Zavod Sploh

Luka T. Zagoričnik

Neposlušno 2016_foto: Marcandrea
Neposlušno 2016_foto: Marcandrea
glasbeni urednik, kritik, novinar,  esejist, založnik, organizator koncertov in kurator

Luka T. Zagoričnik je že več kot dvajset let izredno dejaven v domačem glasbenem prostoru, svoja udejstvovanja pa vpenja tudi v mednarodne vode. Aktivno sodeluje tako pri raznih tiskanih medijih (revije, časopisi, tedniki in različne publikacije, tudi knjige), spletnih medijih, na radiu in televiziji.

Kot glasbeni kritik je in še vedno piše za revijo Muska, Mladino, Delo, Radio Študent, Odzven, Program ARS in RTV Slovenija. Polje njegovega delovanja je široko in se vpenja tako v raznolike sfere popularne glasbe kot v polje jazza, improvizirane glasbe, sodobne klasične glasbe. Opazen je tudi njegov prispevek na področju uveljavljanja ter refleksije sodobnih, novih glasbenih in zvočnih praks, kot so zvočne instalacije, zvočna umetnost in audiovizualna umetnost, ki obstajajo na križiščih sodobnih umetniških praks in glasbe.

Že več kot dvajste let dela kot novinar, glasbeni kritik, urednik in voditelj oddaj na Radiu Študent, kjer je bil 5 let tudi glasbeni urednik. Že nekaj let dela kot urednik spletne glasbene revije Odzven, ki obstaja pod okriljem SIGIC-a in se na različne načine in na široko posveča predvsem domači glasbeni sceni, tako preko kritik, esejistike, novinarskega dela, kot širše promocije in refleksije domače glasbene ustvarjalnosti v tujini.

Hkrati predava na teme popularne glasbe, zgodovine domače popularne glasbe na številnih domačih in mednarodnih festivalih in inštitucijah.
Več let je na RTV Slovenija vodil in kot novinar soustvarjal oddajo Sobotna noč in več kot deset let sodeloval pri oddaji Aritmija.
Je avtor dveh radijskih oddaj za sodobno in eksperimentalno glasbo: ‘Godbeni Imperializem’ na Radiu Študent in soavtor oddaje ‘Glasni novi svet’ na 3. programu Radia Slovenija (Program ARS).

Ukvarja se tudi  z organiziranjem koncertov, zvočnih dogodkov in predavanj; v Galeriji Kapelica je nekaj let vodil cikel Bitshift in v okviru Muzej tranzitornih umetnosti MoTA sokuriral festival Sonica. Kot založnik (založba L’innomable) je močno sokrojil in reflektiral sodobno glasbeno ustvarjanje doma in ga vpenjal v tujino. Med letoma 2011 in 2015 je bil član komisije za glasbo na Ministrstvu za kulturo, trenutno pa je urednik dvojezične spletne glasbene revije, posvečene improvizirani glasbi, Cetralala.si.

V letu 2021 bo kuriral cikel Zvokotok.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni