Zavod Sploh
(Ne)formaArhivKritikaFotografijaVideo

(Ne)forma

Neforma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.

Če ne želimo, da Neforma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov Neforma k razmišljanju o improvizaciji vabi tudi pisce. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence Neforme, tudi za občinstvo samo. Neforma vabi umetnike kot goste in obenem kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

Pretekli dogodki

Zapisi o izvedbah
Programski sodelavci

2024 Nataša Živković in Samo Kutin
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

26.4.2022

Neforma#93: Mala Kline, Roberta Milevoj, Bratko Bibič, Španski borci, izjemoma ob 19:00!

Neforma #93
26.4.2022, Španski borci ob 19h!!

Mala Kline, Roberta Milevoj, Bratko Bibič 

Kaj se zgodi, ko se srečajo sanje, oder in emancipirana harmonika?  
Zgodi se Neforma #93.

Bratko Bibič, magister filozofije, skladatelj, harmonikar in vokalist. Velja za enega pionirjev t. i. emancipacije harmonike. Vzporedno z glasbenim delovanjem se poklicno in ljubiteljsko ukvarja z raznoličnimi umetnostnimi praksami, zlasti s filmom, kot tudi s kulturnimi študijami in kulturno politiko. Mala Kline je performerka, koreografinja, pisateljica in doktorica filozofije. V svojih avtorskih koreografskih delih uporablja Saphire™ tehnike dela z individualnim in kolektivnim sanjanjem, da bi ustvarila edinstvene svetove, tkane in ustvarjene skozi jezik našega sanjanja. Njeno delo zaznamuje praksa prisotnosti, vrnitev v ustvarjalni prostor in kontradiktorni svet podob. Roberta Milevoj je plesalka, performerka in koreografinja s Hrvaške. Avtorica preizprašuje odnos med izvedbo in koreografijo, pri čemer jo zanima, kje se čustvena izkušnja, kot notranji vzgib sreča z odrom, kot umetno tvorbo.

Kuratorja Neforme 2022 sta Loup Abramovici in Vid Drašler

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni