Zavod Sploh
NeformaArhivKritikaFotografijaVideo

Neforma

Neforma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.

Če ne želimo, da Neforma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov Neforma k razmišljanju o improvizaciji vabi tudi pisce. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence Neforme, tudi za občinstvo samo. Neforma vabi umetnike kot goste in obenem kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

Pretekli dogodki

Zapisi o izvedbah
Programski sodelavci

2024 Nataša Živković in Samo Kutin
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

12.2.2024

Neforma #107: Ajda Nina Škvarč, Kany Michel Obenga, Dunja Bahtijarević, Szymon Pimpon Gąsiorek, Španski borci

Neforma #107, 12. 2. 2024 ob 20h
Španski borci, Ljubljana

Ajda Nina Škvarč, Kany Michel Obenga, Dunja Bahtijarević, Szymon Pimpon Gąsiorek

V času, ko se jeziki še niso razvili, so ljudje že oddajali razne glasove. Poskušali so zveneti drugače, da jih ne bi zamenjevali za ptiče ali krokodile. Tudi kakšen nenavaden ritem se je zaslišal, ko so roke strgale sladko korenino ali klatile čebelji panj z drevesa. In gibanje ni bilo vedno smiselno in predvidljivo ...
A s čim se je začelo?
S petjem ali skokom?
In kaj je sledilo?
Krik ali zasuk, udarec ali padec?
Smo v stanju miru ali nemira? Smo v vojni? S čim smo pravzaprav prežeti?

Prepričaj se na lastne oči, na stosedmi Neformi, 12. 2., leta 2024 po zadnjem štetju, ob osmi večerni uri v Španskih borkah. Vabljen_a!

Foto Ajde Nina: Lana Baltič
Foto Kanyja Michela Obenga: Anja Papuga

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni