol in Zavod Sploh
Razvoj projekta so omogočili: Creative Industries Fund NL/Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in Mondriaan Fund ter Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni