Zavod Sploh
(Ne)formaArhivKritikaFotografijaVideo

(Ne)forma

Neforma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.

V letu 2024 cikel snujeta Nataša Živković in Samo Kutin.

Če ne želimo, da Neforma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Poleg plesalcev in glasbenikov Neforma k razmišljanju o improvizaciji vabi tudi pisce. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence Neforme, tudi za občinstvo samo. Neforma vabi umetnike kot goste in obenem kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

Pretekli dogodki

Zapisi o izvedbah
Programski sodelavci

2024 Nataša Živković in Samo Kutin
2023 Nina Fajdiga in Andrej Fon
2022 Loup Abramovici in Vid Drašler
2021 Suzana Koncut in Andrej Fon
2020 Tina Valentan in Jošt Drašler
2019 Kaja Lorenci in Jošt Drašler
2015 do 2018 Katja Legin in Jošt Drašler
2010 do 2014 Špela Trošt in Tomaž Grom

11.3.2024

Neforma #108: Marja Burchard, Enja Grabrijan, Kristýna Peldová, April Veselko, Španski borci

Neforma #108
11. 3. 2024 ob 20h
Španski borci, Ljubljana
 
Marja Burchard, Enja Grabrijan, Kristýna Peldová, April Veselko

Pomlad pride vsako leto hitreje. Rože si podajamo že februarja. Tisti, ki se nas še držijo zimske viroze, kuhamo svež pljučnikov čaj, iz ust pa nam diši po čemažu.

Pomladanska Neforma gre v drugo smer, z rahlim zamikom prinaša dan punc, žensk, umetnic, plešočih in takih, ki se jih sliši.
 
Lepo povabljen-a na spogledljiv pričetek pomladi z metuljčki v trebuhu 11. marca v Španske borke.
 
Marja Burchardje skladateljica, izvajalka in multiinštrumentalistka. Živi in dela v Münchnu. Rodila se je kot edina hči Christiana Burcharda, ustanovitelja glasbene skupine Embryo. Ker je odraščala v skupini, je sama prevzela vlogo vodje skupine po smrti svojega očeta leta 2018. Z Embryo je med drugim nastopila na Japonskem, v Maroku, Turčiji, Angliji in Indiji. Po študiju etnologije, slovanske filologije in muzikologije se je posvetila zgolj glasbi. Do danes je sodelovala v zasedbah Karl Hektor and the Malcouns, Radio Citizen, Woima Collective, Karaba, Express Brass Band, World Wide Wig, Web Web, Séferia in Jisr.  Napisala je glasbo za predstavi "Shush" v Sibiu (Romunija) in "Kill the Audience" v Münchnu, sodelovala v lutkovnem gledališču "Theater Ananas" v Münchnu ter z uličnim gledališčem AntagontheaterAktion iz Frankfurta nastopila na različnih mednarodnih gledaliških festivalih, med drugim v Braziliji, Sibiriji in Romuniji. Piše tudi glasbo za filme in sodeluje s finsko plesalko Anno Orkolainen. Poleg tega, da je pevka, igra več instrumentov, kot so vibrafon, klavir, orgle, harmonika, trobenta, santoor, marimba, bobni in druga tolkala. V lanskem letu je za svoje delo prejela nagrado mesta München.

Enja Grabrijanje magistrska študentka etnologije in kulturne antropologije, glasbenica in kamišibajkarka. Violino igra že od malih nog, z njo pa spremlja tudi petje, otroški smeh, pripovedovanje, in v zadnjem času improvizirano plesanje. Sodeluje v duu s plesalko, pevko in harmonikašico Mojco Marijo Frido. Zanimajo jo raznolike glasbene tradicije in sodobna nenavadna zvočenja.

Kristýna Peldová je umetnica, ki se izraža kot plesalka, performerka, koreografinja in pedagoginja. Njena umetniška pot se je začela na Duncan Centre konzervatoriju v Pragi, kjer je zaključila svoje študij. Nadaljevala je s pridobivanjem izobrazbe na Royal Conservatory v Antwerpnu. Leta 2016 je začela sodelovati s Spitfire Company, kjer je postala ključna članica njihovih produkcij. Od leta 2017 je umetniško dejavna v Sloveniji, kjer je sodelovala pri številnih pomembnih projektih in predstavah. Kristýna je soustanoviteljica zavoda NEST(SLO, 2020) in 23 Poems collective (CZ,2023).

April Veselko je plesalka,  koreografinja in plesna pedagoginja. V letu 2016 je zaključila izobraževanje Dance's Start Up - Leggere Strutture Art Factory, v Bologni v Italiji, v letu 2018 pa MoDem PRO, pri Zappalà Danza v Catanii, Sicilija. Ustvarila je več solo in kolektivnih avtorskih projektov in sodelovala z mednarodno uveljavljenimi koreografi kot so Matjaž Farič, Seiffedine Manai, Daniel Conant, Magdalena Reiter, Mattia Gandini, Gioa Maria Morisco, Gregor Luštek, Eduardo Torroja, Barbara Kan... Njena dela so bila tekom let nagrajena na tekmovanjih OPUS1, Festivalu koreografskih miniatur FKM Beograd in 321…DANCE! koreografskem tekmovanju v Krakowu. April je članica Tovarishia Dance Company ter ena izmed organizatork, rednih pedagoginj in koreografinj za ŠIK – Študijski Izbin Kolektiv. 
 
V letu 2024 cikel snujeta  Nataša Živković in Samo Kutin.

Arhiv

Spremljajte nas
in ostanite obveščeni