Zavod Sploh
(Ne)formaArhivKritikaFotografijaVideo

(Ne)forma

Neforma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.

Če ne želimo, da Neforma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov Neforma k razmišljanju o improvizaciji vabi tudi pisce. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence Neforme, tudi za občinstvo samo. Neforma vabi umetnike kot goste in obenem kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

Pretekli dogodki

Zapisi o izvedbah
Programski sodelavci

2024 Nataša Živković in Samo Kutin
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

13.2.2023

(Ne)forma #99, Anita Wach, Beno Novak, DHectix, Španski borci

13. februar ob 20:00 (Ne)forma #99, Španski borci
Avtorji in izvajalci: Anita Wach, Beno Novak, DHectix

Reaktor

Tokrat bo (Ne)forma združila moči s projektom 30 stavkov, serijo performansov pobudnice in izvajalke Anite Wach. Plesalci in glasbeniki bodo raziskovali naravo improvizacije kot stroja za proizvodnjo energije – goriva za komunikacijo in odnos. Performerji bodo oder obravnavali kot reaktor, kjer se ustvarja, razvija in pripelje do končne eksplozije majhno vesolje. Generacijski prepad med najstarejšim in najmlajšim umetnikom bo 30 let, a kot je nekoč poudarila Patti Smith, smo vsi le otroci. Improvizacija bo potekala po preprosti dialektiki; reakcija, protireakcija, interakcija. Izvajalci bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da ohranijo ravnotežje in harmonijo čim dlje, dokler ne prevlada kaos in vse združi v osvobajajočo zmedo.

23. stavek “V zgodovini človeštva je prevladal tisti, kdor se je naučil sodelovati in improvizirati.”
Charles Darwin

Produkcija: Zavod SPLOH; koprod. Via Negativa

Neformo v letu 2023 snujeta Nina Fajdiga in Andrej Fon

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni