Zavod Sploh

Samo Kutin

foto: David Višnjić
foto: David Višnjić
foto: sploh
foto: sploh
Samo Kutin je izjemno dejaven multi-instrumentalist, znan po rabi nekonvencionalnih in lastnoročno izdelanih glasbil in zvočil. Eden izmed tradicionalnih inštrumentov, ki jih uporablja, je tudi madžarsko srednjeveško strunsko glasbilo hurdy gurdy, s katerim ga pogosto videvamo muzicirati na dogodkih eksperimentalne in improvizacijske glasbe. Na področju proste improvizacije se intenzivno posveča iskanju, odkrivanju in manipuliranju najrazličnejših možnosti inštrumenta hurdy gurdy. Skrajne zvočne razsežnosti, od nežnega šuma do hrupnega drona, od blagozvočnih udarcev do neznosnega cviljenja, doseže s preparacijo in ozvočitvijo glasbila, pri čemer uporablja tako kontaktne mikrofone kot akustične resonatorje.

Nastopa kot solist in v raznolikih improvizacijskih (med drugim v duu z Jean-Lucom Guionnetom, Leejem Patersonom, Borisom Baltschunom, Daichijem Yoshikawo idr.) in etno zasedbah na mednarodnih festivalih in najrazličnejših odrih. Ustvarja tudi glasbo za pravljice, animacije, gledališke, lutkovne in plesne predstave ter redno vodi delavnice za otroke.

Že večkrat je dal pomemben prispevek k uresničitvi nekaterih projektov Zavoda Sploh; nastopal je na koncertih v okviru Confine aperto, Zvokotok, Sonce in sončice po vsem svetu, RR in na mednarodnih gostovanjih, na festivalu Neposlušno in plesno-glasbeni seriji improvizacij Neforma. Njegov posnetek solističnega koncerta je vključen v zbirko iMštrument. Je član zasedb Samo Gromofon in Šalter Ensemble. Pri založbi Sploh je izdal solistično zgoščenko Plovilo, v duu z Jean-Lucom Guionnetom album Kopaš, z Martinom Küchnom Jecljanje in stavkanje, s Šalter ansamblom pa Štiri dela.

kontakt: cadrgrecords@gmail.com
 
Seznam zgoščenk

video:
Samo Kutin – solo, hurdy gurdy, Tea Grahek – video
Samo Kutin: Priprto – solo, hurdy gurdy
Solo – Salon za ENO glasbo
Najoua (z Ano Kravanja) z Ryuzom Fukuharo – ples
Samo Gromofon – Mariboring festival

audio:
Bliže – album Plovilo
Kopaš – album Kopaš

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni