Zavod Sploh
Skladba za harmonikoArhiv

Skladba za harmoniko

foto: Marcandrea
foto: Marcandrea
foto: Marcandrea
foto: Marcandrea
foto: Marcandrea
foto: Marcandrea
Zvočna interaktivna postavitev, 2011

V sodobni družbi nas za analogna ali digitalna vstopanja in izstopanja neprestano preverjajo kamere, fotocelice, senzorji, rampe in gesla. Kljub nadzoru in omejitvam se ne zavedamo ujetosti in še vedno želimo verjeti, da smo svobodni. Ustvarjalna svoboda kot privilegij umetnosti je zmota. Sem, če sem pod kontrolo.

Tematsko izhodišče performansa je glasba. Naslov Skladba za harmoniko je vzet iz bogate zakladnice izvirnega imenovanja klasičnih kompozicij. Performans/kompozicija je namenjen inštrumentu, toda ne v klasičnem smislu. Namesto glasbenika, ki bi izvajal kompozicijo na harmoniko, je inštrument postavljen v vlogo publike, ki posluša.

Drugi obrat pa nastane, ko se ta kompozicija digitalno prevaja v notni zapis, posreduje v drug prostor, kjer se spreobrne v resnično situacijo: naključni glasbenik med obiskovalci dobi možnost izvajanja v živo digitalne kompozicije na harmoniko. 

Performans poteka v galerijskem prostoru. Sredi prostora je na podstavku razstavljena harmonika. Okrog nje so nameščeni zvočniki, v prostoru pa še senzorji/fotocelice – čedalje bolj pogosti inštrumenti kontroliranega dostopa in izstopa v urbanem okolju. Naključni obiskovalci z vstopanjem in izstopanjem v območje fotocelic sprožajo dele vnaprej posnetega materijala in na ta način postanejo akterji, saj sproti ustvarjajo gibalno-zvočno kompozicijo interaktivnega performansa. Harmonika prevzame nasprotno vlogo in funkcionira kot opazovalec/poslušalec. Istočasno se v drugem prostoru omenjene kompozicije prevajajo v notni zapis, kjer jih je možno v realnem času – prima vista tudi odigrati na harmoniko.

Za izvedbo zapisane kompozicije sta potrebna dva obiskovalca galerije, ki s pomočjo napisanih navodil in štoparic po želji prevzameta vlogo izvajalcev. Lahko pa seveda obiskovalci tudi naključno, prosto in svobodno izvedejo lastne kompozicije.

Ustvarjalci
Zamisel in kompozicija: Tomaž Grom
Programiranje v okoljih: Arduino (mikrokontroler), Pure Data (zvok), Processing (slika) in izvedba senzorskega sistema: Vasja Progar
Besedilo: Špela Trošt

1.– 4.10.2011, Galerija, Earzoom festival Ljubljana
2.–5.11.2012, Moderna galerija Budva, Črna gora
27.–29.12.2012, Galerija Tir, Mostovna
17.9.–1.10.2013, Nova galerija, Delavski dom Trbovlje

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni