Zavod Sploh

Tisa Neža Herlec: Sanjamo iste sanje

(Ne)forma #103, 23. avgust 2023, Španski borci
 
Vse se prične z nalezljivim hihitanjem.

Meša se s poznanim stanjem pričakovanja, ki vznikne ob vsakem začetku.

Sedimo v krogu okoli praznega odra in zdi se, da bi bil nastopajoči lahko prav vsak izmed nas. Sledeč impulzu bi lahko vstali in se postavil na sredino, začeli skakljati po eni nogi, se valiti po tleh, kruliti, se vrteti v neskončni pirueti, na glas recitirati notranji monolog in podobno. To se ne zgodi. Gledamo se. Poznani obrazi si izmenjujejo pomežike in kimaje, hihljaje se pričakovanje uteleša.

Povpraševanje po vzroku smeha se prelevi v podobno nalezljivo škripanje stolov, komično škripa dobršen delež prisotnih. Tleskanje z jeziki in drugi perkusivni zvoki človeškega telesa vzpostavijo ločnico med občinstvom in nastopajočimi. Ploski dlani se za krajši čas uskladijo v ritmični slogi. Čreda podkovanih konjev drvi po ravni asfaltni cesti.

Med nastopajočimi se vzpostavlja konstantno izmenjevanje pozornosti. Drug drugega gledajo pripravljeni, da se odzovejo na še tako majhen gib, ki bi sprožil plaz posledičnih dejanj. Ta moč pogleda jih druži v performativni pakt, ki smo mu priča. Potrpežljivi čakamo.

Pasaža očarljivega zvoka harfe nas zamakne v vročične sanje. Njen zvok bi nas sicer lahko predramil iz spanca, a nas tokrat zapelje v površinsko stanje globljega pretresa.

Vročične sanje. Halucinogena nekoherentnost dejanj. Menjavanje stanj. Sla po smislu. Smo priče brez vpliva.

Iz vinskega kozarca nastopajoča spije prežvrkljani, mlačni pljunek nekoga drugega. Odziv je nenaden, stisne nas v grlu in odvrnemo pogled. Učinek performativnega dejanja je neizbežen gnus.

Vzpostavi se trenje. Premagovanje vsiljive misli proti uresničevanju notranjega impulza.

Nekaj se mora zgoditi, pričakovanje je prisotno, šivanka vdeta.

Plezalec se oklepa vrvi in drogov in se dviga nad oder. Vsak nameren udarec kovinskega zvena, ki ga izziva, povzroča neželen in neizogiben učinek zapiranja oči. Ko za trenutek zatisnemo veke, se kompozicija prostora spremeni, percepcija celote nam beži.

Nemoteno nastopajoča maliči rastlino, k dejanju uničenja se zateče po zavetje. Zamioculcas zamiifolia se ne more upreti, ko kosi njenega telesa v igrivo-napadalni gesti pristanejo v obrazu soperformerke.

Zgrabi jo za noge in po tleh vleče njeno mlahavo telo. Pridružujejo se drugi, silnice prostora se zberejo v medmet navzkrižnih potegov. Nekdo ga prime za roge in ga vleče v drugo smer. Mlahavo telo je v-mesnost, bojišče na katerem se odvijajo želje vsakega posebej. Teža prisotnosti. Zagnanost, ki noče pojenjati. Grabežljivost. Sila upora. Pogajanje.

Trobilska simulacija poljubljanja, ASMR ojača nagneteno tišino med ustnicami.

Vročičnost ostaja in vztraja v različnih gestah in oblikah. Kar jim je skupno, je indukcija drugosti. Dejanja posameznikov prečijo prostor v nedoločljivo pulzirajočih razmakih. Na trenutke koagulirajo v premikajoče se gmote, ki v prostor vdolbejo gravitacijski center pozornosti. Kmalu se razblini, razpoči, razvodeni, umakne.

Kot mačka okoli vrele kaše se pričakovanje premika po prostoru. V odsotnosti impulzov vsak melje svoje globočine. Telo, ki misli, se premika drugače.

Mahaje se ruši posvečenost performativnega prostora. Med občinstvom so prijateljice, sogovorci, mentorice.

Nepredvidljiva igrivost izziva napetost; pridušeno hahljanje jo osvobaja.

Znajdemo se na prepotenem plesišču kluba, ki se prelevi v obredni ples okoli talca – rastline, ki bojda, kot smo izvedeli, služi kot manjkajoči član ansambla performerjev. Nadomestek brez agensa, pripomoček, za katerega se na momente nastopajoči borijo, ponekod pa v njegovem zelenju najdejo uteho in momentalno nežnost. Med ljubkovanjem z rastlino se zlomljena veja nagiba proti tlom.

Pav se nalepotičeno sprehaja po bujnih vrtovih, brez sence, poldan je. Od njega se ne da odvrniti pogleda. Magnetnost podobe.

Nekaj je skupno vsem tem pojavom, ki smo jim priča. Žarenje medprostora. Nekaj nadvse človeškega, kar poznamo vsi. Silnice med telesi. Izmenično spajanje in odrivanje biti. Odtegnitveni sindromi, hlepenje, želja in izguba upanja na drugi strani. Tisto, kar je med mano in tabo, je prepad in nuja po njegovi premostitvi. Iščeva skupne spomine. Brez podnapisov, ki bi v jezik prevedli neme geste, in v odsotnosti transkripcij intuitivnih razmišljanj, se življenje, ki nam je skupno, odvija dalje.

Živo telo postane negibni kip, iz katerega pivna potoke potu, ki so pricurljali iz vseh por. To počne s prijazno pozornostjo.

Razprte roke so povod za objem. Iz drugega konca prostore se v prvo telo iznenadi drugo, vanju prileti tretje, četrto zaobjame prve tri in tako naprej. Zlitje traja in traja vse do konca, ko se kljub na glas izraženim dvomom publike izkaže, da je situacija zaobjeta.

Porazgubimo se vsak na svoj konec mesta. Vročične sanje se sčasoma poležejo.

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni