Zavod Sploh
NeformaArhivKritikaFotografijaVideo

Neforma

Neforma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.

Če ne želimo, da Neforma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov Neforma k razmišljanju o improvizaciji vabi tudi pisce. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence Neforme, tudi za občinstvo samo. Neforma vabi umetnike kot goste in obenem kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

Pretekli dogodki

Zapisi o izvedbah
Programski sodelavci

2024 Nataša Živković in Samo Kutin
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

19.9.2022

(Ne)forma #96: Jurij Konjar, Damir Prica Kafka-Capri, Tena Novak, Španski borci

Neforma #96
19. 9. 2022 ob 20h
Španski borci, Ljubljana
 
Jurij Konjar, Damir Prica Kafka-Capri, Tena Novak
 
V sklopu tokratne (Ne)forme ponovno združujemo gib z zvokom. Sodelovali bodo trije performerji iz Slovenije in Hrvaške.
Plesalec, improvizator in koreograf Jurij Konjar že trideset let pleše skozi različne forme. Saksofonist, pianist, improvizator Damir Prica Kafka-Capri deluje na sceni svobodne improvizirane glasbe od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Violinistka Tena Novak že več kot desetletje nastopa v improvizacijskih in eksperimentalnih kolektivih ali kot solistka.
 
Jurij Konjar je plesalec, improvizator, koreograf, raziskovalec, pisec, kurator in organizator na področju plesa. Študiral je na PARTS v Bruslju ter plesal pri Les Ballets C de la B. Delal je z Majo Delak, Janezom Janšo, Borisom Charmatzom, Martinom Kilvadyjem. V 2009 ga je podrobno opazovanje videa Goldbergovih Variacij Steva Paxtona popeljalo na pot improvizacijskih praks in bogatega dialoga s Paxtonom in drugimi. Njegovo raziskovanje, performans in poučevanje črpajo navdih iz odrskih izkušenj kot tudi iz kontaktne improvizacije in prakse Tuning Scores Lise Nelson.
 
Damir Prica Kafka-Capri je saksofonist in pianist, ki že vrsto let deluje na sceni svobodne improvizirane glasbe. V osemdesetih je bil glasbenik v skupinah Haustor in Trobecove krušne peči, skupaj z Draganom Pajićem-Pajom pa je ustanovil skupino Cul-de-Sac, ki se je razvila v Cul-de-Sac Orchestra for Accelerated Evolution in deluje še danes. Je eden od ustanoviteljev in član zagrebške skupine Franz Kafka Ensemble. Kurira projekt "Impronedjeljci / Impromondays", to je cikel svobodno improvizirane in kreativne glasbe, ki se je lani razvil tudi v festival. Slednji bo letos od 27. 09. do 29. 09. v zagrebškem klubu Močvara.
 
Tena Novak je violinistka, ki sklada, slika, poje, snema ter izvaja eksperimentalno in svobodno improvizirano glasbo. Kot solistka improvizacijske in eksperimentalne glasbe je nastopala z različnimi umetniki in zasedbami (D. Suzuki, S.Murayama I. Kepl, Šalter ansambel, Strichri orchestra Crio orchestra) ter igrala na različnih festivalih eksperimentalne glasbe v regiji, kot so Audio Art, Ispod bine, Cerkno jazz, Improcon, Impronedjeljak festival, Izlog Suvremenog Zvuka, Glasbeni bienale Zagreb in drugi.
 
V letu 2022 cikel snujeta Loup Abramovici in Vid Drašler.

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni