Nina Dragičević

foto: Domen Slovinič
foto: Domen Slovinič
pesnica, esejistka, skladateljica, doktorica sociologije

Nina Dragičević je književnica, skladateljica in doktorica sociologije. Je avtorica knjig Kdo ima druge skrbi (2014), Slavne neznane (2016), Med njima je glasba (2017), Ljubav reče greva (2019) in To telo, pokončno (2021). Njeni teksti so bili prevedeni v angleški, nemški, portugalski, srbski, hrvaški, češki in španski jezik. Avtorica je članica Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN.
Nina je tudi avtorica več elektroakustičnih kompozicij in zvočnih instalacij. Leta 2016 je izšel njen album Parallelax, leta 2019 pa album z elektroakustično opereto Gospa, tega v realnosti ni. Njena zvočna in glasbeno-pesniška dela so bila predstavljena na mednarodnem festivalu Heroines of Sound (Berlin), v Spektrumu (Berlin), Lettretagu (Berlin), Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Galeriji Kapelica, Galeriji ŠKUC, na mednarodnem festivalu Sajeta, mednarodnem festivalu Živa književnost, na Slovenskih dnevih knjige in drugod. Je tudi umetniška vodja Mednarodnega simpozijskega festivala Topografije zvoka in avtorica radijske oddaje Slavne neznane na Radiu Študent.

Leta 2021 je prejela Jenkovo nagrado, leta 2020 Župančičevo nagrado, leta 2018 je kot prva v zgodovini pesniške nagrade Vitez poezije prejela obe nagradi – nagrado strokovne žirije in nagrado občinstva. Bila je ožjem izboru za kritiško sito 2020, Veronikino nagrado 2019 in Jenkovo nagrado 2019, prejela je tudi svečano listino Univerze v Ljubljani za izjemne dosežke, leta 2018 pa je bila finalistka za evropsko nagrado Palma Ars Acustica.

http://ninadragicevic.com/

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni