Zavod Sploh
(Ne)formaArhivKritikaFotografijaVideo

(Ne)forma

Neforma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.

Če ne želimo, da Neforma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov Neforma k razmišljanju o improvizaciji vabi tudi pisce. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence Neforme, tudi za občinstvo samo. Neforma vabi umetnike kot goste in obenem kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

Pretekli dogodki

Zapisi o izvedbah
Programski sodelavci

2024 Nataša Živković in Samo Kutin
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

12.4.2019

Neforma #70: Jan Rozman in Luka Ropret

Neforma #70, 12.4. ob 20h v Španskih borcih

Jan Rozman - ples
Luka Ropret - glasba

Aprilska Neforma bo ponovno del tematskega sklopa Nova srečanja (Match making), ki je namenjen poligonu za preizkušanje možnih sodelovanj ali kot korak k bolj poglobljenemu delu. Izbran ustvarjalec sam povabi sodelavce iz drugega področja, da skupaj preizkusijo določeno idejo oziroma princip dela, z namenom, da (morda) preidejo od splošnih tipajočih improvizacij v vsebinsko bolj določeno raziskovanje.
Jan Rozman, plesalec in koreograf, je k sodelovanju povabil glasbenika, vsestranskega strunarja Luko Ropreta. Protagonistoma niso tuji izzivi duo “igre”, znotraj katere se išče priložnost za interakcijo, ki je polna tveganih preobratov ter dostikrat nepredvidljivih situacij. Obeta se nam improvečernica številka 70, ki je ne gre zamuditi.

Jan Rozman (1991) deluje kot performer, koreograf, plesalec in improvizator med Ljubljano in Berlinom. V svoji umetniški praksi se ukvarja z objektno orientirano ontologijo, razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humorjem. Svoje delo usmerja v raziskavo in artikulacijo relevantnih uprizoritvenih izrazov za post-internetno/antropoceno obdobje. Šolal se je na Umetniški gimnaziji, oddelek za sodobni ples v Ljubljani, študiral koreografijo na Amsterdamski SNDO (AhK) in opravil magisterij na program Solo/ples/avtorstvo v okviru HZT (UdK) v Berlinu. Končal je tudi dodiplomski študij fizioterapije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani (UL).

Luka Ropret, letnik 1978 se z glasbo ukvarja že od mladih let. Vešč je igranja na različna brenkala, akustična in elektrificirana, po izobrazbi pa je klasičen kitarist.Polje njegovega glasbenega ustvarjanja je široko in pisano; od nastopanja in snemanja z različnimi akustičnimi in elektrificiranimi glasbenimi skupinami, sodelovanja v projektih elektronske in improvizirane glasbe, skladanja in aranžiranja glasbe za scenske, plesne, gledališke, filmske in televizijske projekte do podajanja znanja mlajšim generacijam kot učitelj v glasbenih šolah. Njegovo umetniško udejstvovanje ga je do sedaj popeljalo po številnih odrih Slovenije, Balkana, Evrope ter Severne in Srednje Amerike. Azija, Južna Amerika in Avstralija ga še čakajo. Antarktika mogoče…

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni