Mario Batelić: Jazz s klicajem!

Spremno besedilo k albumu Mnogobolje, zasedbe Oholo!

Nič kaj običajno ime zasedbe, ki vzbuja bolj neprijetne občutke, namiguje na nekonvencionalnost in drznost, dodaten klicaj v imenu pa kar kliče k dodatni pozornosti. Pod imenom, ki bi ga, resnici na ljubo, prej prisodili kakemu jeznemu punkovskemu bendu, so se združili nekateri najvidnejših slovenskih predstavnikov jazza ter improvizirane in eksperimentalne glasbe. Gre za glasbenike mlajše in srednje generacije, ki imajo za seboj številna sodelovanja tako v jazzovskih in improvizacijskih zasedbah, kakor tudi v bendih, ki negujejo drugačen pristop do poetik kantavtorstva, šansona in nove ljudske godbe pa tudi radikalnejše rockovske oblike, kakršna sta noise in hardcore. Tako v sedmoglavi zasedbi najdemo glasbenike, ki jih poznamo iz mnogih drugih (ne le jazzovskih) zasedb in ki so se kalili na številnih delavnicah in v ad-hoc zasedbah. Tam so se glasbeniki urili ne le v spontanem igranju, pač pa tudi v poslušanju soglasbenikov in sprotnem reagiranju na slišano oziroma odigrano. Še ena odlika zasedbe Oholo! je ta, da je v sebi združila predstavnike različnih slovenskih regij ter s tem dokazala, da geografsko sicer oddaljene scene – od Primorske prek Štajerske do osrednjeslovenske pokrajine z Ljubljano – z lahkoto najdejo skupno govorico, ko gre za aktualno in drzno godbo. Tudi po zasedbi inštrumentov so Oholo! posebni, kajti več kot polovico moštva sestavlja ritem sekcija, saj se bend ponaša z dvema kontrabasistoma, bobnarjem in kitaristom. A njihova vloga je daleč od pričakovanega ustvarjanja ritmičnega ozadja; nasprotno, enakovredno soustvarjajo večslojno, ritmično in melodijsko izjemno raznoliko glasbo septeta. Ta se jasno navdihuje pri svobodnjaškem jazzu, a je v njej slišati tudi odmeve ali odkruške afriških godb in raziskovalne prijeme, znane iz improvizirane in nove glasbe.

Zasedba je zgleden primer srednje velikih jazzovskih formacij (kakršnih pri nas ni veliko, nasprotno), ki zazvenijo kot kak žlahten big band iz »zlatih časov« jazza. Seveda le v pomenu, da ima močan, razširjen, bohoten zvok in nikakor ne v pomenu obujanja preteklih slogov (učinek, podoben Mingusovim manjšim zasedbam, s katerimi je dosegal udarnost velikega orkestra). Kar pa nikakor ne pomeni, da bend ne swinga, nikakor ne, le da je ta swing močno oplemeniten z doneski tako modernega jazza kot drugih zvrsti in slogov in pristopov aktualnega trenutka. Swinganja ali pozibavanja ne gre iskati med ritmičnimi vzorci in nalezljivimi melodijami, ki si jih lahko požvižgavamo, kot je bilo pravilo pri starih big bandih, marveč v nenehno poskakujoči in preskakujoči, gibljivi strukturi večslojnih skladb, v katerih se melodijski in ritmični motivi prosto sprehajajo in odmevajo med veščimi člani septeta. V zavzetem in osredotočenem igranju ves čas čutimo žar prizadevanja po koherentnem skupinskem zvoku, takem, ki ne bo dajal prednosti določenim inštrumentom ali sestavinam oziroma prvinam strukture skladb. Bend nikoli ne zaide v larpurlartizem ali razkazovanje v slogu »pokaži, kaj znaš«. Namesto tega na albumu Mnogobolje občudujemo vzneseno skupinsko igranje, spretno izmenjavo saksofonskih tem in nenehno iskrivo uravnavanje trdne ritem sekcije, ki večkrat stopi v ospredje zvočne slike.

Medtem ko večina skladb sloni na brbotajočih pihalskih linijah, ki peljejo temo ter z nenadnimi zasuki sproti spreminjajo dinamiko in potek skladb (te nemalokrat zazvenijo himnično), nas Oholo! enako navdušijo z daljšimi odseki, v katerih malone po zenovsko iščejo ravnovesje med ostrim in mehkim, udarnim in umirjenim. Tovrstno odzvanjanje, dromljanje – tukaj imajo posebno izpostavljeno vlogo violinske in kitarske strune – pride vedno o pravem času in poskrbi za dodatno dinamiko in dramaturgijo tako posamičnih skladb kot celotnega albuma. Ta se bo nemara zapisal med najboljše slovenske jazzovske albume (in ni jih malo!), za zasedbo pa srčno upamo, da bo postala zgled za skladateljsko in izvedbeno močne »velike male zasedbe«. Pa pika (oziroma klicaj!).


oblikovanje: Matej Stupica in Nejc Prah
oblikovanje: Matej Stupica in Nejc Prah

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni