Zavod Sploh

Jošt Drašler

Jošt Drašler_foto: Tomo Vrešak
Jošt Drašler_foto: Tomo Vrešak
Jošt Drašler je poleg muzikologije študiral kontrabas na deželnem Konservatoriju v Celovcu pri prof. Uliju Langthalerju. V zadnjem času se intenzivno ukvarja s področji sodobnih glasbenih praks s poudarkom na svobodni improvizaciji, pri čemer ga zanimajo potenciali tveganja in njihov naravni razvoj, ki generira nepredvidljive zvočne teksture.

Redno se udeležuje in tudi organizira delavnice svobodno improvizirane glasbe (BCMF, Raziskava, refleksija, Ponedeljkovo Rojišče, Mariboring, 4 States Sessions, Improcon idr.).

Muzicira z najrazličnejšimi glasbeniki iz zelo raznorodnih žanrskih in nadžanrskih miljejev. Njegovo široko razumevanje glasbe preči različne žanrske okvire od free jazzovske, svobodno improvizirane glasbe, preko avant rocka do flamenca.

Z Zavodom Sploh je sodeloval kot kurator glasbenega dela programskega sklopa Neforma (2015–2020), sokuriral pa je tudi koncert v sklopu cikla Zvokotok. S posnetkom solističnega nastopa je del kolekcije iMštrument. Muziciral je na serijalkah Confine aperto, Zvokotok, na koncertih Sonce in sončice po vsem svetu, javnih predstavitvah RR in na mednarodnih gostovanjih, na festivalu Neposlušno in plesno-glasbeni seriji improvizacij Neforma. Leta 2013 je z zasedbo Drašler/Karlovčec/Drašler trio izdal ploščo z naslovom Stir, ki je izšla pod okriljem založbe Zavoda Sploh v koprodukciji z l`innomable, s katero je koncertiral na festivalih po Sloveniji, Češki, Avstriji, Italiji, Franciji, Srbiji in Hrvaški. Plošča je bila med kritiško srenjo zelo dobro sprejeta, saj gre v mnogih pogledih za pionirski izdelek na našem geografskem področju. Leta 2018 je izšel njegov solistični prvenec The Balloon Catcher. S svojim prispevkom je soustvaril tudi zgoščenko Neposlušno, Mnogobolje zasedbe Oholo! in Štafelaj tria TiTiTi.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni