Zavod Sploh
Tomaž GromKritikaFotografijaVideo

Tomaž Grom

Tomaž Grom (Ljubljana, 1972), kontrabasist, avtor

Glasbo dojema kot medij komunikacije, ne kot estetski užitek. Išče razloge za muziciranje. Brezkompromisno drega v aktualni družbeni prostor. Glasba je zanj iskanje, so nepojasnjena vprašanja, pretakanje zamisli, negotove situacije. Kompozicija je improvizacija. Improvizacija mu daje prostor, da odbluzi, da dela napake, da se izgublja in iznajdeva intrigantne rešitve. V improvizaciji težave rojevajo razmisleke in odpirajo nove poti.
Gostoval je na festivalih po Evropi in severni Ameriki, ustvaril avtorsko glasbo za številne gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filme.
Je ustanovitelj in programski vodja Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti ter z izobraževanjem in založništvom. V njegovem okviru kurira festival Neposlušno. Do leta 2018 je kuriral tudi seriji zvočnih ciklov Confine aperto in Zvokotok, do leta 2013 Neformo. Je tudi avtor performansov Keemo, Carte Blanche, Moje telo, moja kletka (z Anjo Novak), Bruto, Ništrc, (del Arservisove zbirke umetniških del) Pozabljeno, prezrto, Duša, šum, ventil in žica, zvočne instalacije Na ta veseli dan kulture in večletnega projekta iMštrument.

Po njegovi zamisli je nastal celovečerni dokumentarni film Šum Balkana režiserja Borisa Petkoviča.
Je avtor video portretov umetnic, ki nastajajo za spletni portal Centralala.si in filmov Komaj čakam, da prideš (2021) ter Ne misli, da bo kdaj mimo (2023).

Najtesnejši sodelavci pri filmu in v uprizoritvenih umetnostih so: Špela Trošt, Bojan Jablanovec, Tomi Janežič, Loup Abramovici, Špela Čadež, Urška Djukić, Ana Čigon, Iztok Kovač, Boris Petković ...


Kot improvizator poleg priložnostnih sodelovanj (Michel Doneda, Jonas Kocher, Pascal Battus, Nate Wooley, Seijiro Murayama, Marc Ribot, Sonny Simmons, Doug Hammond, Eduardo Raon, Ana Kravanja, Kaja Draksler, Drago Ivanuša ...) pogosto sodeluje z naslednjimi glasbeniki: Irena Z. Tomažin, Samo Kutin, Vid Drašler, Jošt Drašler, Andrej Fon, Zlatko Kaučič, Eduardo Raon ...

Seznam del - AUDIO/VIDEO - poslušanje in ogled

Grad Grad, avgust 2021_foto: Špela Trošt
Grad Grad, avgust 2021_foto: Špela Trošt
Obetavno_Prirodoslovni muzej 2017_foto: sploh
Obetavno_Prirodoslovni muzej 2017_foto: sploh
Protest proti ukinitvi ministrstva za kulturo 7.2.2012_foto: Marcandrea
Protest proti ukinitvi ministrstva za kulturo 7.2.2012_foto: Marcandrea

Kritika

pokaži vse

Fotografija

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni