Zavod Sploh

Ana Čigon

foto: sploh
foto: sploh
Ana Čigon (1982) deluje na področju umetniškega videa, filma in performansa. V svojih projektih se ukvarja z družbenimi in feminističnimi temami, kot so podreprezentiranost žensk v zgodovini, spominjanje in javni spomeniki, LGBTIQ+ tematike, kritika neoliberalizma in njegovega brutalnega vpliva na življenja ljudi in pogubnega vpliva na naravo ipd. V dela pogosto vpleta elemente humorja, ironije in satire. Svoja dela razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah in na filmskih festivalih v Sloveniji in tujini. Za svoje umetniške videe je prejela več priznanj, med drugim nagrado skupine OHO, bila je finalistka nagrade Henkel Slovenija in finalistka nagrade fundacije Vordemberge-Gildewart. Režirala je dva srednjemetražna dokumentarna filma, več kratkih filmov in animacij. Filmi so bili uvrščeni v tekmovalne programe številnih mednarodnih filmskih festivalov, za animacijo Uporni duh pa je prejela tudi pet nagrad.

Kot performerka je sodelovala v predstavah Blago(r) narodu (avtorica: Sinja Ožbolt) in Življenja in smrti HPDja (avtor: Loup Abramovici), je članica kolektiva Fem TV v okviru katerega sodeluje kot scenaristka in performerka, sama pa je koncipirala in izvedla štiri samostojne performanse. Poleg omenjenega pogosto tudi dokumentira in ustvarja videe za gledališke in glasbene dogodke.

Z Zavodom Sploh sodeluje od leta 2012, kjer kot videastka sodeluje pri projektu iMštrument avtorja Tomaža Groma, leta 2018 pa je kot videastka sodelovala tudi v projektu Re_humanizacija.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni