Nika Gradišek: Prikupen potencial pelerin

(Ne)forma #104, 20. oktober 2023, Španski borci

Najprej opazujemo tapotement. To je menda francosko. Ampak bodimo raje NEformalni in početje poimenujmo tapkanje. Tako pripoved začnemo s prikupno neumno šalo, kar je vrlina vsega opisanega v prihodnje.

Plesalca Jošt Jesenovec in Luke Thomas Dunne ter pianistka Kaja Draksler se v vrsti tapkajo po hrbtih, Tilen Lebar pa s saksofonom ustvarja glasbeno vzdušje, dokler se telo ne odzove na dražljaje kot inštrument. Tapkanje preraste v gib, umetniško imitacijo istega početja. Ponavljanje udarcev odraste v stopicljajoče sukanje, ki nam mežika z zavedanjem baletnega ozadja Lukea Thomasa Dunna.

Ko bi se stvar pred nami že skoraj začela jemati resno, jo presekajo nerodno podajanje paličice, neuspešno ciljanje odmevnika saksofona, padci in smeh. Plesalca se nam strašno resno postavljata, performirata, igrata nerodnost, ko kaj ne uspe. Včasih se strašno naprezata za točno pravo izvedbo nekega relativno preprostega giba, ki se zaključi s čim povsem bizarnim, kot je mahanje publiki skozi noge soplesalca, ko te ta drži obrnjenega z glavo navzdol. Če glasba Draksler na klavirju in Lebarja na saksofonu ne bi tako ustrezala počutju, bi jo v naših glavah morda lahko nadomestila uvodna pesem risanke A je to.

Plesalca se v klasični formi neforme spoznavata in to z vnetostjo otroka, ki ugotavlja, kaj se zgodi, če pritisneš ta ali oni metaforični gumb na človeku. Klepetata v nesmiselnem čebljajočem jeziku, se posnemata, tekmujeta, se posmehujeta drug drugemu in pogledujeta k publiki za potrditev ali pohvalo. Interakcijo je mogoče razumeti skoraj kot kartanje z naborom gibalnih in zvočnih pomenov. To naredim jaz, kaj boš pa ti?

Iz giba poganjajo pripovedke brez nuje po rdeči niti. Zdaj gledamo spopad, potem imitacijo, nato ob težkih, razvlečenih tonih klavirja in saksofona nekdo umira in drugi žaluje, potem spet prvi kot sodnik obsojajoče išče nekoga za prepir med glasbenikoma in gledalci. Imitacije vaj iz športnega kartona požgečkajo spomin in prikličejo nasmešek, ko Jesenovec obupano hlipa in umira med tekom krosa po odru. Otrokoma v publiki ukradeta dežna plašča in naenkrat je tu potencial za bikoborbe in superjunake. Ko se proti koncu prebije nevidna meja nesmiselnega govoričenja in plesalca začneta izgovarjati dejanske besede, jih namenita očarljivi rap bitki slabih šal in besednih iger o sweatcoatih in coatdependecies, na koncu pa nas vsi štirje nastopajoči počastijo z animiranim “big finish-em”, ki vključuje vse od baleta do jahanja, vsekakor pa veliko dramatične glasbe.

To, da slediš vzgibu, ga vzgajaš in oblikuješ v čim več, ni v improvizatorskih vodah nič drugega kot stalna praksa ali pa vsaj eden izmed najbolj samoumevnih ciljev domnevno dobre improvizacije. Kaj torej dela zadnjo Neformo izstopajočo pri praksi, ki je skoraj tako stara kot sama forma, ki s to prakso upravlja? Ni dvoma, da je učinek videnega namreč nekako drugačen od večine drugih poskusov improvizacije. Odgovor se morda splača iskati v počutju občinstva in ga šele nato prevesti v uporabljene metode in tehnike, ki to počutje dosegajo. In začetni odgovor, kaj dela to improvizacijo drugačno, je karseda preprost:

Prihrani nam čisto vso zadrego.

Vzgib po vzpostavitvi in zasnovi ideje tu nima nerodnih let pubertetništva, ki jih kot še posebej tisti, nagnjeni k “osramočenosti iz druge roke”, zelo dobro poznamo iz večine ostalih impro predstav. Ideja tu namesto ugibanja in pogajanja, ali bo dobra ali ne, odraste neobremenjeno, na videz povsem nezavezana oceni uspešnosti. Pri posamezni poanti ali prizoru se mojstrsko zadrži točno toliko, kolikor se splača, da od enega do drugega asociativnega kamna še preskakujemo skupaj in publika ne ostane nekje v prahu koles miselnega voza. Hkrati predstava ni obvezana kronološkosti ali pripovednosti, zato lahko ideje ena od druge vzhajajo relativno osvobojeno. Vse to se pred nami prikazuje tako lahkotno, da skoraj ne opazimo, kako nastopajočim kaj takega uspeva. Morda gre pač za pravilo, da vemo, kaj štima ali ne, šele takrat, ko ne štima. Tu vemo samo, da nekako uživamo bolj, kot smo si obetali.

Performans kaj takega dosega skozi mehko odpiranje prostora za publiko. V predstavi lahko že od začetka sodelujemo neobremenjeno, zaupamo, da bosta plesalca z nami ravnala dobrodušno, čeravno hudomušno. Razumemo govorni in telesni kod, ker nam je ta vedno uvidevno pojasnjen. Kaj takega se zdi skoraj nepravično do zahtevnosti improvizacije, še posebej v luči zavedanja, da je improvizacija v okviru (Ne)forme veliko bolj pristno improvizatorska in manj vnaprej začrtana od marsikatere druge.

Najboljši pokazatelj razumljivosti in dostopnosti sicer precej abstraktnega sporazumevanja skozi ples je povsem nepričakovana interakcija z otrokoma iz prve vrste publike, ko jima plesalca ukradeta dežne plašče. Eden od najmlajših udeležencev se z njima namreč začne igrivo prepirati v istem čebljajočem jeziku in pantomimi, čeprav ima na razpolago vse bolj ustaljene načine sporazumevanja. Performerja sta ga v nekaj deset minutah uspela priučiti svoj sporazumevalni kod, kar je najboljši kriterij za notranjo konsistentnost in razumljivost le-tega. Interakcijo jima ob tem uspe še mojstrsko vključiti v predstavo, mali izzivalec pa jima pred koncem enega od dežnih plaščev celo uspešno ukrade nazaj.

Enoznačnega recepta za dobro impro predstavo ni, ker je spremenljivk preveč. Vsekakor je eden od dobrih korakov to, da se nihče od vpletenih ne jemlje preresno. Po videnem na zadnji (Ne)formi pa bi si upala ime zastaviti tudi za peticijo, da bi vsaka impro predstava morda morala imeti v publiki vsaj za eno pest otrok, tako, za namene skupnega uživanja in kot indikator vsem, ki bi potem poskušali kaj povedati o uspešnosti izkušenega.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni