Zavod Sploh
NeformaArhivKritikaFotografijaVideo

Neforma

Neforma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.

Če ne želimo, da Neforma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov Neforma k razmišljanju o improvizaciji vabi tudi pisce. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence Neforme, tudi za občinstvo samo. Neforma vabi umetnike kot goste in obenem kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

Pretekli dogodki

Zapisi o izvedbah
Programski sodelavci

2024 Nataša Živković in Samo Kutin
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

23.4.2023

(Ne)forma #101: Milan Herich, Jerca Rožnik, Samo Kutin, Jani Kutin, Španski borci

(Ne)forma #101, 23. 4. 2023, Španski borci ob 20h

Gib: Milan Herich, Jerca Rožnik Novak, Nina Fajdiga
Glasba: Samo Kutin, Jani Kutin

V jadra tokratnega dogodka bomo vnesli nekaj tujega vetra, nekaj domačega iz tujine, zapihalo pa bo tudi iz smeri slovenskega ruralnega okolja. Zanima nas, kaj nam razkriva tovrstna kombinacija in kako lahko v stoprvem srečanju zabrišemo meje, premešamo vetrove in na oder postavimo čisto spomladansko svežino giba in zvoka.

Samo Kutin - v improvizacijskem kontekstu ga ni treba posebej predstavljati. Že več let je eden izmed najvidnejših domačih impro glasbenikov. Če smo že zastavili to besedilo v taki senzacionalistični maniri, lahko rečemo, da je najboljši svobodni improvizator na Hurdy-gurdy-u na svetu! Sodeloval in snemal je z cenjenimi glasbeniki svetovne impro elite: Jean-Lucom Guinnetom, Leejem Patersonom,
Martinom Kuchnom.. Zasedba Širom je pa verjetno, po Avsenikih in Laibach, v tujini najuspešnejša domača zasedba.

Jani Kutin je tekstopisec in aranžer v zasedbi Bakalina in Bakalina Velika. Se še spomnite, ko je užaljeni Janez Janša komisarjem Evropske unije zašpecal Boruta Pahorja, ki je na državni proslavi ploskal v ritmu Bakalininega antibirokratskega hita Banda kravatarska? No, kljub nesporni vrhunskosti in pronicljivosti njegovih besedil in glasbe se Jani vseeno primarno preživlja z govedorejo in sirarstvom. Na polju improviziranih godb pa trenutno ni dejaven. To pa ne pomeni, da nima izkušenj.

Jerca Rožnik Novak – redno jo videvamo na odrih med Ljubljano, Dunajem in Linzem v vlogi drzne mlade plesne improvizatorke, performerke in koreografinje. Izkušnje je na raznovrstne načine že delila s koreografi in ustvarjalci Willi Dorner, Rose Breuss, Gisela Elisa Heredia, Anna Gulyás, Maria Koliopoulou, Johannes Wieland, Matjaž Farič, Vita Osojnik, Damian Cortes Alberti, Jan Rozman, Andreja Podrzavnik, Los Informalls, Kirin Espana; Svoja dela ustvarja v sodelovanju z ustvarjalci različnih umetniški smeri in jih postavlja na oder v domačih in tujih produkcijah. Redno ustvarja gib v strukturiranih in odprtih plesnih improviziranih dogodkih.

Milan Herich, rojen na Slovaškem, je plesno izobraževanje začel kot otrok s slovaškimi tradicionalnimi plesi in zključil na priznani šoli P.A.R.T.S v Bruslju. Sodeloval je z različnimi koreografi in skupinami, vključno z Ultima Vez / Wimom Vandekeybusom in Sidi Larbi Cherkaoui. Kot performer in improvizator že več kot 19 let neprekinjeno sodeluje z Davidom Zambranom, plesnim improvatorjem in koreografom. Je soustanovitelj Plesnega kolektiva Les SlovaKs in je izkušenj pedagog na področju cirkuških sodobnih del (skupina Rasposo). Živi v Bruslju, ples poučuje in kreira po celem svetu.
-
(Ne)forma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

V letu 2023 cikel snujeta Nina Fajdiga in Andrej Fon.

Če ne želimo, da (Ne)forma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov bo (Ne)forma k skupnemu razmišljanju o improvizaciji povabila tudi režiserje performansov, pisce ali pesnike. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence (Ne)forme, tudi za občinstvo samo. Če je (Ne)forma do zdaj vabila umetnike kot goste, novi cikel vabi umetnike kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni