Zavod Sploh

Špela Trošt

Foto: Enej Grom
Foto: Enej Grom
Od leta 2005 dela kot vodja produkcije in umetniška vodja za uprizoritvene umetnosti pri zavodu Sploh, zavodu za umetniško produkcijo in založništvo.
V okviru Sploha je soustvarila več kot 50 projektov: glasbenih serij, festivalov, performansov, intermedijskih produkcij, glasbenih zgoščenk in delavnic.
Program Zavoda Sploh, ki je nastal v sodelovanju s številnimi  organizacijami iz Slovenije, Evrope in ZDA, je v preteklih letih sooblikovalo več kot 170 glasbenikov, performerjev in plesalcev iz vsega sveta.
Od leta 2002 je tudi producentka društva Via Negativa (www.vntheatre.com), platforme za raziskovanje, razvoj in produkcijo sodobnih scenskih umetnosti.
Med letoma 2003 in 2009 je bila producentka Studia za raziskavo umetnosti igre. V letih 2004 in 2005 je delala kot vodja produkcije na Maski (www.maska.si), zavodu za založniško, kulturno in producentsko dejavnost.

Preden se je povsem posvetila delu producentke, je kot igralka, dramaturginja in pomočnica režije soustvarila več kot 30 projektov.
Med letoma 1995 in 2002 je bila umetniška vodja gledališke skupine "Gledališče čez cesto" in v obdobju 1996–2000 tudi umetniška direktorica mednarodnega gledališkega off festivala GLEDOS v Kranju.
1997 je bila asistentka selektorja za gledališki program Evropskega meseca kulture, Dušana Jovanovića.
Delala je tudi kot televizijska producentka (na RTV Slovenija in Kanalu A) in kot režiserka na nacionalni televiziji.
V letih 2003-2008 je bila profesorica Zgodovine plesa in gledališča na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana.

Leta 2016 je doktorirala na Oddelku za filozofijo in teorijo vizualne kulture na Primorski univerzi z doktorsko dizertacijo Genealogija pojma prisotnosti v uprizoritvenih umetnostih.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni